ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Προδιαγεγραμμένη καταστροφή δίπλα στην Αθήνα

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα καμένα της Βαρυμπόμπης επιβεβαιώνει ότι, ελέω πολιτικής που θεωρεί την πρόληψη και δασοπροστασία ως κόστος, οι κάτοικοι μένουν απροστάτευτοι

«Κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν», μας λέει ο Ν. Πλατανησιώτης
«Κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν», μας λέει ο Ν. Πλατανησιώτης
Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη (εστίες υπήρχαν και χτες), δίπλα στον αστικό ιστό, βρίσκει τους κατοίκους να μετράνε τις πληγές τους, αλλά και να αγανακτούν γιατί παρά τον μύθο της κυβέρνησης ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά», είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή, βλέπουν τους κόπους μιας ζωής συντρίμμια, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη της χώρας για άλλη μια φορά. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κάηκαν περίπου 12.500 στρέμματα στη Βαρυμπόμπη ενώ 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, 82 οχήματα κάηκαν ολοσχερώς, 64 οχήματα έχουν υποστεί ζημιές. Ο δήμος Αχαρνών, στον οποίο ανήκει η Βαρυμπόμπη, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή που σάρωσε η φωτιά μαζί με στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, που πήγαν χτες για να δουν από κοντά την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ζημιές και στην πλατεία του οικισμού

Η πρώτη εικόνα είναι, την Τετάρτη το πρωί, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, όπου η φωτιά πέρασε και προκάλεσε ζημιές μικρότερες ή μεγαλύτερες σε σπίτια στους δρόμους γύρω από αυτήν. Ενδεικτικά οι λίγοι κάτοικοι που επέστρεψαν για να δουν τα σπίτια τους ανέφεραν ότι οι φλόγες κύκλωσαν την περιοχή από δύο κατευθύνσεις, από το ρέμα της Χελιδονούς και από την κάτω μεριά της λεωφόρου Τατοΐου. Επίσης, καταγγέλλουν ότι τις πρώτες ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Ανω Βαρυμπόμπη - πιθανόν από βραχυκύκλωμα σε πυλώνα υψηλής τάσης μέσα σε δασική έκταση - η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ αργή, τόσο από επίγεια όσο από εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί παρότι οι άνεμοι δεν ήταν δυνατοί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μέτωπα σε δύο κατευθύνσεις. Επίσης, πολλοί κατήγγειλαν ότι μέσα στην πλατεία δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα που θα μπορούσε να αποτρέψει το να πάρουν φωτιά δέντρα, κυρίως πεύκα, που βρίσκονταν μέσα στις αυλές.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Λίγο πιο κάτω από την πλατεία, στην οδό Ελαίων 17, ο Νίκος Πλατανησιώτης εκφράζει την αγανάκτησή του για το πώς η φωτιά μεταδόθηκε στο σπίτι του από το διπλανό πευκόφυτο οικόπεδο. «Πρώτα πήρε φωτιά μια δεξαμενή πετρελαίου στο εξωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια η φωτιά μπήκε στο σπίτι και κατέστρεψε την κεραμοσκεπή και τμήμα του σπιτιού. Προσπάθησα να το σώσω, ωστόσο δεν πρόλαβα γιατί η αστυνομία μάς έδιωξε. Πρόλαβα να ανοίξω όλα τα νερά και τουλάχιστον δεν κατέρρευσε η μεσαία πλάκα». Την ίδια ώρα που μαζί με την σύζυγό του βιώνει την καταστροφή έπρεπε με το λάστιχο στο χέρι να σβήνει μια μικρή εστία σε διπλανό οικόπεδο γιατί δεν υπήρχε κάποιο πυροσβεστικό όχημα να βοηθήσει. Και βέβαια εξέφρασε την ανησυχία του και για το πώς θα μπορέσει να ανακτήσει τους κόπους μιας ζωής, γνωρίζοντας την ανυπαρξία των μέτρων στήριξης από το κράτος.

Καμία πρόληψη - καμία φροντίδα για τον καθαρισμό των δασών, τη συντήρηση ηλεκτρικών δικτύων

Λίγο πιο κάτω στην Τατοΐου, ο Λάμπρος Ζέλος και η σύζυγός του Ζανέτ, μας περιγράφουν πώς έζησαν την κόλαση, βλέποντας τις τεράστιες φλόγες από την απέναντι δασική έκταση να κυκλώνουν την κατοικία τους. Οι ζημιές είναι μεγάλες στην αυλή και βοηθητικούς χώρους, έχει καεί το καλώδιο της παροχής ρεύματος αλλά το κτίριο του σπιτιού σώθηκε. Ωστόσο μας αναφέρουν ότι και με την κακοκαιρία τον χειμώνα, τη «Μήδεια», πάλι είχαν μείνει χωρίς ρεύμα από πτώση δέντρων, ενώ όταν αποκαταστάθηκε η ζημιά είχαν προβλήματα με τις ηλεκτρικές συσκευές. «Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση στην αρχή και η φωτιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να πάρουμε κουράγιο».

Εικόνα καταστροφής στην είσοδο της πόλης
Εικόνα καταστροφής στην είσοδο της πόλης
Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για πολλές εκρήξεις που σχετίζονται με τα καλώδια υπερύψηλης τάσης που περνάνε μέσα από το παρακείμενο δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας και τον συνοικισμό της Βαρυμπόμπης - ζήτημα που επανέρχεται σε πολλές περιοχές - και συχνά λόγω της υποσυντήρησης του δικτύου, λόγω έλλειψης προσωπικού, προκαλούνται πυρκαγιές, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα.

Επίσης, πολλοί έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού η φωτιά έκαιγε πολλές ώρες χωρίς να υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να την περιορίσουν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. «Δεν έπρεπε αυτή η φωτιά χωρίς αέρα και όχι σε δύσβατη περιοχή να προκαλέσει αυτήν την καταστροφή. Εκανε αρκετές ώρες να σηκωθεί ένα αεροπλάνο», ήταν η αγανακτισμένη εκτίμηση ενός ακόμα κατοίκου.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η κυβέρνηση, με τον φόβο μην προκληθεί ένα «νέο Μάτι», το μόνο που έκανε ήταν να διώχνει τον κόσμο από τη Βαρυμπόμπη στους Θρακομακεδόνες και από εκεί στο Μενίδι, ενώ η φωτιά σάρωνε τα πάντα, δάσος, σπίτια, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Την ίδια ώρα, από το βράδυ της Τρίτης, όταν τα μέτωπα της φωτιάς ήταν ενεργά, υπήρχαν καταγγελίες κατοίκων για επιλεκτικές επεμβάσεις για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από κατοικίες και εγκαταστάσεις μεγαλόσχημων επιχειρηματιών.

Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών

Μαύρο τοπίο στην κάτω πλευρά στην Τατοΐου στο ύψος της Βαρυμπόμπης
Μαύρο τοπίο στην κάτω πλευρά στην Τατοΐου στο ύψος της Βαρυμπόμπης
Το ζήτημα του ελλιπούς συντονισμού και των ανεπαρκών δυνάμεων αλλά και των μέτρων για την άμεση αποκατάσταση στο 100% των πληγέντων ανέδειξε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τον Πέτρο Καράμπελα, μέλος του Τομεακού Γραφείου, τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών και δημοτικό σύμβουλο, την Γραμματέα της ΚΟ Μενιδίου, Μυρτώ Μαρίνη, και την Γραμματέα της ΚΟ Θρακομακεδόνων, Αντζελα Βασιλάκη.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης, που μίλησε με κατοίκους και έκανε δηλώσεις σε ΜΜΕ, τόνισε: «Για άλλη μια φορά, μια φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Οι κάτοικοι είδαν με τρόμο και απελπισία ότι δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός προστασίας. Είδαν μια Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστελεχωμένη, με προσωπικό εξαντλημένο, πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πανηγυρίζουν γιατί δεν είχαμε νεκρούς, αλλά η καταστροφή είναι τεράστια στο περιβάλλον, ενώ υπάρχουν οι τρόποι με σχεδιασμό και πρόληψη να αποφευχθεί. Το παίζανε "κοκόρια" ότι είναι έτοιμη η Πολιτική Προστασία. Η σημερινή εικόνα δείχνει την εγκατάλειψη που υπάρχει. Καμιά φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτείας να προστατεύσει και τον τελευταίο ίσως πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στην περιοχή μας. Τώρα αυτό που επείγει είναι να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% για να μπορέσουν να ξανακτίσουν τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής όσοι έχουν πληγεί. Χρειάζεται αγώνας και εμείς θα είμαστε μπροστά».

Κατεστραμμένο σπίτι κοντά στην πλατεία

Eurokinissi

Κατεστραμμένο σπίτι κοντά στην πλατεία
Η κόλαση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής το βράδυ της Τρίτης

Copyright 2021 The Associated

Η κόλαση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής το βράδυ της Τρίτης

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική

Εγκύκλιος με συστάσεις «αυτοπροστασίας» από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Ιδιαίτερα αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, από προχτές το απόγευμα μέχρι και χτες το μεσημέρι. Ενα μεγάλο «πέπλο» είχε καλύψει μεγάλα τμήματα περιοχών, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, περιορίζοντας και την ορατότητα, ενώ η μυρωδιά του καμένου ήταν ιδιαίτερα έντονη και αποκαΐδια έπεφταν από τον ουρανό.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει σημάνει συναγερμό για τα επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά, επισημαίνοντας την ανάγκη οι κάτοικοι ολόκληρου του Λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Υπουργείο Υγείας: Αυτοπροστατευτείτε

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη το απόγευμα στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ έκανε 77 διακομιδές περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του καύσωνα και των συνεπειών της πυρκαγιάς, που δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο.

Χτες δημοσιοποίησε εγκύκλιο με θέμα τη «λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές». Μέτρα που βέβαια δεν αφορούν την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης, αλλά το να φορτωθεί στους ίδιους τους πληγέντες ή σε ευάλωτες ομάδες.

Συστήνονται, για παράδειγμα, μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση κλιματιστικού για τον δροσισμό, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά ακούνε από την κυβέρνηση ότι αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, η εγκύκλιος κάνει λόγο για «συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας», που είναι τα πρώτα θύματα κάθε καταστροφής, πετώντας την ευθύνη φροντίδας τους από το κράτος στις οικογένειες, στον γείτονα κ.ο.κ. «Για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν δεν επηρεάζει τη θερμορύθμισή τους (...) να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους (...) Οφείλεται να παρέχεται άμεση ιατρική βοήθεια σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα»!

Στο ίδιο πνεύμα, με συστάσεις αντί μέτρων, απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό για τη διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, προστασία από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνει οδηγίες για τον καθαρισμό κατοικιών μετά από πυρκαγιά και κατά την επιστροφή στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες.

Οικιστικός ιστός, βασικές υποδομές και βιομηχανική ζώνη μέσα στην πύρινη κόλαση

Για να καταλάβει κάποιος το τι ακριβώς έγινε στην πυρκαγιά της Αττικής την περασμένη Τρίτη, για να καταλάβει το μέγεθος της επικινδυνότητας της πολιτικής των κυβερνήσεων και το πόσο απροστάτευτοι είναι οι κάτοικοι ακόμα και μέσα στις πόλεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι ακριβώς κάηκε όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε σπίτια, υποδομές και εγκαταστάσεις.

Καταρχάς πρόκειται για μια περιοχή οικιστικού ιστού. Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι περιοχές που βρίσκονται κάπου απομακρυσμένα ή πάνω σε κάποιο βουνό, αλλά αποτελούν «καρδιά» στον οικιστικό ιστό ενός μεγάλου τμήματος της Αττικής. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας, οι οποίες αποδείχτηκαν κυριολεκτικά εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες, που λειτουργούν σαν «βόμβες». Πρόκειται για μια περιοχή που γειτνιάζει με βιομηχανική ζώνη. Ολο αυτό συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές συνολικά για το Λεκανοπέδιο. Και, βέβαια, μέσα στην πύρινη ζώνη υπήρχαν σημαντικές δασικές εκτάσεις και το Τατόι.

Στον ίδιο τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης αναφέρεται πως «76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα μερικές ζημιές». Αν μη τι άλλο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια φωτιά που ξέσπασε σε έναν ορεινό όγκο ή σε ένα δάσος που κάπου υπήρχαν κι ένα - δυο σπίτια, αλλά «χτύπησε» την καρδιά του οικιστικού ιστού, με αποκορύφωμα βέβαια τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης να βλέπουν τις φλόγες να περνούν μέσα από την πλατεία της πόλης!

Στις φλόγες παραδόθηκε εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Η φωτιά προσέγγισε και πέρασε από τμήμα της βιομηχανικής ζώνης, έφτασε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς που βρίσκεται στη γέφυρα Καλυφτάκη. Ζημιές σημειώθηκαν στη βιομηχανία επίπλων «Βο Concept», στις φαρμακοβιομηχανίες «BioNTech» και «ΒΙΑΝΕΞ».

Σταθμοί Υπερύψυλης Τάσης της ΔΕΗ, το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, το στρατόπεδο στη Δεκέλεια είναι υποδομές ζωτικής σημασίας που υπέστησαν σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ζημιές και, βέβαια, βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης

«

Εξαιρετικά δύσκολη φωτιά», «οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν», «το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά». Με τέτοιου τύπου δηλώσεις σχολίασε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το «ολοκαύτωμα» που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και έπνιξε όλη την Αττική.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι μια φωτιά σε οικιστικό ιστό και δασικές περιοχές έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα, χωρίς καν να φυσάει αέρας. Και, επιπλέον, να αποσιωπήσει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Ετσι, χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Ολυμπος» στη Βαρυμπόμπη, όπου επισήμως ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Επιβεβαιώνοντας ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε «μεικτές ζώνες» - οικιστικές και δασικές - λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους τους κατοίκους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση». Και πως «από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει», προκαλώντας θυμηδία, καθώς η πρακτική και η εμπειρία τόσων δεκαετιών στο σύστημά τους δείχνει ότι όπου πέρασε φωτιά φύτρωσε μετά τσιμέντο.

Παραδεχόμενος, εξάλλου, ότι δεν έχουμε τελειώσει με το κακό, συμπλήρωσε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Εχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από δω και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», βάζοντας ξανά μπροστά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την κλιματική αλλαγή ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Στο νοσοκομείο 77 άνθρωποι με αναπνευστικά

Συνολικά 77 άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, το συγκεκριμένο νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της γύρω περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ