Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΟΠΥΥ
Σύσκεψη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εντολή για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν καταβληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους Υγείας έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΕΟΠΥΥ δεν είχε να κάνει ούτε με τις παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους, ούτε με τις οφειλές προς αυτούς, ούτε με την κρατική υποχρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία του τομέα Υγείας στην ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε». Ουσιαστικά εκθείασε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, την αγορά υπηρεσιών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που «βουλιάζει» τον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,9 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, έχουν καταβληθεί τα 500 εκατ., ενώ το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εκτιναχθεί στα 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αν δεν υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση, το έλλειμμα προμηνύει νέες περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων.

Τη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, και οι διοικητές των εμπλεκόμενων Ταμείων από κοινού με τους διευθυντές των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τα ληξιπρόθεσμα. Αποφασίστηκε επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και να καταβληθούν οι οφειλές:

-- Τίθενται στο σύνολό τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού στη διάθεση των εμπλεκόμενων με τα ληξιπρόθεσμα Ταμείων.

-- Προωθείται η άμεση απόσπαση προς τα Ταμεία όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

-- Θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

-- Εως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ