ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
Οι πενταροδεκάρες του κυβερνητικού «πακέτου»

Ολο και πιο φτωχό αποδεικνύεται το κυβερνητικό πακέτο των ...«κοινωνικών παροχών». Ο θόρυβος που ξεσήκωσαν οι κυβερνώντες, η στήριξη που βρήκαν οι ανακοινώσεις Σημίτη από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, αλλά και η διακριτική υποστήριξή τους από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, δεν είναι δυνατόν να κρύψουν την πραγματικότητα. Οτι η κυβέρνηση δηλαδή, μοιράζοντας πενταροδεκάρες, επιχειρεί να στήσει ένα άθλιο προεκλογικό σκηνικό, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Ποια είναι τα μέτρα της κυβέρνησης; Ποιους αφορούν; Τι σημασία έχουν; Ο «Ρ» επιχειρεί για τρίτη συνεχόμενη μέρα να αποκωδικοποιήσει και να δώσει απαντήσεις γύρω από την ουσία και το περιεχόμενό τους. Ανάμεσα, λοιπόν, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι και τα παρακάτω:

  • Αύξηση του ΕΚΑΣ 30 ευρώ

Το μέτρο αφορά 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ισχυρίζονται πως το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται στα 140 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ στα 552 ευρώ. Σημαίνει ότι κάθε δικαιούχος θα εισπράξει ένα ευρώ την ημέρα. Αλλά και αυτό το ευρώ δε θα το πάρουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι.

Το ΕΚΑΣ δε διαμορφώνεται στα 140 ευρώ. Εκεί φτάνει μόνον η ανώτερη από τις 4 κατηγορίες. Η κατώτερη κατηγορία δε θα ξεπερνά τα 58 ευρώ.

Η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, όπως και των περισσότερων Ταμείων, σήμερα είναι 392 ευρώ. Σ' αυτά τα επίπεδα θα παραμείνει και το 2004. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους 100 συνταξιούχους, οι 53 λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 400 ευρώ. Το ΕΚΑΣ δεν είναι σύνταξη, δίνεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια μόνο στο 1/3 περίπου των χαμηλοσυνταξιούχων, άρα δεν μπορεί να προστίθεται στην κατώτερη.

  • Αύξηση των ενισχύσεων στα ΑΜΕΑ 110 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2004 - 2008

Το μέτρο καλύπτει μόνον ένα μικρό ποσοστό (145.000) από το συνολικό αριθμό (1.000.000) των ατόμων με αναπηρίες. Η κατανομή αυτού του ποσού στη διάρκεια της πενταετίας σημαίνει ότι κάθε δικαιούχος θα πάρει 17 ευρώ το μήνα. Το πενιχρό αυτό ποσό θα προστεθεί στα πενιχρά επιδόματα των 150-200 ευρώ το μήνα, με τα οποία αναγκάζεται να διαβιεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΜΕΑ.

  • Κοινωνικές δράσεις για ειδικές κατηγορίες

Τα μέτρα, που υποτίθεται αφορούν μετανάστες κλπ. και τα προγράμματα θα γίνονται μέσω ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας, δε γίνονται συγκεκριμένα, ωστόσο το κόστος τους εκτιμάται 150 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση θα γίνει μέσω των οργανισμών που κυρίως χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση κάνει προεκλογικό παιχνίδι με ξένα κόλλυβα.

  • Στεγαστική πολιτική

Ανακοινώθηκε ότι στόχος είναι η ωφέλεια 120.000 πολιτών και η διάθεση των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού. Δεν πρόκειται για νέο μέτρο. Πολύ περισσότερο, που τα έσοδα του ΟΕΚ είναι οι εισφορές των εργαζομένων. Μάλιστα, το 2002 το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στον ΟΕΚ. Το Ολυμπιακό Χωριό έγινε και αυτό κατ' εξοχήν με τα κεφάλαια του ΟΕΚ.

  • Αύξηση επιδόματος ανεργίας κατά 10% και επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας είναι σε επίπεδα προκλητικής κοροϊδίας, μόλις 11,32 ευρώ την ημέρα. Δεν ξεπερνά το 50% του κατώτερου μεροκάματου, αντί για το 80% που διεκδικούν άνεργοι και εργαζόμενοι. Η αύξηση είναι ένα ευρώ και κάτι ψιλά την ημέρα. Θα φτάσει, δηλαδή, τα 12,45 ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 53,45% του κατώτερου μεροκάματου. Και αυτό, όταν ο νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση το επίδομα να είναι στο 66,5% του κατώτερου μεροκάματου.

Η επιδότηση ενοικίου δε γίνεται καθαρό αν αφορά όλους τους ανέργους ή μόνον αυτούς που παίρνουν το επίδομα. Μετά τον ένα χρόνο, με τι ο άνεργος θα πληρώνει το ενοίκιο;

Η επιδότηση για δύο χρόνια του ενοικίου προϋποθέτει ο άνεργος να βρει δουλιά σε άλλη περιοχή από τη διαμονή του. Ας μας υποδείξει η κυβέρνηση σε ποια περιοχή, σε ποια πόλη της χώρας η πολιτική της δημιουργεί θέσεις εργασίας που μπορούν να καταληφθούν από ανέργους. Δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο παράδειγμα. Ως εκ τούτου, το μέτρο είναι χωρίς αντίκρισμα. Αλλά το τάξιμο δεν κοστίζει!

  • Προσλήψεις 25.000 ατόμων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο

Τα σχόλια περιττεύουν, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να μοιράζει τη μια θέση εργασίας σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί η πολιτική της να εξασφαλίσει σταθερή και πλήρη εργασία και, κατά συνέπεια, ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.

  • Απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων του ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις

Το μέτρο είναι υπέρ των βιομηχάνων, που θα εξασφαλίζουν τζάμπα εργάτες. Ο ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτεί την κερδοφορία των βιομηχάνων. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να περιλαμβάνεται στα μέτρα υπέρ των ανέργων.

  • Κίνητρα απασχόλησης γυναικών

Είναι προκλητικά κίνητρα και πάλι στις επιχειρήσεις. Θα απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών, για να απασχολούν γυναίκες με δύο παιδιά ή να αντικαθιστούν έγκυες γυναίκες από άλλες εργαζόμενες. Το δώρο στις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

  • Χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος

Ακούγεται για ανέκδοτο. Πρόκειται για το ποσόν που προβλέπεται από τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο και αποφασίστηκε, αφού λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 25 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Με το 1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση εξασφάλισε τον οικονομικό στραγγαλισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Αναμόρφωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

Το μέτρο αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν στο 6%. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείται η πεπατημένη της σκληρής πολιτικής. Το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν καλύπτει τις απώλειες (30%) τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, το νέο μισθολόγιο προωθεί τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, γεγονός που οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης.

  • Οικονομική ενίσχυση φοιτητών

Η ενίσχυση ορίστηκε σε 1.000 ευρώ το χρόνο και αφορά στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλη εκτός της πόλης που μένουν. Για να δοθεί υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Το οικογενειακό εισόδημα των γονιών του ενδιαφερόμενου να είναι κάτω από 30.000 ευρώ, η οικογένεια να μην έχει ιδιόκτητες κατοικίες πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα και ο φοιτητής να έχει καλές επιδόσεις στα μαθήματα. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ουσιαστικά, μιλάμε για 2,5 ευρώ τη μέρα, όταν η διαβίωση ενός φοιτητή, ελέω υποχρηματοδότησης της δήθεν δημόσιας Παιδείας, είναι τουλάχιστον 800 ευρώ το μήνα.

  • Εφάπαξ επίδομα σχολικών ειδών

Το επίδομα, που ορίστηκε στα 135 ευρώ, το δικαιούνται οι οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο γονείς του παιδιού είναι άνεργοι. Δικαίωμα σ' αυτό το «ψιχίο» έχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τόσο για το ύψος της βοήθειας, όσο και για τις προϋποθέσεις, κάθε σχολιασμός είναι περιττός.

  • Αύξηση συντάξεων ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα

Αφορά περίπου σε 800.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ομως, ακόμα και μετά την καταβολή της, 460.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού θα είναι υποχρεωμένοι να ...ζουν με 200 ευρώ το μήνα, ή άλλως με 68.000 δραχμές.

  • Φτηνό πετρέλαιο για τους αγρότες

Μειώνεται από 245, σε 21 ευρώ ανά τόνο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Η μείωση του φόρου αποτελούσε πάγιο αίτημα των αγροτών από την προηγούμενη δεκαετία. Από τότε, βέβαια, η τιμή στο πετρέλαιο έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40-50%. Η κυβέρνηση δε λέει ότι ακόμα και με τις νέες τιμές το αγροτικό πετρέλαιο θα είναι κατά 62% ακριβότερο από το πετρέλαιο που προμηθεύονται οι εφοπλιστές.

  • Φοροαπαλλαγή για τη μεταβίβαση αγροτικής γης

Το μέτρο εμφανώς δεν αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, αφού και σήμερα ισχύει ήδη φοροαπαλλαγή για μεταβιβάσεις γης αγροτικής γης μέχρι 70.000.000 δραχμές, ενώ αν πρόκειται για νέους αγρότες η φοροαπαλλαγή φτάνει τα 180 εκατομμύρια δραχμές. Θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο διευκολύνει όσους προσπαθούν να συγκεντρώσουν στην κατοχή τους εκτάσεις γης που ξεπερνούν τις παραπάνω αξίες.

  • Φοροαπαλλαγή στα μικροκαταστήματα

Αφορά στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, που βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές. Προϋπόθεση, οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ετήσιο κέρδος κάτω από 10.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο για επαγγελματίες τέτοιων περιοχών.

  • Μείωση της φορολογίας στα ΙΧ

Η ισχύς του μέτρου θα είναι άμεση. Η μείωση των ειδικών φόρων ταξινόμησης ξεκινά από πολύ χαμηλά (2-3%) για τα «μικρά» αυτοκίνητα και φτάνει το 33% για τα αυτοκίνητα που είναι πάνω από 2.000 κυβικά. Το όφελος θα είναι μέχρι 200 ευρώ για ΙΧ μέχρι 1.000 κυβικά, 350 ευρώ για τα μέχρι 1.400 ευρώ, 600 και 800 ευρώ για τα μέχρι 1.600 και 1.800, αντίστοιχα, και πάνω από 5.000 ευρώ για τα ΙΧ που είναι πάνω από 2.000 κυβικά. Αυτού του είδους η κλιμάκωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μέτρο ευνοεί περισσότερο αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ακριβό αυτοκίνητο και, κατ' επέκταση, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους μεγαλοεισαγωγείς των ΙΧ.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Εισπρακτικές εκπλήξεις από το 2004!

Θα τρίβουν τα μάτια τους οι αγρότες από του χρόνου και μετά, όταν δουν πόσο αυξημένες εισφορές θα πληρώνουν για ΟΓΑ και Ταμείο κύριας ασφάλισης

«Εκσυγχρονισμένα» εισπρακτικά τερτίπια σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση προβάλλει τα 30 ευρώ μηνιαίας αύξησης στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ για να εισπράξει εκλογικά οφέλη, πληροφορίες αναφέρουν πως: Πρώτο, προετοιμάζονται νέα σχέδια για περαιτέρω αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες. Δεύτερο, μελετώνται τρόποι ώστε να τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού και να προκύψουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που βγαίνουν μέχρι τώρα, από το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης και την πρόσθετη σύνταξη.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως λίαν συντόμως (από το 2004) πρόκειται να συγχωνευτούν και να μειωθούν - από επτά που ισχύουν σήμερα - οι ασφαλιστικές κατηγορίες του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης. Αυτό θα γίνει για να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα έσοδα του ΟΓΑ ...μέσω της συγχώνευσης των ασφαλιστικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, η πρώτη (χαμηλή) κατηγορία, όπου είναι ενταγμένοι οι περισσότεροι αγρότες, μπορεί να συγχωνευτεί με τη δεύτερη ή και με την τρίτη κατηγορία και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τις πιο αυξημένες εισφορές της δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας αντίστοιχα. Παράλληλα, όπως λέγεται, μελετάται, αν και φαίνεται κομμάτι δύσκολο, να συγχωνευτούν η βασική σύνταξη (δηλαδή το προνοιακό βοήθημα που από φέτος θα μειώνεται κατά 4% ετησίως μέχρι να εξαφανιστεί), η σύνταξη που προκύπτει από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και η σύνταξη που βγαίνει από την «πρόσθετη», ώστε να προκύψει μια νέα ενιαία σύνταξη. Οσον αφορά στον Κλάδο Υγείας σχεδιάζεται επίσης να καθιερωθεί μια νέα ενιαία αυξημένη εισφορά και να καταργηθεί ο μέχρι τώρα υπολογισμός καταβολής της ανάλογα με τις επτά υπάρχουσες ασφαλιστικές κατηγορίες. Ετσι θα προκύψουν νέες μεγαλύτερες εισφορές για τις μικρές κατηγορίες, όπου είναι ενταγμένοι οι περισσότεροι αγρότες.

Τα παραπάνω θα γίνουν σίγουρα πράξη, είτε προκύψει ξανά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε προκύψει κυβέρνηση ΝΔ. Ανεξάρτητα του πώς θα μεθοδευτεί τεχνικά το όλο σχέδιο, το σίγουρο είναι ότι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι μικρομεσαίοι αγρότες, αφού θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα «χαράτσια» για να πάρουν ακόμα φτωχότερες συντάξεις. Το προμήνυμα δόθηκε πέρσι με μια αναλογιστική μελέτη, που έκανε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σ' αυτήν είχε προβλεφθεί πως το έλλειμμα του ΟΓΑ μέσα στα επόμενα 45 χρόνια λειτουργίας του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, δηλαδή μέχρι το 2048, θα ανέλθει στο υπέρογκο ποσό των 10,2 δισ. ευρώ ή 3,5 τρισ. δραχμών. Στη συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη αναφερόταν ανάμεσα σε άλλα: «Από το αναλογιστικό ισοζύγιο προκύπτει ότι το Ταμείο σε μακροχρόνια βάση είναι αναλογιστικά ελλειμματικό, δεδομένου ότι τούτο εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 10.220 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος, απαιτείται αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό 38,9% περίπου».

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί πως την άνοιξη που πέρασε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ψήφισε ένα σκανδαλώδη νόμο στη Βουλή, με βάση τον οποίο προβλέπεται να δοθεί εφάπαξ το 7,5% των αποθεματικών για τις συντάξεις, δηλαδή 130.000.000 ευρώ, στον Κλάδο Υγείας. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης να αφαιρείται κάθε χρόνο το 15% της κρατικής εισφοράς από τον Κλάδο Συντάξεων και να πηγαίνει στον Κλάδο Υγείας. Το δεύτερο σημαίνει ότι κάθε χρόνο στο εξής θα αφαιρείται ένα ποσό που εκτιμάται πως θα ξεπερνά ετησίως τα 70 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με βάση το 2002, όπου η κρατική εισφορά ήταν 451 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι η ετήσια περικοπή του 15% είναι 67,5 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις έξι χρόνια μετά την ίδρυση του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών. Μπροστά σε ό,τι συμβαίνει και σχεδιάζεται, αυτό που απομένει για τους αγρότες είναι: Να ανατρέψουν αγωνιστικά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους. Να απαιτήσουν κατάργηση της εισφοράς για τον Κλάδο Υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια και μπόλικους φόρους πληρώνουν ήδη. Να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συντάξεις - που δε θα εξαρτώνται από προεκλογικά ψίχουλα-ψευτοαυξήσεις - στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, χωρίς να τους φορτώνονται υπέρογκα «χαράτσια»-εισφορές για να λαμβάνουν συντάξεις φτώχειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ