Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καταργούνται 8 νοσοκομεία, 1.618 εργαζόμενοι σε «κινητικότητα»

Σε κέντρα υγείας, εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ΕΟΠΥΥ υποβαθμίζονται νοσοκομειακές δομές

Τα 8 νοσοκομεία που σε πρώτη φάση καταργούνται και μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας, σε μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τακτικά εξωτερικά ιατρεία ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εξαγγέλλοντας πως 1.618 εργαζόμενοι εντάσσονται αρχικά στο πρόγραμμα κινητικότητας κι έπεται συνέχεια... Πρόκειται για εργαζόμενους από τα παρακάτω νοσοκομεία και υπηρεσίες: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», στη Θεσσαλονίκη το «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος» καθώς και από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Σήμερα, αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 23 Αυγούστου θα εκδοθούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων που εντάσσονται στην κινητικότητα, 24 - 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα δηλώσουν σε ποιο νοσοκομείο προτιμούν να μετακινηθούν και μέχρι τις 16/9 θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους στις νέες θέσεις.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, «η μεταρρύθμιση δεν έχει ως κεντρικό στόχο την κάλυψη των δεσμεύσεών μας για τους αριθμούς της κινητικότητας», αλλά «ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας με μικρότερο κόστος». Ωστόσο πρόκειται για νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, ενώ - φυσικά - δεν καταργούνται οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Η κινητικότητα θα καλύψει κενά σε προσωπικό δημιουργώντας νέα και σαν συνέπεια οι παραπάνω δομές θα πάψουν να λειτουργούν σαν νοσοκομεία, άλλες θα υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας, άλλες σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ κλπ. Εξάλλου οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ήδη σαν αποτέλεσμα την κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Κι όμως, και ο σημερινός υπουργός Υγείας δε διστάζει να κάνει λόγο για αναβάθμιση των υπηρεσιών!

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το προσωπικό του «ΓΝ Πατησίων» θα μεταφερθεί κυρίως προς τα νοσοκομεία «Αγ. Ανάργυροι» και «Παμμακάριστος». Το ιδιόκτητο κτίριο θα δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ.
  • Η «Πολυκλινική» μετατρέπεται σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.
  • Για το «Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο - Η Αγία Ελένη» προβλέπεται η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας, Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής και η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (One stop) για έκδοση πιστοποιητικών.
  • Το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» θα λειτουργεί σε καθεστώς μερικής εφημερίας με τμήματα υποστηρικτικά του «Σισμανογλείου», κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Μονάδα Αποκατάστασης.
  • Το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» μετατρέπεται σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία που η λειτουργία τους θα γίνεται σε 2 βάρδιες.
  • Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα γίνει: Μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης στο «Ιπποκράτειο» και στο «Γ. Παπανικολάου». Μεταφορά 37 ατόμων από το «Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης» στο «Ιπποκράτειο». Μεταφορά 107 ατόμων από το «Αγιος Παύλος» - παράρτημα «Παναγία», 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο «Ιπποκράτειο». Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).
  • «Λουκέτο» μπαίνει στο Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) και το προσωπικό θα μεταφερθεί σε δομές του ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας».
Απειλές για απολύσεις

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Την ίδια ώρα τρομοκράτησε με εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας και έξοδο από το ΕΣΥ για όσους προβαίνουν σε «παράνομες πράξεις». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» - συμβολική κατάληψη της διοίκησης και κλείσιμο Ταμείων την περασμένη βδομάδα - είπε πως «μπορεί να προκύψει βλάβη ως προς τα έσοδα του νοσοκομείου» και «όποιος ευθύνεται για απώλεια εσόδων από το Δημόσιο, θα κληθεί να επιστρέφει τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο». Δηλαδή προειδοποίησε πως κινδυνεύουν όσοι υπερασπίζονται έμπρακτα την ανάγκη για κατάργηση των πληρωμών στην Υγεία και την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών.

Τέλος, είπε πως μετά την πρώτη φάση «αμέσως μετά θα προχωρούμε όσο μπορούμε γρηγορότερα σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια. Το σχέδιο δεν σταματάει εδώ»...

  • Σε χτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Πολυκλινικής» αποφάσισαν να ενημερώνουν με προκηρύξεις τους ασθενείς και να συλλέξουν υπογραφές ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ