ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα που η μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς τα Κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα, ήταν αισθητά μειωμένη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες, ο Ραούφ Ντενκτάς, έδωσε εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας του ψευδοκράτους, για τη σύσταση «μαύρης λίστας» με ονόματα Ελληνοκυπρίων που είναι ανεπιθύμητοι στα Κατεχόμενα.

Συγχρόνως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εν αναμονή και της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Παρασκευή στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», απηύθυνε επιστολή προς τον Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στην πιθανολογούμενη εξαγγελία νέων μέτρων από την τουρκική πλευρά. Πάντως, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις διπλωματικών πηγών στην Αγκυρα, ο Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, θα συζητήσει με την τουρκοκυπριακή ηγεσία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το άνοιγμα, της «πράσινης γραμμής».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν χτες τουρκικές εφημερίδες, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει ότι δέχεται πιέσεις και παραπονείται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, και η Βρετανία, για δικά τους συμφέροντα αναγνωρίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δέχονται ότι «οι Ελληνοκύπριοι» είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Ο Ραούφ Ντενκτάς, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι με χρήματα των χωρών αυτών «προχώρησαν μέχρι και σε δοκιμές για πραξικόπημα στο εσωτερικό του ψευδοκράτους». Ο Ντενκτάς, μάλιστα, συστήνει στον Ερντογάν ότι δε θα πρέπει να παίξει το ίδιο παιχνίδι με τις δυνάμεις αυτές, γιατί η Τουρκία έχει εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο.

«Ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δεν κρίνει σκόπιμο να απευθύνει επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα με την οποία να τον καλεί να συγκαλέσει ξανά διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και συμπλήρωσε ότι «ο Κ. Ανάν γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και την ετοιμότητά της να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, που έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά για την αποστολή της επιστολής, ανέφερε ότι «τα γεγονότα είναι ενώπιον του γγ του ΟΗΕ» και πρόσθεσε πως «αν ο γενικός γραμματέας, αποφασίσει ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, τότε ας αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «επιμένει σε άμεσες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου Ανάν, όπως ήταν η θέση της στη Χάγη» και συγχρόνως «απορρίπτει διολίσθηση σε συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Εξάλλου, χτες, ολοκλήρωσε και τις διαδοχικές του συναντήσεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων της Κυπριακής Βουλής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, για το χειρισμό των εξελίξεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι συνομιλίες αυτή τη στιγμή θα οδηγήσουν σε συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι χωρίς πρωτοβουλίες επί της ουσίας του Κυπριακού ο Ραούφ Ντενκτάς κερδίζει εντυπώσεις διεθνώς και το Κυπριακό μεταβάλλεται σε πρόβλημα ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, αναφερόμενος στα μέτρα που εφαρμόζονται τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτα», αλλά, ανέφερε ότι «αυτά δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν το υποκατάστατο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν θετικές εξελίξεις, που πρέπει να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό επιθυμεί και θα έχει ένα υποστηρικτικό ρόλο στην προσπάθεια του διεθνούς οργανισμού».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

Πραγματοποιήθηκε διημερίδα με τίτλο: «Ευρώπη: Μια Κοινότητα Πολιτισμών»

Χυδαία και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητας αποτέλεσε η διημερίδα με τον τίτλο «Ευρώπη: Μία Κοινότητα Πολιτισμών» που οργανώθηκε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2003, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης χτες και προχτές από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών.

Η πρόθεση και η προσπάθεια των οργανωτών ήταν προφανώς η εξιδανίκευση του υπερεθνικού ρόλου της ΕΕ και η δυνατότητα της τελευταίας να αμβλύνει τις εθνικές διαφορές και να παίζει ρόλο καταλύτη στην ειρηνική επίλυση διαφορών και συγκρούσεων.

Η πρώτη μέρα των εργασιών αναλώθηκε στη συζήτηση δύο θεμάτων: «Πού τελειώνουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και «Υπάρχει Ευρωπαϊκή ταυτότητα;». Οι ομιλίες και στα δύο θέματα χαρακτηρίστηκαν από ασάφειες και γενικολογίες που δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη απάντηση στα δύο ερωτήματα. Χαρακτηριστικό της ασάφειας και των γενικόλογων ευχολογίων της πρώτης μέρας αποτελούν οι διαπιστώσεις τόσο του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, όσο και άλλων ομιλητών. Κατά τον κ., Πασχαλίδη «η παγκοσμιοποίηση ως μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα θα πρέπει με τη βοήθεια των αναπτυγμένων χωρών και ιδιαίτερα των χωρών της ευρωατλαντικής συμμαχίας να πάρει ένα χαρακτήρα δίκαιο, ανθρώπινο, προοδευτικό».

Η παγκοσμιοποίηση, λοιπόν, αυτή η νέα μορφή διεθνοποίησης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, να πάρει χαρακτήρα «προοδευτικό και ανθρώπινο», και μάλιστα με τη βοήθεια αυτών των ίδιων των χωρών που την επιβάλλουν σαν εργαλείο υποδούλωσης των λαών και παγίωσης της παγκόσμιας κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού!

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Ντέιβιντ Μάντεν, ομολογεί στο τέλος της ομιλίας του στο θέμα πού τελειώνουν τα σύνορα της Ευρώπης, πως «ίσως η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει μια και καθορισμένη απάντηση». Οσο για το αν υπάρχει ευρωπαϊκή ταυτότητα και σε τι συνίσταται, εδώ οι απαντήσεις διαφέρουν από το υπάρχει, δεν υπάρχει ακόμα, είναι στη διαδικασία του γίγνεσθαι, διαμορφώνεται πολύ αργά και μέσα από αντιθέσεις...

Η δεύτερη μέρα των εργασιών της διημερίδας είναι πιο αποκαλυπτική του χάσματος ανάμεσα στην προσπάθεια εξωραϊσμού και στη σκληρή πραγματικότητα. Ο ρόλος της Ευρώπης σαν καταλύτης επίλυσης συγκρούσεων και διαμαχών υπερτονίστηκε με τρόπο ανιστόρητο και παιδαριώδη από όλους τους ομιλητές του πάνελ.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, επιχείρησε τους πιο τολμηρούς πολιτικούς ακροβατισμούς. Υπεραμύνθηκε του «σχεδίου Ανάν» και ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ως υπερεθνικός σχηματισμός μειώνει τις ακραίες εκφάνσεις του εθνισμού και «δημιουργεί ισχυρά κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

Αποτελεί υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση του χειρίστου είδους να ισχυρίζεται κανείς ότι το εθνικό κράτος και ο εθνικισμός που εμφανίστηκαν σαν προϊόντα του καπιταλισμού και είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο αυτό τρόπο παραγωγής θα εξασθενίσουν και θα εξαφανιστούν στο στάδιο της καπιταλιστικής ενοποίησης (Ευρωπαϊκή Ενωση). `Η ότι η ΕΕ ως μορφή καπιταλιστικής ενοποίησης συμβάλλει στο αδυνάτισμα του κράτους, στο ξεπέρασμα των εθνικισμών και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

Η προσπάθεια συνεπώς των οργανωτών της διημερίδας να παρουσιάσουν το μαύρο για άσπρο με επιχειρήματα που καταρρίπτονται από την ιστορική πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, μόνο σαν πετυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Απλώς πρόσθεσε μια ακόμα πολυδάπανη και πομπώδη επιχείρηση δημόσιων σχέσεων στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας που προϊδεάζει ταυτόχρονα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ