Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ»
Κυματοθραύστες της αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική

Παρέμβαση της Λ. Κανέλλη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της έκθεσης του «Συνηγόρου του Πολίτη»

Ως κυματοθραύστες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης λειτουργούν οι λεγόμενες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές όπως ο «Συνήγορος του Πολίτη», τόνισε χτες στη Βουλή η Λ. Κανέλλη σε παρέμβασή της στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια για την έκθεση πεπραγμένων του «Συνηγόρου του Πολίτη» για το 2002.

Η βουλευτής διευκρίνισε ότι η εκτίμηση αυτή είναι πολιτική και δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που απαρτίζουν την Αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη» ούτε με τις προθέσεις τους ή την επιστημονική τους κατάρτιση. Απλώς, τόνισε, και αυτή η Αρχή λειτουργεί μέσα σε ένα αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος της έχει περιοριστεί στο να «διαμεσολαβεί» ανάμεσα στον πολίτη και στη διοίκηση, η οποία όμως δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τις προτάσεις της. Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι στην έκθεση υπάρχουν αξιόλογες παρατηρήσεις, όπως για τα θέματα του περιβάλλοντος όπου διαπιστώνεται ότι συρρικνώνονται οι διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον ή ότι δε γίνονται δεκτά τα δικαιώματα των μεταναστών.

Με βάση, συνέχισε, το γενικότερο αντιλαϊκό πλαίσιο που χτυπάει κάθε κατάκτηση και κάθε λαϊκό δικαίωμα, ο θεσμός του «Συνηγόρου» χρησιμοποιείται για εκτόνωση της αντίδρασης του πολίτη και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001 μέχρι το 2002 διπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η διοίκηση δεν έκανε δεκτά αιτήματα πολιτών που προσέφυγαν στο «Συνήγορο». Καταλήγοντας η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε και έναν ακόμα κίνδυνο από τη λειτουργία αυτών των Αρχών: Τον κίνδυνο της ατομικής και μόνο αντίδρασης απέναντι σε μία αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος της συλλογικής αντίδρασης που είναι και το ζητούμενο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ