ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
Σελ. /30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Τρίγωνο" αλληλοκατηγοριών

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ΟΑΠ καταφέρεται κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και η "Τζιχάντ" απειλεί την ΟΑΠ, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής στη Νετάνια.

"Εκατό τοις εκατό" η ευθύνη για τον άδικο χαμό 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων ανήκει στο Ισραήλ, αποφάνθηκε ο Φαρούκ Καντούμι, εκπρόσωπος του πολιτικού τμήματος της ΟΑΠ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε αρκετά καυστικός απέναντι στην ισραηλινή κυβερνητική πολιτική, θέτοντας το ερώτημα, αν υπάρχει μεγαλύτερη τρομοκρατία από την ισραηλινή κατοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της οργάνωσης "Τζιχάντ", Φαθί Αλ Σουκάκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της φιλοϊρανικής μουσουλμανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", στο Νότιο Λίβανο, προειδοποίησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με τους φανατικούς ισλαμιστές, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν το τελευταίο πολιτικό λάθος της καριέρας του. Ο ηγέτης της "Τζιχάντ" ξεκαθάρισε ότι οι ισλαμιστές δεν πρόκειται να επιτεθούν στην ΟΑΠ και ότι η μόνη πιθανή σύγκρουση θα είναι ανάμεσα σε οργισμένα πλήθη λαού και μια συνδεδεμένη εξ ολοκλήρου με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παλαιστινιακή αρχή.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των Εβραίων εποίκων να "κατοχυρώσουν" εδάφη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαία η επέμβαση του ισραηλινού στρατού για την απομάκρυνσή τους από τα επίμαχα σημεία. Ο ισραηλινός στρατός, όμως, ασχολείται και με το Νότιο Λίβανο, όπου πραγματοποίησε επιδρομή από αέρος, χτες το μεσημέρι, στα χωριά Κάφρα και Γιάτερ, βόρεια της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης. Σε συγκρούσεις, που ακολούθησαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους αντάρτες της "Χεζμπολά", σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, όπως ανακοίνωσε η χριστιανική πολιτοφυλακή του Νοτίου Λιβάνου.

Ενσταση της Ιαπωνίας για το "Ενόλα Γκέι"

TOKIO. -

Την αγανάκτηση της Ιαπωνίας προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, να προχωρήσει στην έκθεση της ατράκτου του αεροπλάνου "Ενόλα Γκέι", το οποίο έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945.

"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκτεθεί το ατομικό βομβαρδιστικό "Ενόλα Γκέι", σύμφωνα με τη λογική του νικητή του πολέμου", δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Τακάσι Χιραόκα, ενώ το ίδιο 24ωρο τα δημοσιεύματα των ιαπωνικών εφημερίδων επικαλούνταν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Τομιίτσι Μουραγιάμα, ο οποίος σημείωνε: "Η έκθεση του "Ενόλα Γκέι" αποτελεί ένα λυπηρό γεγονός, εάν ληφθούν πράγματι υπόψη τα αισθήματα των Ιαπώνων".

Το περασμένο 48ωρο, το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση έκθεσης της ατράκτου του "Ενόλα Γκέι", αφαιρώντας από την έκθεση τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό, που έδιναν έμφαση στον όλεθρο που προκάλεσε στις 6 Αυγούστου του '45 ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο μήνα, η έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας οδήγησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, να δώσει εντολή στις αμερικανικές ταχυδρομικές υπηρεσίες να μην προχωρήσουν στην έκδοση επετειακού γραμματοσήμου, που θα απεικόνιζε το "μανιτάρι" της ατομικής έκρηξης για τον πανηγυρικό γιορτασμό της αμερικανικής νίκης επί της Ιαπωνίας...

Συμβιβάστηκε ο Κλίντον για τη βοήθεια στο Μεξικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Συμβιβαστική λύση φαίνεται πως βρέθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και το Αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Μεξικό. Ο Πρόεδρος Κλίντον ανακοίνωσε χτες ότι θα δοθούν στο Μεξικό 47,5 δισ. δολάρια, για να ξεπεραστεί η πρόσφατη οικονομική κρίση, εκ των οποίων τα 20 δισ. θα προέρχονται από αμερικανικά κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο θα συμπληρωθεί από δάνεια διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα παροχής 40 δισ. δολαρίων από αμερικανικά κεφάλαια λόγω της μεγάλης αντίδρασης στο εσωτερικό της χώρας του (κυρίως από την πλευρά του υπό ρεπουμπλικανικής ηγεσίας Κογκρέσου) και "εξαιτίας της απουσίας χρονικών περιθωρίων".

Κειμενολεζάντα για 11 (Εκουαδόρ)

Εκατοντάδες φοιτητές από το Εκουαδόρ εκφράζουν σε διαδήλωση τη συμπαράστασή τους προς την κυβέρνηση της χώρας τους, αναφορικά με τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα με το Περού

Οξύνεται η κατάσταση στην Αλγερία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τη διεθνή κατακραυγή προκαλεί η αιματηρή βομβιστική επίθεση που έγινε, προχτές το μεσημέρι, μέσα στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας και μάλιστα μπροστά στο μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άτομα και να τραυματιστούν 300.

Σύμφωνα με την αλγερινή ασφάλεια, η επίθεση έγινε από ομάδα φανατικών μουσουλμάνων, αν και μέχρι χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη της επίθεσης. Οι υποψίες της αλγερινής αστυνομίας βασίζονται στο γεγονός ότι ο Ισλαμικός Στρατός Σωτηρίας (που είναι το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας) κάλεσε τα μέλη του να εξαπολύσουν μια σειρά μεγάλων επιθέσεων κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, που άρχισε χτες.

Τον αποτροπιασμό τους για την ενέργεια αυτή, η οποία αποτελεί την πλέον αιματηρή επίθεση των τελευταίων χρόνων, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι εκπρόσωποι, όμως, και των τριών χωρών τόνισαν ότι δε θα ήταν καθόλου συνετό εκ μέρους της αλγερινής κυβέρνησης να συνδέσει την επίθεση αυτή με την κοινή πρόταση της αλγερινής αντιπολίτευσης για έναρξη πολιτικού διαλόγου και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής της πρότασης της αντιπολίτευσης.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΠΕΡΟΥ
Ελπίδες για ειρήνη

ΚΙΤΟ. -

Ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών στη μεθόριο Εκουαδόρ - Περού ενέπνευσε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Εκουαδόρ, κατά την οποία οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία εκεχειρίας με ημερομηνία ισχύος στις 3.00 σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Εκουαδόρ, η συμφωνία εκεχειρίας έγινε με τη μεσολάβηση της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής και των Ηνωμένων Πολιτειών. "Το μόνο που μένει να κάνει το Περού είναι να φτιάξει το ρολόι του εν αναμονή της εφαρμογής της εκεχειρίας", τόνισε χτες στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, ο Πρόεδρος της χώρας, Σίξτο Ντουράν Μπάλαν, παρά το γεγονός ότι ο Περουβιανός ομόλογός του, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, δεν είχε κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη της συμφωνίας εκεχειρίας. Ωρες αργότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Περού, Ρόζα Χιμένες, αρκέστηκε να δηλώσει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει σύντομα να προχωρήσουν στον ακριβή προσδιορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Πάντως, το περασμένο 24ωρο φάνηκε να επικρατεί ηρεμία στη μεθόριο των δύο χωρών, αν και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων του Εκουαδόρ εξέφρασε φόβους ότι ενδέχεται να δεχτούν "μεγάλη επίθεση" από τους άνδρες του περουβιανού στρατού. Αλλωστε, χτες τα ξημερώματα τοπικοί ραδιοσταθμοί στις πόλεις Τούμπε και Τσικλάγιο, στο βόρειο Περού, ανέφεραν ότι μεταφέρονται στρατιωτικές ενισχύσεις και εφόδια στα σύνορα με το Εκουαδόρ. Σύμφωνα, όμως, με τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ρόιτερ", οι άμαχοι στα σύνορα του Περού έδειχναν να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις οικονομικές τους δραστηριότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ