Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμορφώνουν «νέο στάτους» στο Αιγαίο

Αγάλι αγάλι έρχεται και με απόλυτο τρόπο το θέμα της κυριαρχίας...
Αγάλι αγάλι έρχεται και με απόλυτο τρόπο το θέμα της κυριαρχίας...
Ορθάνοιχτο παραμένει το μείζον ζήτημα του περιεχομένου και της «έκβασης» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», παρά τις επίμονες, αλλά διόλου πειστικές, προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι προωθείται λύση-«πακέτο», η τύχη του οποίου θα εξαρτηθεί σοβαρά και από το αν η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβρη. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελούν τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας στη «Χουριέτ», όπου «αποκάλυψε» ουσιαστικά τις «ελληνικές θέσεις» στις ευρισκόμενες σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το νέο στάτους στο Αιγαίο, «συμβατό» πρώτα απ' όλα με τις ανάγκες της «νέας τάξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε χτες, άλλη μια φορά, τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα» με τον υπουργό και ότι «για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή, ούτε στην εθνική στρατηγική, ούτε στις θέσεις της κυβέρνησης», παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού ότι «παραποιήθηκαν» τα όσα είπε στην τουρκική εφημερίδα.

Ταυτόχρονα όμως ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ζητά, σχεδόν απεγνωσμένα, από την Τουρκία να κάνει ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης», που θα της επιτρέψουν να «πουλήσει» την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο ως έναν «αξιοπρεπή και αμοιβαίο συμβιβασμό».

Τα «αιτήματα» προς την τουρκική κυβέρνηση, που έθεσε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αφορούν στην απόσυρση των γεφυρών της από τον Εβρο και των πυραύλων εδάφους εδάφους, καθώς και στη μείωση κατά 50% του αποβατικού στόλου στη Σμύρνη.

«Υπάρχει μία προσπάθεια να αποσυρθούν επιθετικά όπλα από διάφορες περιοχές στα παράλια», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πρόταση του υπουργού Αμυνας για την απόσυρση των πυραύλων από την Ιμβρο. Δε δέχτηκε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο κάποιας «αμοιβαιότητας», πράγμα που σημαίνει και απόσυρση αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από τη Λήμνο, με το επιχείρημα ότι «εμείς δεν έχουμε επιθετικά όπλα εκεί, έχουμε μόνο αμυντικά».

Στο θέμα παρενέβη χτες και ο Κ. Μητσοτάκης, προσφέροντας στήριξη στον Σπ. Σπηλιωτόπουλο, επιβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος είναι ένας επιτυχημένος υπουργός που προχωρεί σε ουσιαστικές συζητήσεις για αμοιβαία ελάττωση των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Τουρκία», αναφέρει στη δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ γιατί «αδίκως επιχειρεί να καπηλευτεί μια δήθεν δήλωση η οποία στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ