ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα σκαριά νέα μέτρα ενάντια στις συντάξεις

Ειδική Επιτροπή που θα «επικαιροποιήσει» τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 συστήνει το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση

Με τη σύσταση «ειδικής επιτροπής για το ασφαλιστικό» μέσα στο Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τη νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» της Κυριακής, επικαλούμενος αναληθώς την υψηλή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συντάξεων!

Στη συνέντευξή του, ο Γ. Βρούτσης, αφού υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τίθενται σε εφαρμογή οι ανατροπές του νόμου 3863 του 2010 και ενώ από τότε, ήδη έχουν περικοπεί συντάξεις και παροχές των Ταμείων, δηλώνει πως «είναι ήδη από σήμερα αναγκαίες τόσο η εξειδίκευση και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους υπό το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια».

Δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός εξαγγέλλει ότι - παρά την ψήφιση ενός νόμου με τον οποίο μεταξύ άλλων αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια από 35 για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε από το 70% στο 48,5% και νομοθετήθηκε ότι η χρηματοδότηση από το κράτος περιορίζεται μόνο στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ (και αυτό χωρίς να υπάρχει εγγύηση) - απαιτείται σήμερα «εξειδίκευση» και «επικαιροποίηση», δηλαδή νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων. Αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των ήδη συνταξιούχων είναι διαρκής και χωρίς τέλος. Αλλωστε, ο ίδιος δίνει ένα δείγμα της συνεχιζόμενης αυτής επίθεσης υπενθυμίζοντας ότι πέρα από τα νέα μέτρα που θα επεξεργαστεί η «ειδική επιτροπή», αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι «ουρές» παλιότερων νομοθετημάτων που προβλέπουν παραπέρα ενοποίηση Ταμείων με αφαίρεση παροχών, ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που προβλέπει και σε αυτές επιπλέον συρρίκνωσή τους κ.λπ.

Εμπαιγμός στους συνταξιούχους

Γι' αυτό δεν έχουν την παραμικρή αξία οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δήθεν «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» και είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτό να λέγεται στους συνταξιούχους, οι οποίοι, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και χωρίς να συνυπολογιστεί ότι πλέον οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται στην εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ! Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ!

Αντίθετα, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας πρέπει να «χτυπήσουν καμπανάκι» για τα νέα μέτρα που εκκολάπτονται σε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων. Το ίδιο ανησυχητική είναι και η δήλωσή του για «το ενδεχόμενο διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων που θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για νέο τσουνάμι απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα πέραν του δημοσίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καταργούνται 8 νοσοκομεία, 1.618 εργαζόμενοι σε «κινητικότητα»

Σε κέντρα υγείας, εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ΕΟΠΥΥ υποβαθμίζονται νοσοκομειακές δομές

Τα 8 νοσοκομεία που σε πρώτη φάση καταργούνται και μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας, σε μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τακτικά εξωτερικά ιατρεία ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εξαγγέλλοντας πως 1.618 εργαζόμενοι εντάσσονται αρχικά στο πρόγραμμα κινητικότητας κι έπεται συνέχεια... Πρόκειται για εργαζόμενους από τα παρακάτω νοσοκομεία και υπηρεσίες: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», στη Θεσσαλονίκη το «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος» καθώς και από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Σήμερα, αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 23 Αυγούστου θα εκδοθούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων που εντάσσονται στην κινητικότητα, 24 - 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα δηλώσουν σε ποιο νοσοκομείο προτιμούν να μετακινηθούν και μέχρι τις 16/9 θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους στις νέες θέσεις.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, «η μεταρρύθμιση δεν έχει ως κεντρικό στόχο την κάλυψη των δεσμεύσεών μας για τους αριθμούς της κινητικότητας», αλλά «ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας με μικρότερο κόστος». Ωστόσο πρόκειται για νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, ενώ - φυσικά - δεν καταργούνται οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Η κινητικότητα θα καλύψει κενά σε προσωπικό δημιουργώντας νέα και σαν συνέπεια οι παραπάνω δομές θα πάψουν να λειτουργούν σαν νοσοκομεία, άλλες θα υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας, άλλες σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ κλπ. Εξάλλου οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ήδη σαν αποτέλεσμα την κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Κι όμως, και ο σημερινός υπουργός Υγείας δε διστάζει να κάνει λόγο για αναβάθμιση των υπηρεσιών!

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το προσωπικό του «ΓΝ Πατησίων» θα μεταφερθεί κυρίως προς τα νοσοκομεία «Αγ. Ανάργυροι» και «Παμμακάριστος». Το ιδιόκτητο κτίριο θα δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ.
  • Η «Πολυκλινική» μετατρέπεται σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.
  • Για το «Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο - Η Αγία Ελένη» προβλέπεται η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας, Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής και η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (One stop) για έκδοση πιστοποιητικών.
  • Το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» θα λειτουργεί σε καθεστώς μερικής εφημερίας με τμήματα υποστηρικτικά του «Σισμανογλείου», κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Μονάδα Αποκατάστασης.
  • Το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» μετατρέπεται σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία που η λειτουργία τους θα γίνεται σε 2 βάρδιες.
  • Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα γίνει: Μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης στο «Ιπποκράτειο» και στο «Γ. Παπανικολάου». Μεταφορά 37 ατόμων από το «Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης» στο «Ιπποκράτειο». Μεταφορά 107 ατόμων από το «Αγιος Παύλος» - παράρτημα «Παναγία», 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο «Ιπποκράτειο». Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).
  • «Λουκέτο» μπαίνει στο Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) και το προσωπικό θα μεταφερθεί σε δομές του ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας».
Απειλές για απολύσεις

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Την ίδια ώρα τρομοκράτησε με εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας και έξοδο από το ΕΣΥ για όσους προβαίνουν σε «παράνομες πράξεις». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» - συμβολική κατάληψη της διοίκησης και κλείσιμο Ταμείων την περασμένη βδομάδα - είπε πως «μπορεί να προκύψει βλάβη ως προς τα έσοδα του νοσοκομείου» και «όποιος ευθύνεται για απώλεια εσόδων από το Δημόσιο, θα κληθεί να επιστρέφει τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο». Δηλαδή προειδοποίησε πως κινδυνεύουν όσοι υπερασπίζονται έμπρακτα την ανάγκη για κατάργηση των πληρωμών στην Υγεία και την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών.

Τέλος, είπε πως μετά την πρώτη φάση «αμέσως μετά θα προχωρούμε όσο μπορούμε γρηγορότερα σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια. Το σχέδιο δεν σταματάει εδώ»...

  • Σε χτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Πολυκλινικής» αποφάσισαν να ενημερώνουν με προκηρύξεις τους ασθενείς και να συλλέξουν υπογραφές ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΑΕΔ
Απεργούν και σήμερα ενάντια στη διαθεσιμότητα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έκαναν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός ΙΚΑ) και τον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν χτες και σήμερα. Η απεργία γίνεται ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο θα πλήξει και αυτούς καθώς περίπου 600 εργαζόμενοι θα τεθούν άμεσα στο καθεστώς.

Τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου, ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ο Γ. Βρούτσης αλλά και ο διευθυντής του, αρνήθηκαν να τους δεχτούν με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να συζητήσουν μετά το ραντεβού των δύο πλευρών την περασμένη βδομάδα.

Από την άλλη, οι διευθυντές των γραφείων του υπουργού και της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη και Ε. Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισαν πως δεν είναι θέμα του υπουργείου τους, αλλά σε αυτούς έφτασαν οι λίστες των δομών απ' όπου θα βρεθούν οι για διαθεσιμότητα υπάλληλοι.

Ολοκληρώνοντας τις χτεσινές τους κινητοποιήσεις, επεσήμαναν πως είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ