ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο και για μετά το 2000

Για τις επιλογές της κυβέρνησης πρυτάνευσε το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ο νέος πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Χτες επιλέχτηκαν και άλλοι επτά αντιπρόεδροι στα τρία ανώτατα δικαστήρια

Ηγεσία μακράς διάρκειας για τον Αρειο Πάγο επέλεξε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα είναι και μετά το 2000. Ο μέχρι χτες 5ος κατά σειρά αντιπρόεδρος Στέφανος Ματθίας επιλέχτηκε στο αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου και θα είναι σ' αυτή τη θέση μέχρι το 2002, ενώ ο 25ος αρεοπαγίτης Παναγιώτης Δημόπουλος είναι ο νέος εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα κατέχει αυτό το αξίωμα μέχρι το 2001. Το νέο δίδυμο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου Ματθίας - Δημόπουλος αντικατέστησε τους Β. Κόκκινο και Αθ. Σιούλα, οι οποίοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

Η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου "έβγαλε" και επτά αντιπροέδρους για τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Στον Αρειο Πάγο επιλέχτηκαν ως αντιπρόεδροι οι εξής αρεοπαγίτες: Ο 1ος κατά σειρά αρεοπαγίτης Αγησίλαος Μπακόπουλος,ο 11ος στην επετηρίδα Δημήτριος Γουργουράκης και ο 12ος Γεώργιος Βελλής.Στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέοι αντιπρόεδροι από χτες είναι οι Τίτος Κούνδουρος και Κίμων Γ. Χαλαζωνίτης,ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο επιλέχτηκαν αντιπρόεδροι οι Δημήτριος Μαυρουδέας και Γεώργιος Γεωργούλιας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια ήταν ομόφωνη και σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο ίδιος. "Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνεκτίμησε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των κρινόμενων, την επιστημονική τους συγκρότηση, τη δικαστική και τη γενικότερη προσωπικότητά τους, το χαρακτήρα τους και τα διοικητικά τους προσόντα".

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ε. Βενιζέλος για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Κ. Δαφέρμο, ο οποίος ήταν ένα από το φαβορί για την ηγεσία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλά φαίνεται πως βάρυνε πολύ το γεγονός ότι σε δύο χρόνια συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα να μην επιλεγεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θεώρησε, επίσης, αναγκαίο να δικαιολογήσει την επιλογή του Π. Δημόπουλου ως εισαγγελέα, καταφεύγοντας σε αλχημείες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι αν εντασσόταν στην επετηρίδα της Εισαγγελίας "απ' όπου θα μπορούσε να γίνει επίσης η επιλογή, είναι 4ος κατά σειρά"!

Στα αρνητικά του Π. Δημόπουλου είναι ότι είχε υποβάλει αίτηση το 1973 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χούντας, χωρίς να γίνει πάντως δεκτή. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι ως δικαστής στη διάρκεια της χούντας είχε βγάλει μια σειρά ευνοϊκές αποφάσεις για αγωνιστές του δικτατορικού καθεστώτος. Ο Π. Δημόπουλος εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1962, σε εφέτη Ναυπλίου προήχθη το 1979, ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1987 και από το 1992 είναι αρεοπαγίτης.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1961 και από το 1995 είναι αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το 1965-'66 εκπαιδεύτηκε στο Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, είναι πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών και μετέχει εδώ και δεκαετίες στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Ελληνική Δικαιοσύνη".

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Σ. Ματθίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ώστε να υπηρετεί αποτελεσματικά τη Δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Δηλώσεις έκανε και ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα προσπαθήσει να "εμπνεύσει ένα διαφορετικό φρόνημα ελευθερίας και ανεξαρτησίας στους δικαστικούς λειτουργούς".

Εντονα επικρίθηκε από τη ΝΔ η επιλογή της νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ σχετικά με την επιλογή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είπε ότι η κυβέρνηση είναι "δέσμια μικροπολιτικών και μικροκομματικών υπολογισμών". Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αποκλεισμούς εξαίρετων δικαστών και για αθλιότητες εκ μέρους της κυβέρνησης. Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είπε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ "έχει κάνει επιλογές στο παρελθόν και είχε συμπεριφορές παρέμβασης, οι οποίες θα έπρεπε να τον κάνουν να κοκκινίζει από ντροπή". Τέλος, αργά το βράδυ χτες επανήλθε πάλι ο Κ. Μητσοτάκης και σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ο κ. Ρέππας πρέπει να προσέχει όταν αναφέρεται στον Μητσοτάκη".

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

Ο κάθε ένας στο ρόλο που τάχθηκε

Την Πέμπτη που μας πέρασε, μετά από μια συζήτηση που διοργανώθηκε στην ΕΣΗΕΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του "Μετώπου Λογικής κατά του εθνικισμού, για τη διαμόρφωση σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής". Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας δεν έκρυψαν ότι την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του "Μετώπου Λογικής" την είχε ο "ΣΥΝ". Η παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου και του Νίκου Μπίστη στο προεδρείο της εκδήλωσης, αλλά και η συμμετοχή και η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του "ΣΥΝ" Νίκου Κωνσταντόπουλου σ' αυτήν καταδείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο πολιτικός αυτός φορέας στην επιτυχή πορεία αυτού του "Μετώπου". Οι παρουσίες και παρεμβάσεις των Μ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Εξωτερικών και Χρ. Πρωτόπαπα, προέδρου της ΓΣΕΕ και μέλους πλέον του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, μαρτυρούν τις προθέσεις των οργανωτών σχετικά με τους πολιτικούς χώρους που επιθυμούν να διευρυνθεί το "Μέτωπο" αλλά και την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμούν να προσδώσουν σ' αυτό.

1. H δημιουργία μετώπου κατά του εθνικισμού δεν είναι ένα γεγονός που από μόνο του μπορεί να εγείρει αντιρρήσεις. Εκεί που αρχίζουν οι ενστάσεις είναι όταν κανείς ψάχνει να βρει, διαβάζοντας τη διακήρυξη, αν υπάρχει ουσιαστική θέληση για τη δημιουργία ενός μετώπου με τέτοιο περιεχόμενο ή αν πρόκειται για λόγια χωρίς αντίκρισμα. Πολύ περισσότερο αν στο όνομα της πάλης κατά του εθνικισμού επιδιώκεται να στοιχηθούν κάποιες δυνάμεις και να οδηγηθούν σε άλλη κατεύθυνση. Και εκεί που οι ενστάσεις γίνονται κάθετη αντίρρηση είναι όταν, τελειώνοντας το διάβασμα της διακήρυξης, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κουβέντα για το "γόνιμο έδαφος" που τρέφει και θεριεύει τον εθνικισμό, για τον ιμπεριαλισμό. Δεν υπάρχει κουβέντα για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που, εφαρμόζοντας την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", ξεθάβει, πολλές φορές κυριολεκτικά από τη ναφθαλίνη, εθνικιστικές αντιθέσεις αιώνων και τις οξύνει φθάνοντάς τις μέχρι και την πολεμική σύρραξη.Και η λογική απορία κάθε απονήρευτου πολίτη είναι: πώς μπορεί ένα μέτωπο να παλέψει αποτελεσματικά ενάντια στον εθνικισμό, όταν δεν τολμάει ακόμα και απλή αναφορά να κάνει στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές, τους άμεσους υπεύθυνους για την τωρινή του όξυνση; Μιλάμε βέβαια για απορία απονήρευτου πολίτη, μια που κάθε πονηρεμένος, πολιτικοποιημένος πολίτης δεν περιμένει από μια κίνηση, που συγκροτείται από το "ΣΥΝ" και πλαισιώνεται από γνωστούς συντηρητικούς πολιτικούς παράγοντες, να κινηθεί σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Τέτοιου είδους κατευθύνσεις είναι ξένες με τη "σύγχρονη","Αριστερά" του 2000.

2. Με την ίδια λογική είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης να αμφισβητήσει βάσιμα την ειλικρίνεια της διακήρυξης, όταν βάζει στόχους όπως π. χ. "να ηττηθεί στο επίπεδο των ιδεών η "ισραηλοποίηση της χώρας"", χωρίς να μπαίνει στον κόπο έστω και απλή αναφορά να κάνει στο πασίγνωστο γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είναι αυτοί που, όχι απλά σπρώχνουν, αλλά και υποχρεώνουν τη χώρα μας - όπως και την Τουρκία - να εξοπλίζεται σαν αστακός με όλο και περισσότερα - και στις πιο πολλές περιπτώσεις άχρηστα - όπλα. Οτι δημιουργούν και οξύνουν κρίσεις ανάμεσα στα δύο κράτη ώστε να διαμορφώνουν - μεταξύ άλλων - το κατάλληλο έδαφος για να αιτιολογηθούν νέες αγορές στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων και να παραπεμφθεί έτσι στις ελληνικές καλένδες κάθε αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια.

3. Εκεί όμως που τα χαμόγελα πλαταίνουν, είναι στο σημείο όπου η ανακοίνωση αναφέρει ότι μεταξύ των απόψεων που πρέπει να ηττηθούν στο επίπεδο των ιδεών είναι και ο αντιευρωπαϊσμός. Ετσι σκέτος, χωρίς εισαγωγικά, χωρίς κανένα προσδιοριστικό επίθετο. Δεν είμαστε βέβαια μάντεις να ανακαλύψουμε τι ακριβώς εννοούν οι συντάχτες της διακήρυξης με τη λέξη "αντιευρωπαϊσμό" και πώς τον συνδέουν με την πάλη ενάντια στον εθνικισμό. Αν όμως θέλουν να απομακρύνουν με αυτό τον τρόπο τη σκέψη του απλού πολίτη από τις τεράστιες ευθύνες που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και μία μία οι ηγετικές της δυνάμεις π. χ. για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, που δυνάμωσε τα εθνικιστικά κινήματα στο χώρο της ευρύτερης Βαλκανικής ή στη συντήρηση και στην παραπέρα όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης, λάθος στόχο βάλανε. Πολύ περισσότερο αν επιδιώκουν να συγκρατήσουν τα αντιμάαστριχτ αισθήματα του ελληνικού λαού και να αλλοιώσουν την πλειοψηφική - σύμφωνα και με στοιχεία του "Ευρωστάτ" - θέλησή του να ρωτηθεί με δημοψήφισμα για το σύνολο αυτών των συνθηκών. Και όλα αυτά στο όνομα της πάλης ενάντια στον εθνικισμό!

Να πούμε λοιπόν τα πράγματα με τ' όνομά τους.

- Πάλη ενάντια στον εθνικισμό, χωρίς αυτή να είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που τον γεννάει και στα πολυεθνικά μονοπωλιακά συμφέροντα που τον τρέφουν και τον στηρίζουν, δε νοείται.

- Πραγματικά πατριωτική πολιτική, απαλλαγμένη από εθνικιστικές επιρροές, δεν μπορεί να είναι μια πολιτική διευθέτησης των όποιων διαφορών μας με τη γείτονα χώρα, στη ρότα που υποδείχνει ο κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εθνικιστικών επιρροών.

- Εξωτερική πολιτική με μέτωπο κατά του εθνικισμού δεν μπορεί να γίνει με λογικές διαχείρισης των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων, αυτών δηλαδή που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" και αξιοποιούν σ' αυτή την κατεύθυνση τον εθνικισμό.

- Μέτωπα αντιιμπεριαλιστικά και όχι "λογικής" είναι αυτά που χρειάζονται, μια που ο εθνικισμός δεν είναι απλά μια "τρέλα" αλλά ένα φίδι που τρέφεται στον κόρφο του ιμπεριαλισμού.

Με το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, πρόταση που η ηγεσία του"ΣΥΝ" δεν κουράζεται να επαναφέρει, επιχειρείται να μοιραστεί σ' όλο τον πολιτικό κόσμο η ευθύνη για την, υποτελή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Με το "Μέτωπο λογικής" καταβάλλεται προσπάθεια, αυτή η αναγκαία για την άρχουσα τάξη της χώρας μας συναίνεση, να αποχτήσει λαϊκή βάση.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να αισθάνεται έκπληξη από κάτι τέτοια φιντάνια που ξεφυτρώνουν στο διάβα του. Οσο οι αντιιμπεριαλιστικές συσπειρώσεις πολλαπλασιάζονται και ο χαρακτήρας τους ξεκαθαρίζει, τόσο κάποιοι θα προσπαθούν να στήνουν "λογικά" μέτωπα. Σ' αυτή την προσπάθεια οι της ηγεσίας του "ΣΥΝ", μόνιμοι υπονομευτές των αντιμονοπωλιακών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, παίζουν - καθόλου δε μας εκπλήσσει - και θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κάθε ένας στο ρόλο που τάχθηκε.

Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΚΕ: Από εκλεκτορικό σώμα η επιλογή της ηγεσίας

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε πιστή στην "πεπατημένη" που ακολουθείται πάντα για την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια". Αυτά επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ με αφορμή την επιλογή του προέδρου και αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο.

"Το ΚΚΕ πάγια διεκδικεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, να σταματήσει ο διορισμός των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα. Γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μεμονωμένα, παρά μέσα από τη διαδικασία γενικότερων δραστικών αλλαγών στον πολιτικό συσχετισμό και στο πολιτικό σύστημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ