ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΕ - ΔΝΤ
Πιέζουν για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Δυναμώνουν τις παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι όλοι όσοι διεκδικούν ρόλο στη διαχείριση, δηλώνουν πίστη στην ΕΕ

Οι εξελίξεις ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματά της
Οι εξελίξεις ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματά της
Πολύμορφη πίεση, για να επιταχυνθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να προχωρήσει η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ασκούν οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, έχοντας δεδομένο ότι το σύνολο των κομμάτων που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είναι δηλωμένες φιλο-ευρωενωσιακές δυνάμεις και έχουν για στρατηγικό τους στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της Π. Αρενκίλντε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει» στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και ότι «η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αλλος εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «με πνεύμα υπευθυνότητας, να συγκροτήσουν μια σταθερή κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε με την τρόικα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ «για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας».

Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και δείχνοντας πως στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι με αντιλαϊκά μέτρα να δυναμώσει τα μονοπώλια στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει «να ξεχαρβαλωθεί», αλλά να συνεχίσει ενωμένα, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική.

Με δόλωμα την «ανάπτυξη»

Πιο ξεκάθαρη απ' όλους ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία δήλωσε χτες ότι όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει συμφωνήσει. Η ίδια έδειξε να έχει εμπιστοσύνη στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που εξελίσσεται στη χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές». Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Τη θέση ότι μετεκλογικός στόχος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, διατύπωσε χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι τo αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό».

Ο ίδιος, ρίχνει στο λαό το δόλωμα της «ανάπτυξης», που του σερβίρουν όλα τα αστικά και οπορτουνίστικα κόμματα, λέγοντας ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ζήτησε, μάλιστα, οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Καταλήγοντας, ανήγγειλε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.

«Η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους αυτών που εξέλεξε ο ελληνικός λαός» δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες και ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν. «Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» πρόσθεσε και ζήτησε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι πώς να βοηθήσουμε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία εθνικής ενότητας» και δείχνοντας ότι στόχος της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του λαού για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, είπε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αλλά και «να εκτιμήσουμε» την κατάσταση της χώρας, καθώς στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ «υπάρχουν μηχανισμοί εκτίμησης, προσαρμογής, ρύθμισης».

Βλέπουν πρόβλημα με το ευρώ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσε ότι θα «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. Ο ίδιος αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η τρόικα δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί, «σε εξαιρετικά περιορισμένα πλαίσια», όπως είπε.

Η Goldman Sachs σημειώνει σε ανάλυσή της ότι «η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες», όπως η ολοκλήρωση του PSI, οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ, οι μεταρρυθμίσεις (βλέπε παραπέρα απελευθέρωση) στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, «με τρόπο που θα καθιστά εύκολο για τις τράπεζες την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο μέλλον».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να απομακρύνει περαιτέρω την Ελλάδα από τον πυρήνα της Ευρώπης». Σε παρόμοιο κλίμα, η Citigroup αναθεώρησε χτες στο 75% από 50% την εκτίμησή της για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξαιτίας του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών. «Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα μία νέα ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να πετύχει τον επόμενο γύρο στόχων της, και άρα μεγαλύτερο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12 με 18 μήνες», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε έκθεσή τους.

«Αν και υπάρχει ενδεχομένως η δυνατότητα να τροποποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες του Μνημονίου, μας φαίνεται δύσκολο να καταφέρει η νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει σημαντικές αλλαγές στις λεπτομέρειες του προγράμματός της με την τρόικα, παρά την επιρροή του Ολάντ από την πλευρά των Ευρωπαίων», ήταν το αποκαλυπτικό σχόλιο των αναλυτών.


Δική τους είναι η «Χρυσή Αυγή»

Εμπλεοι υποκρισίας, κόμματα, στελέχη τους, αστικά ΜΜΕ, οδύρονται για την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, μιλώντας για «ιστορική μνήμη» που «ασθένησε» και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός. Ομως το αυγό του φιδιού επωάζεται προπάντων με τη δική τους συμβολή. Δε θα αναλύσουμε εδώ το γεγονός ότι τέτοια «εκτρώματα» αποτελούν κομμάτι από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος. Ούτε θα απαριθμήσουμε τις αποδείξεις που αφθονούν στην Ιστορία για τη συνειδητή ενίσχυσή τους από το σύστημα και τα κατεξοχήν κόμματά του, όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Θα αρκεστούμε σε ορισμένα πιο πρόσφατα γεγονότα, που αποδεικνύουν την υποκρισία όσων ωρύονται σήμερα για την άνοδο της «Χρυσής Αυγής».

-- Είναι οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία ανασύρουν τη «θεωρία των άκρων». Αυτοί που προκειμένου να αποτρέψουν λαϊκές δυνάμεις απ' τη συμμετοχή τους στον οργανωμένο αγώνα, δεν έχαναν την ευκαιρία να ταυτίσουν τη δράση κάθε είδους προβοκατόρων, παρακρατικών, εθνικιστών με τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος και να αποδίδουν και στα δύο τον ίδιο τάχα τυφλό στόχο, την πρόκληση του χάους.

-- Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ που βασίζεται στην αισχρή εξίσωση του φασισμού - ναζισμού με το σοσιαλισμό, σαν «εγκληματικά καθεστώτα». Διαστρέβλωση που στόχο έχει να κρύψει -πέρα απ' όλα τα άλλα- ακόμα και το γεγονός ότι ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από τις αστικές δυνάμεις της εποχής σαν δύναμη κρούσης ενάντια στην ΕΣΣΔ και ότι στην ήττα του ο Κόκκινος Στρατός είχε την πιο καθοριστική συμβολή απ' όλους τους «συμμάχους». Χτες, για παράδειγμα, το «Βήμα», στην ηλεκτρονική του έκδοση, απ' τη μια έριχνε τάχα «κλάμα» για τις επιδόσεις της «Χρυσής Αυγής» κι απ' την άλλη αναλώνονταν σε αναλύσεις του τύπου «μπορεί (...) να αλλάξει άρδην και να γίνει νέα η γηραιά μας ήπειρος, όπως το 1917 με τους μπολσεβίκους, το 1923 με τους φασίστες και το 1933 με τους ναζί»...

-- Είναι τελικά αυτοί που την ίδια ώρα που συκοφαντούσαν με ζήλο το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, κανάκευαν τους «αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος, κλείνοντας σκόπιμα τα μάτια στο γεγονός ότι κομμάτι αυτής αποτέλεσε «φυτώριο» όπου «άνθισαν» οι πιο αντιδραστικές, μισαλλόδοξες θέσεις και προτάσεις. Το «οι 300 στο Γουδή» και «κρεμάλα στους προδότες», που ακούγοντας όλες εκείνες τις μέρες στην πλατεία και αναπαράγοντας από τα αστικά ΜΜΕ σαν το απαύγασμα της λαϊκής αυτενέργειας και εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική, είναι τα ίδια συνθήματα πάνω στα οποία «πάτησε» η «Χρυσή Αυγή» για να νομιμοποιήσει την παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ας αφήσουν τα σάπια και την υποκρισία. Δίκη τους είναι η «Χρυσή Αυγή», όσο κι αν τώρα προσπαθούν να την αποποιηθούν, ακριβώς για να παίξει το ρόλο για τον οποίο την προετοίμασαν και την ανέδειξαν στο πολιτικό σκηνικό. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα και πανίσχυρο ΚΚΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επικίνδυνες απόψεις, να τις μετατρέψουν σε περιθωριακές και ακίνδυνες. Η «Χρυσή Αυγή» δεν αντιμετωπίζεται με αντιφασιστικά κηρύγματα και πολύ περισσότερο με την επίκληση της εθνικής ενότητας και της αντιφασιστικής συναίνεσης.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ