ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταψηφίζουν την επιλογή Μπαρόζο

Συζήτηση στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Την επιλογή του Ζοζέ Μπαρόζο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταψηφίσουν οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που έγινε χτες, οι βουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκαν στα «έργα και ημέρες» του Χ. Μπαρόζο τονίζοντας τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε στην Πορτογαλία, αλλά και τη χαρακτηριστικά οπορτουνιστική πολιτική διαδρομή του από τον αριστερισμό, μέσω των ΗΠΑ, στην αντίδραση...

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε στην παρέμβασή της, τη συνέπεια με την οποία ο Μπαρόζο εφάρμοσε στη χώρα του τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο για τη στήριξη της επιδρομής στο Ιράκ. Τόνισε ακόμη, ότι παρά τη φιλολογία για την επιλογή Μπαρόζο ως «δεύτερης, ή τρίτης κατηγορίας», ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν έχει τις προϋποθέσεις για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανέθεσαν οι «είκοσι πέντε». Και συμπλήρωσε, ότι πίσω από την απόφαση της Συνόδου κρύβονται συμβιβασμοί και συναλλαγές για το μοίρασμα των πόστων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως της θέσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος».

Η άρνηση ψήφου στην επιλογή Μπαρόζο, επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρέπει να συνοδεύεται από την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού μαζικού κινήματος, στην κατεύθυνση για μια άλλη Ευρώπη, της αλληλεγγύης, της ευημερίας των λαών, του σοσιαλισμού.


Διαμορφώνουν «νέο στάτους» στο Αιγαίο

Αγάλι αγάλι έρχεται και με απόλυτο τρόπο το θέμα της κυριαρχίας...
Αγάλι αγάλι έρχεται και με απόλυτο τρόπο το θέμα της κυριαρχίας...
Ορθάνοιχτο παραμένει το μείζον ζήτημα του περιεχομένου και της «έκβασης» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», παρά τις επίμονες, αλλά διόλου πειστικές, προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι προωθείται λύση-«πακέτο», η τύχη του οποίου θα εξαρτηθεί σοβαρά και από το αν η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβρη. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελούν τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας στη «Χουριέτ», όπου «αποκάλυψε» ουσιαστικά τις «ελληνικές θέσεις» στις ευρισκόμενες σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το νέο στάτους στο Αιγαίο, «συμβατό» πρώτα απ' όλα με τις ανάγκες της «νέας τάξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε χτες, άλλη μια φορά, τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα» με τον υπουργό και ότι «για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή, ούτε στην εθνική στρατηγική, ούτε στις θέσεις της κυβέρνησης», παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού ότι «παραποιήθηκαν» τα όσα είπε στην τουρκική εφημερίδα.

Ταυτόχρονα όμως ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ζητά, σχεδόν απεγνωσμένα, από την Τουρκία να κάνει ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης», που θα της επιτρέψουν να «πουλήσει» την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο ως έναν «αξιοπρεπή και αμοιβαίο συμβιβασμό».

Τα «αιτήματα» προς την τουρκική κυβέρνηση, που έθεσε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αφορούν στην απόσυρση των γεφυρών της από τον Εβρο και των πυραύλων εδάφους εδάφους, καθώς και στη μείωση κατά 50% του αποβατικού στόλου στη Σμύρνη.

«Υπάρχει μία προσπάθεια να αποσυρθούν επιθετικά όπλα από διάφορες περιοχές στα παράλια», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πρόταση του υπουργού Αμυνας για την απόσυρση των πυραύλων από την Ιμβρο. Δε δέχτηκε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο κάποιας «αμοιβαιότητας», πράγμα που σημαίνει και απόσυρση αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από τη Λήμνο, με το επιχείρημα ότι «εμείς δεν έχουμε επιθετικά όπλα εκεί, έχουμε μόνο αμυντικά».

Στο θέμα παρενέβη χτες και ο Κ. Μητσοτάκης, προσφέροντας στήριξη στον Σπ. Σπηλιωτόπουλο, επιβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος είναι ένας επιτυχημένος υπουργός που προχωρεί σε ουσιαστικές συζητήσεις για αμοιβαία ελάττωση των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Τουρκία», αναφέρει στη δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ γιατί «αδίκως επιχειρεί να καπηλευτεί μια δήθεν δήλωση η οποία στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ».


«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Αντιδραστικό παιχνίδι με «πρωταγωνιστή» τον Σημίτη

Αδραξε την ευκαιρία η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλαπλές επιδιώξεις της

Ενα άθλιο, αποπροσανατολιστικό και καθ' όλα αντιδραστικό παιχνίδι στήνεται με αφορμή την υποβολή υποψηφιότητας του Κ. Σημίτη στην υπό σύσταση «επιτροπή σοφών» για την επιβολή του «ευρωσυντάγματος», ενόψει του δίχρονου «μαραθώνιου» που ξεκινά για την έγκρισή του από τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατ' αρχάς είναι βρώμικη αυτή καθαυτή η ιδέα της συγκρότησης μιας επιτροπής για τη χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» και τον εκβιασμό των λαών με στόχο την αποδοχή του «ευρωσυντάγματος». Η «ιδέα» ανήκει στον Κ. Σημίτη, ο οποίος έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στο «πλασάρισμα» των πιο άγριων νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών επιλογών, αλλά και την «ενεργό στήριξη» που έχει προσφέρει σε παρόμοιες αποστολές (δημοψήφισμα στην Κύπρο, εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κ.ά.). Από αυτή την άποψη δεν προκαλεί καμία έκπληξη η εθελοντική προσφορά του πρώην πρωθυπουργού, επιδιώκοντας έτσι να «εξαργυρώσει» τις υπηρεσίες του με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θεσμοθετείται με το «ευρωσύνταγμα».

Ο Κ. Σημίτης περιγράφει με σαφήνεια το ρόλο και την αποστολή αυτής της ολιγομελούς «επιτροπής των προσωπικοτήτων» στην επιστολή που έστειλε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και μέχρι χτες προεδρεύοντα της ΕΕ, Μπ. Αχερν. «Αυτή η επιτροπή θα μπορεί σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να βοηθήσει στην καμπάνια για την αποδοχή του Συντάγματος που θα γίνει σε κάθε χώρα», αναφέρει και δε διστάζει να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Αυτή (σ.σ. η επιτροπή) θα μπορεί να απευθυνθεί μετά σε πρώην πρωθυπουργούς, προέδρους της Επιτροπής, κλπ., για να πάρουν δημόσια θέση». Επισημαίνοντας την ανάγκη πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει «να προσδιορίσει τρόπους κινητοποίησης για να γίνει αποδεκτό το Σύνταγμα», ο Κ. Σημίτης τίθεται στη διάθεση της ΕΕ. «Η ΕΕ με τα όργανά της πρέπει να είναι παρούσα κατά τις διαδικασίες κύρωσης και ιδίως στα δημοψηφίσματα και να προβάλει το Σύνταγμα», καταλήγει, αφήνοντας να διαφανεί ότι η επιτροπή θα αναλάβει δράση κυρίως στις χώρες που θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος». Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα θα λυθεί στην ολλανδική προεδρία υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε πολλή δουλιά ακόμα».

Οι ηγέτες της ΕΕ στην προχτεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίασή τους δεν είχαν κανένα λόγο να απορρίψουν την «ιδέα» και ανέθεσαν στην ολλανδική προεδρία να δει το θέμα συγκεκριμένα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη σύνοδο κορυφής. Εξάλλου, είχε υπάρξει παρασκηνιακή προσυνεννόηση του Κ. Σημίτη με αρκετούς από τους ηγέτες της ΕΕ.

Επί της ουσίας το έργο της επιτροπής διευκολύνει τη δουλιά της κυβέρνησης για να «περάσει» το «ευρωσύνταγμα», αφού μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη συναίνεση και συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στην έγκρισή του από τη Βουλή. Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής άδραξε την ευκαιρία για να δώσει ώθηση στα σχέδιά του για «κυριαρχία στον κεντρώο χώρο», διεμβολίζοντας και την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Στην απαντητική επιστολή που έστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής στον Κ. Σημίτη αναφέρει ότι επιχειρηματολόγησε «ένθερμα» στις Βρυξέλλες «υπέρ της ενδιαφέρουσας» πρότασής του, επισημαίνοντας ότι και άλλοι συμμετέχοντες εκφράστηκαν «κατ' αρχήν θετικά». «Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ιδέα και την προωθούμε», διευκρίνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να γίνει προώθηση (σ.σ. του "ευρωσυντάγματος") σε όλες τις χώρες»...

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ότι «θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ