Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα που η μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς τα Κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα, ήταν αισθητά μειωμένη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες, ο Ραούφ Ντενκτάς, έδωσε εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας του ψευδοκράτους, για τη σύσταση «μαύρης λίστας» με ονόματα Ελληνοκυπρίων που είναι ανεπιθύμητοι στα Κατεχόμενα.

Συγχρόνως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εν αναμονή και της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Παρασκευή στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», απηύθυνε επιστολή προς τον Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στην πιθανολογούμενη εξαγγελία νέων μέτρων από την τουρκική πλευρά. Πάντως, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις διπλωματικών πηγών στην Αγκυρα, ο Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, θα συζητήσει με την τουρκοκυπριακή ηγεσία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το άνοιγμα, της «πράσινης γραμμής».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν χτες τουρκικές εφημερίδες, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει ότι δέχεται πιέσεις και παραπονείται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, και η Βρετανία, για δικά τους συμφέροντα αναγνωρίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δέχονται ότι «οι Ελληνοκύπριοι» είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Ο Ραούφ Ντενκτάς, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι με χρήματα των χωρών αυτών «προχώρησαν μέχρι και σε δοκιμές για πραξικόπημα στο εσωτερικό του ψευδοκράτους». Ο Ντενκτάς, μάλιστα, συστήνει στον Ερντογάν ότι δε θα πρέπει να παίξει το ίδιο παιχνίδι με τις δυνάμεις αυτές, γιατί η Τουρκία έχει εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο.

«Ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δεν κρίνει σκόπιμο να απευθύνει επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα με την οποία να τον καλεί να συγκαλέσει ξανά διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και συμπλήρωσε ότι «ο Κ. Ανάν γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και την ετοιμότητά της να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, που έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά για την αποστολή της επιστολής, ανέφερε ότι «τα γεγονότα είναι ενώπιον του γγ του ΟΗΕ» και πρόσθεσε πως «αν ο γενικός γραμματέας, αποφασίσει ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, τότε ας αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «επιμένει σε άμεσες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου Ανάν, όπως ήταν η θέση της στη Χάγη» και συγχρόνως «απορρίπτει διολίσθηση σε συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Εξάλλου, χτες, ολοκλήρωσε και τις διαδοχικές του συναντήσεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων της Κυπριακής Βουλής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, για το χειρισμό των εξελίξεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι συνομιλίες αυτή τη στιγμή θα οδηγήσουν σε συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι χωρίς πρωτοβουλίες επί της ουσίας του Κυπριακού ο Ραούφ Ντενκτάς κερδίζει εντυπώσεις διεθνώς και το Κυπριακό μεταβάλλεται σε πρόβλημα ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, αναφερόμενος στα μέτρα που εφαρμόζονται τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτα», αλλά, ανέφερε ότι «αυτά δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν το υποκατάστατο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν θετικές εξελίξεις, που πρέπει να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό επιθυμεί και θα έχει ένα υποστηρικτικό ρόλο στην προσπάθεια του διεθνούς οργανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ