ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ετσι ... για να αρθεί το κλίμα καχυποψίας!
  • Υπογράφεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Ν. Υόρκη
  • «Μη δεσμευτική» τη χαρακτηρίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «δεσμευτική» ο Ν. Μπερνς

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, συντονισμού ενεργειών για κοινές έρευνες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εκπαίδευση». Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τη συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας, που θα υπογράψει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 6 και 7 του Σεπτέμβρη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «μη δεσμευτική» σε επίπεδο νομικών υποχρεώσεων για τη χώρα μας, την ονομάτισε ως... «συμφωνία συναντίληψης», τόνισε ότι αποτελεί την έκφραση της πολιτικής βούλησης των δυο χωρών, που θα άρει το κλίμα καχυποψίας που βάρυνε τις σχέσεις τους, ενώ υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του μνημονίου θα βρίσκεται σε συμφωνία με το Σύνταγμα... Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «προέχει να προστατεύσουμε το κύρος της χώρας και θα το κάνουμε αυτό με μια επιθετική πολιτική, για την άρση αυτών των παρεξηγήσεων».

Ομως πέραν του Ατλαντικού οι... παρεξηγήσεις συνεχίζονται. Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, παρουσιάζοντας το δικό του τρόπο, τονίζει ότι «είναι ένα μνημόνιο για το οποίο εργαζόμασταν δυο χρόνια. Δεσμεύει τις δύο χώρες να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα της διεθνούς εγκληματικότητας». Τόνισε δε ότι «υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύει κανείς ότι στο παρελθόν δεν είχαν γίνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι υπάρχει ανάγκη για μια πιο σθεναρή προσπάθεια στο μέλλον. Αυτή είναι η θέση μας και γνωρίζω ότι είναι η θέση πολλών μελών της ελληνικής κυβέρνησης».

Κι όταν ο πρέσβης κάνει λόγο για τρομοκρατία εννοεί τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τα λαϊκά κινήματα, αυτούς που αντιπαλεύουν τη «νέα τάξη πραγμάτων». Νωπές άλλωστε είναι ακόμα οι εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που χαρακτήριζαν τρομοκρατικές τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα κατά της αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης στα Βαλκάνια και του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Φαίνεται ότι το... σοκολατάκι του Αμερικανού πρέσβη στον ελληνικό λαό είναι η ακόμα στενότερη συνεργασία που θα υπάρξει μετά την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο έρχεται να κλείσει τον κύκλο που άνοιξαν η συμφωνία δικαστικής συνεργασίας και οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι τελευταίες είναι έτοιμες και αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή με το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας. Οπως είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, το τελευταίο θα κατατεθεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής την επόμενη βδομάδα για να λάβει γνώση η Βουλή. Δε θα ψηφιστεί από αυτήν διότι δεν έχει τη μορφή διακρατικής συμφωνίας.

Οσον αφορά στη συνεργασία, Ν. Μπερνς και Μ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζουν ότι «αυτή η συνεργασία, η θεσμική, υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Το FBI είναι ο κύριος υποστηρικτής της ΕΛ.ΑΣ.». Το μνημόνιο έρχεται να «κεφαλαιοποιήσει» αυτή τη συνεργασία και να νομιμοποιήσει, στην ουσία, την παρουσία των Αμερικανών πρακτόρων στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη τίποτα δεν αποκλείει την υπογραφή μυστικών πρωτοκόλλων στο μέλλον αν το απαιτήσουν οι συνθήκες και η... πάλη κατά της τρομοκρατίας. Αλλωστε η ίδια η συμφωνία περιλαμβάνει διάταξη που αναφέρει: «Τα μέρη θα συστήσουν ομάδα εργασίας υπεύθυνη για την υλοποίηση του παρόντος πρωτοκόλλου. Αυτή η ομάδα θα εξετάζει μεταξύ των άλλων και την ανάγκη σύναψης συμπληρωματικών πρωτοκόλλων με σκοπό η συνεργασία να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και εποικοδομητική».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ, εκτός από την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο, με την οποία θα υπογράψει τη συμφωνία, θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Πίκερινγκ, τους διοικητές της CIA και του FBI, καθώς και άλλους αξιωματούχους. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι «στις ΗΠΑ θα συναντήσω ορισμένους επίσημους και άλλους αξιωματούχους, και από την πλευρά της Γερουσίας, ώστε να περάσουμε το μήνυμα να σταματήσουν οι απαράδεκτες δηλώσεις από επίσημα χείλη σε ό,τι αφορά την κατάσταση της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Επίσης τόνισε ότι «η υπογραφή του μνημονίου δεν αποτελεί πανάκεια. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, όχι μόνο στον τομέα της τρομοκρατίας, αποδίδει καρπούς. Σας θυμίζω την πρόσφατη συνεργασία όπου ανακαλύφθηκε αυτό το μεγάλο φορτίο κοκαΐνης. Υπάρχουν αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στο θέμα της τρομοκρατίας δεν υπήρξαν αποτελέσματα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του του ανέφερε ότι το μνημόνιο αποτελεί έκφραση της πολιτικής βούλησης των δυο χωρών για αστυνομική συνεργασία. Με αυτό «αίρεται το κλίμα καχυποψίας που επιβάρυνε τις σχέσεις των δυο χωρών, βρίσκοντας κατά καιρούς έκφραση και σε επίσημα κείμενα (εκθέσεις)».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο ρυθμό της αντιπαράθεσης

Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για διετή θητεία του προέδρου της ΝΔ προκαλεί αντιδράσεις και ανεβάζει την εσωκομματική ένταση

Στον αστερισμό της προσυνεδριακής αντιπαράθεσης εισέρχεται η εσωκομματική κρίση της ΝΔ μετά τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, που προϊδέασε για τις θέσεις και την πλατφόρμα που θα παρουσιάσει και οι οποίες ήδη αποτελούν αντικείμενο δημοσίων διαξιφισμών. Η αντίδραση της Ρηγίλλης έχει στόχο να «εκθέσει» στα μάτια της της κομματικής βάσης την πρώην υπουργό ότι υπονομεύει τη συσπείρωση του κόμματος, με το επιχείρημα ότι δε συζητά προηγουμένως τις προτάσεις της στα κομματικά όργανα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαμορφώσει ισχυρό εσωκομματικό μέτωπο ενόψει του συνεδρίου.

Ιδιαίτερα για την πρότασή της για διετή θητεία του προέδρου του κόμματος, η Ρηγίλλης την απορρίπτει επικαλούμενη ότι τυχόν υιοθέτησή της θα οδηγούσε το κόμμα σε διαρκή προεκλογική-προσυνεδριακή αντιπαράθεση και εσωστρέφεια. Επίσημα η Ρηγίλλης απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ πηγές της επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα και να αποφύγουν οποιαδήποτε κόντρα σε αυτή τη φάση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση που εντάσσεται στον προσυνεδριακό διάλογο και ο Κ. Καραμανλής περιμένει να γίνει συζήτηση στα όργανα του κόμματος.

Τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ ανέλαβε να εκφράσει προς τα έξω ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του αφού σημειώνει ότι δε σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφων του, σπεύδει να σημειώσει με νόημα ότι όταν πρόκειται για θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και πολιτικής τακτικής ο ίδιος διατυπώνει τις προτάσεις του στα αρμόδια όργανα του κόμματος και δεν τις περιφέρει προηγουμένως μέσω των ΜΜΕ για να εξασφαλίσουν εύκολη δημοσιότητα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Στ. Δήμα, ο οποίος μιλώντας στον «9,84» εκτίμησε ότι ο Κ. Καραμανλής θα θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας προκειμένου να έχει «τη δημοκρατική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του συνεδρίου». Στην ερώτηση αν ο Κ. Καραμανλής κινδυνεύει να χάσει τη θέση του στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας απάντησε ότι αυτό «εξαρτάται από το εάν ο κ. Καραμανλής ασχολείται με τα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τον τόπο και διοικεί το κόμμα με δημοκρατικό τρόπο».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, άλλοι βουλευτές (Μπενάκη, Παπαδημητρίου) δε διστάζουν να συμφωνήσουν με την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, ενώ από το περιβάλλον της τελευταίας υποστηριζόταν ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές και στελέχη που συμφωνούν με την πρότασή της. Οσον αφορά στους ισχυρισμούς της Ρηγίλλης απαντούσαν ότι η διετής θητεία ισχύει σε πολλά «δεξιά» κόμματα της Ευρώπης, ενώ υπενθύμιζαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη είχε καταθέσει παλαιότερα την πρότασή της στα κομματικά όργανα και μάλιστα ότι είχε τότε συμφωνήσει και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το ότι η Ντ. Μπακογιάννη καταφέρνει να ορίζει την «ημερήσια διάταξη» του συνεδρίου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα και αποκλειστικό αντικείμενο ήταν η εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, η οποία, όπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος, θα έχει στόχο την κατάδειξη των ανακριβειών που ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό και την προβολή των θέσεων της ΝΔ για την ανεργία, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την υγεία και την παιδεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα της διαφάνειας και της διαπλοκής με αφορμή το Γ΄ ΚΠΣ.

Κόμμα από Καρατζαφέρη

Στο μεταξύ, ο Γ. Καρατζαφέρης προανήγγειλε, μία ακόμα φορά, την ίδρυση κόμματος, μετά από επίσκεψη που έκανε χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής επιχείρησε να στηρίξει την ανάγκη για τη δημιουργία του κόμματός του στην «παντελή έλλειψη αντιπολίτευσης»! Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματός του με την επωνυμία ΛΑΟΣ (Λαϊκός Ανεξάρτητος Ορθόδοξος Συναγερμός) θα γίνει στις 14 του μήνα. Στόχος του είναι να «πλαγιοκοπήσει» τη ΝΔ από τα ακροδεξιά, αλλά η Ρηγίλλης δε δείχνει να ανησυχεί και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της θα τοποθετηθεί για το θέμα όταν ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυσή του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ευκαιρία για κυβερνητικές θριαμβολογίες

Π. Κοσιώνης: τον ελληνικό λαό τον περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες

Με θριαμβολογίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εισηγήθηκε χτες στο θερινό τμήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, το νομοσχέδιο που προβλέπει τα τεχνικά θέματα για την εισαγωγή του Ευρώ στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισήμανε τη συνολική διαφωνία του Κόμματος με αυτή την πορεία. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκε η ΝΔ ενώ δεν αποσαφήνισε τη θέση του ο ΣΥΝ.

Τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ, συνολικά προς την πορεία της οικονομικής ενοποίησης, αποσαφήνισε εξαρχής στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κόμματος, Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Παράλληλα πάντως, επισήμανε ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την ένταξη στο Ευρώ, έρχονται σε αντίθεση «με έναν σκεπτικισμό που αναπτύσσεται από κορυφαία στελέχη της ΕΕ» αφού στην Ευρώπη, «μετά από τη μεταπολεμική συσσώρευση κεφαλαίου, παρατηρείται μια βαθμιαία ελάττωση σε βασικούς δείκτες όπως είναι το ΑΕΠ και η απασχόληση» σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί, στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μια πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά υπερσυγκέντρωση πλούτου καθώς και τη μεγέθυνση του χάσματος ανάμεσα στο κεφάλαιο και στους μικρομεσαίους καθώς και αύξηση της ανεργίας στα ύψη. Επίσης, σημείωσε, έχουμε τεράστιο αριθμό Ελλήνων κάτω από το όριο φτώχειας. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι φανερό ότι τον ελληνικό λαό τον περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τεχνικό χαρακτήρα είναι όμως και «ιστορικό» αφού σηματοδοτεί τη μετάβαση στο Ευρώ. Θριαμβολογώντας ο υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάπτυξης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Ιωάννης Βαθειάς, σημείωσε ότι για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετάβαση στο Ευρώ, «έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλιά και ένας εξαντλητικότατος διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις». Παράλληλα σημείωσε ότι «ουσιαστικά υπάρχει μια ετοιμότητα για να περιοριστεί το παράλληλο διάστημα της κυκλοφορίας για ένα σοβαρό λόγο: όσο πιο μικρό είναι το διάστημα αυτό, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ, ανήγγειλε ο εισηγητής του κόμματος Ν. Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας υπήρξε μια κορυφαία εθνική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «τεχνοκρατικό», τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ «συμμερίζεται την ανάγκη της πορείας της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για την προσαρμογή στο ΕΥΡΩ. Οσον αφορά την ψήφο του ΣΥΝ, σημείωσε ότι εφόσον κατά τη διάρκεια της συζήτησης δοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα, θα αποφασίσει τη στάση του ο Συνασπισμός.

Λ. ΖΑΜΟΪΣΚΙ
Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας
21ο ΜΕΡΟΣ
Η περίπτωση Κόλμπι

Ας δούμε τι γράφουν για τον Κόλμπι στο βιβλίο τους οι Μαρκέτι και Μαρξ: «Ο Ουίλιαμ Κόλμπι ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε τις μυστικές επιχειρήσεις στην Ινδοκίνα κατά τη δεκαετία του 1960. Με πρωτοβουλία του και με τη μόνιμη έγκριση του Λευκού Οίκου οργανώθηκε ο μυστικός πόλεμος στο Λάος... (πάνω από 30 χιλιάδες πολεμιστές των φυλών Μέος κ.ά. οργανώθηκαν σε τμήματα του παράνομου στρατού της ΣΙΑ με την καθοδήγηση του Κόλμπι). Ο Κόλμπι και οι πράκτορες της ΣΙΑ διοικούσαν τις μάχες εναντίον των δυνάμεων Πάτετ-Λάο, βομβαρδίζοντάς τες με αεροπλάνα της εταιρίας «Εϊρ Αμέρικαν». Οι ίδιοι οργάνωναν και τις επιδρομές των «κομάντος» στο Βόρειο Βιετνάμ πολύ πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τα επεισόδια στον κόλπο του Τονκίν (δηλαδή πριν από το 1965).

Ωστόσο, κυριότερη επιχείρηση του Κόλμπι υπήρξε το πρόγραμμα «Φένιξ», που είχε σαν αποτέλεσμα να εξοντωθούν περίπου 40 χιλιάδες Βιετναμέζοι που συμπαθούσαν τις απελευθερωτικές δυνάμεις. Ενας απ' αυτούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση θυμάται, ότι οι μισθοφόροι κουβαλούσαν κομμένα αυτιά Βιετναμέζων. Ο αριθμός των αυτιών έδειχνε τον αριθμό των σκοτωμένων και ανάλογα αμείβονταν οι δολοφόνοι: 2-3 δολάρια για το κάθε θύμα! «Μόνο ένα πράγμα λαμβάνονταν υπόψη: τα πτώματα», γράφει ο Ουόξερς, διοικητής τμήματος του εκστρατευτικού σώματος, ενώ άλλος βετεράνος της επιχείρησης «Φένιξ» προσθέτει: «Χτυπούσαμε συνέχεια στο αυτί του Βιετναμέζου ένα καρφί ώσπου ν' αρχίσει τις καταδόσεις ή ώσπου να γίνει το κεφάλι του κομμάτια. Συνδέαμε ηλεκτρικό ρεύμα στα γεννητικά του όργανα και αυξάναμε την ένταση ώσπου να δεχτεί να μαρτυρήσει ή να χάσει τις αισθήσεις του». Ο Οσμπορν, που επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό, δήλωσε, ότι «δε θυμάται έστω και έναν Βιετναμέζο, που να έμεινε ζωντανός ύστερα από την ανάκριση». Το πρόγραμμα «Φένιξ» αποσκοπούσε στην «καθησύχαση» των Βιετναμέζων.

Ηκόρη του Κόλμπι Κάθριν αυτοκτόνησε. Ο πατέρας εξήγησε, ότι ήταν πολύ άρρωστη, αλλά πολλοί πιστεύουν, ότι οι ειδήσεις για τις μεθόδους «εργασίας» της ομάδας Κόλμπι ήταν αυτές, που κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία της κόρης του.

Οπως και πολλούς άλλους καθοδηγητές της ΣΙΑ, τον Κόμπι τον διέκρινε σπάνια υποκρισία. Αυτουργός τόσων εγκλημάτων (το πρόγραμμα «Φένιξ» ήταν δικό του δημιούργημα, για το οποίο καυχόταν ιδιαίτερα, λέγοντας, ότι «το πρόγραμμα καθησύχασης είχε χειροπιαστή επιτυχία: ολόκληρες περιοχές καθαρίστηκαν από τους παρτιζάνους»), ο Κόλμπι αρνιόταν, ότι ήταν βασανιστής και δολοφόνος. Για τα θύματά του έλεγε: «Δεν πέθαναν στα βασανιστήρια, αλλά σκοτώθηκαν "στις μάχες"» (μολονότι ομολογεί, ότι δεν αποκλείεται να υπήρξαν και «παραβάσεις»).

Κι αυτός ο ξετσίπωτος κύριος, χωρίς να ιδρώσει τ' αυτί του, εξέφρασε το 1979 από τις στήλες μιας ιαπωνικής εφημερίδας τη συμπάθειά του για τους «Ινδοκινέζους πρόσφυγες». Ανάμεσα στους «πρόσφυγες» αυτούς συγκαταλέγονταν και πολλοί εγκληματίες άλλοτε συνεργάτες της αμερικανικής κατασκοπίας. «Θα έκανε καλύτερα ο κ. Κόλμπι να ενδιαφέρεται λιγότερο για τους πρόσφυγες, έγραφε η εφημερίδα "Μοντ", εφόσον είναι γνωστό, ότι το αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα μετέτρεψε σε πρόσφυγες δεκάδες εκατομμύρια Βιετναμέζους».

«Η ΣΙΑ στην έκθεσή της συμπεραίνει, ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή απόδειξη για σοβιετική συμμετοχή στην υποκίνηση της τρομοκρατίας, όπως διατείνεται ο Χέιγκ», παρατήρησε στις 5 του Μάη 1981 η Σόφι Λανί, ανταποκρίτρια του γαλλικού περιοδικού «Εξπρές», που κάθε άλλο παρά συμπαθεί την ΕΣΣΔ. Εκανε αυτή την παρατήρηση σε συζήτηση με την Κλερ Στέρλινγκ, Αμερικανίδα δημοσιογράφο, που είχε γράψει βιβλίο, στο οποίο υποστήριζε τις θέσεις του Χέιγκ. Με τη βοήθεια των αμερικανικών πρεσβειών και της ΣΙΑ έγινε προσπάθεια να εκδοθεί επειγόντως αυτό το βιβλίο και να διαφημιστεί παντού. Δημοσιεύτηκε και στη Γαλλία και υποθέτανε, ότι η συνέντευξη στο «Εξπρές» θα είναι διαφημιστική.

ΗΛανί όμως έφερε σε δύσκολη θέση τη Στέρλινγκ. «Φυσικά, άρχισε να ελίσσεται εκείνη, το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό. Κανένας δεν είδε ποτέ τη Σοβιετική Ενωση να δημιουργεί ή να ελέγχει τις ομάδες τρομοκρατών στη μία ή στην άλλη χώρα, αλλά καθοδηγούσε, ωστόσο, την καθημερινή τους δραστηριότητα. Οι Ρώσοι προσπαθούν πράγματι να αποφύγουν την άμεση ανάμειξη». Αλλά ούτε και για την «έμμεση» σοβιετική συμμετοχή είπε η Στέρλινγκ τίποτε το αξιόπιστο. Τα όργανα προπαγάνδας των ΗΠΑ κι εκείνοι που εργάζονται γι' αυτά βρέθηκαν μπροστά σ' ένα καθήκον, που ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους. Ακόμα και όταν ζήτησε τη συνδρομή της ίδιας της ΣΙΑ, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» δεν μπόρεσε να βρει αρκετές μαρτυρίες, ότι «η Σοβιετική Ενωση συγκρότησε τρομοκρατικές ομάδες, όπως οι "ερυθρές ταξιαρχίες" στην Ιταλία είτε ο "κόκκινος στρατός" στην Ιαπωνία ή ότι διευθύνει αυτή τη δραστηριότητα».

Τα σχετικά σχόλια της αμερικανικής εφημερίδας και η συνέντευξη του γαλλικού περιοδικού «Εξπρές» συμπίπτουν χρονικά με τη δήλωση του πολιτικού γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Πικόλι, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πόπολο», η οποία, εδώ που τα λέμε, βοηθάει δραστήρια τους Αμερικανούς στην κατασυκοφάντηση της ΕΣΣΔ. «Μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε με απόλυτη βεβαιότητα, ότι υπάρχουν ξένα κέντρα τρομοκρατίας και να καταλογίσουμε άμεση ευθύνη σε ορισμένες χώρες, αναρωτιόταν ο Πικόλι, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να προσδιορίσουμε πού εδρεύουν τα ιταλικά κέντρα;».

ΟΠικόλι απαντούσε έτσι και στις σχετικές δηλώσεις του Ιταλού Προέδρου Περτίνι, ο οποίος είχε δαγκώσει το «δόλωμα» που έριξαν οι Αμερικανοί. Αυτό συνέβη το Φλεβάρη του 1981. Το Μάρτη, όπως είναι γνωστό, έγινε έρευνα στη βίλα «Βάντα» του Αρέτσο, απ' όπου πάρθηκε το αρχείο του Τζέλι κι έτσι αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα κέντρα υπονομευτικής, μαζί και τρομοκρατικής, δραστηριότητας σε βάρος της Ιταλίας. Εξακριβώθηκε έτσι ότι οι Αμερικανοί ενεργούν σύμφωνα με τη σκωπτική λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!». Διότι πράγματι από τον Τζέλι απλώνονταν γερά νήματα όχι μόνο προς τη ΣΙΑ, αλλά και προς το άμεσο περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου. Δεν είναι τυχαίο, που ο Ρόναλντ Ρίγκαν παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη για την Ευρώπη ακριβώς στο περιοδικό «Σετιμανάλε» που ανήκε στον Τζέλι.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 22ο ΜΕΡΟΣ
Ο Κ. Σημίτης στις ΗΠΑ

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και φροντίζει να μη μείνει άγνωστο σε κανέναν Ελληνα πολίτη το... κοσμοϊστορικό γεγονός της «συμφαγίας» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Μπιλ Κλίντον. Το περίφημο «γεύμα», όπου θα παρακαθίσουν εκτός του Κ. Σημίτη και τα υπόλοιπα μέλη της «διεθνούς της κεντροαριστεράς» για να συνεχίσουν την προηγούμενη συζήτησή τους, που ξεκίνησε στο Βερολίνο, περί... «προοδευτικής διακυβέρνησης στον 21ο αιώνα», πραγματοποιείται σήμερα επ' ευκαιρία της συμμετοχής 150 περίπου ηγετών στις εκδηλώσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη νέα χιλιετία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, πέραν της ομιλίας του - αύριο Πέμπτη - από το βήμα του ΟΗΕ καθώς και τις διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και με ομογενείς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπεται επίσης συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Κ. Ανάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ