Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Διατάξεις υπέρ των χορηγών και των μονοπωλίων

Την αντίθεση του ΚΚΕ με το Ολυμπιακό νομοσχέδιο εξέφρασε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής

Νομοσχέδιο των χορηγών και των μονοπωλίων χαρακτηρίζεται το Ολυμπιακό νομοσχέδιο - «σκούπα», που με τη συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Εκτός από τις διατάξεις που κατοχυρώνουν την ασυδοσία των χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν και διατάξεις που φτάνουν μέχρι και στο χτύπημα στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Με το νομοσχέδιο (το 7ο στη σειρά Ολυμπιακό) ρυθμίζονται όλα τα θέματα που εκκρεμούν για τη διενέργεια των Αγώνων και όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αυτό έρχεται για ψήφιση σε μία περίοδο που με την τρομο-λαγνεία που καλλιεργούν οι ΗΠΑ θίγονται μια σειρά ακόμα και στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η Ολυμπιάδα, είπε, έχει μετατραπεί σε Ολυμπιάδα των μονοπωλίων, έχει στρατιωτικοποιηθεί, παραδόθηκε η φύλαξή τους στο ΝΑΤΟ και μετά τους Αγώνες 1.600 κάμερες θα παρακολουθούν καθημερινά τους πολίτες της Αθήνας. Ετσι μετά τον «τρομονόμο», που ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισε η ΝΔ, δημιουργείται ένα ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, με στόχο τα λαϊκά δικαιώματα.

Με σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου δημιουργούνται ζώνες απαγόρευσης των διαφημίσεων και ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η απαγόρευση αφορά και την πολιτική διαφήμιση, κάτι που στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Εμείς, είπε, το Σεπτέμβρη έχουμε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που είναι ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός και δε θα συμμορφωθούμε σε καμία απαγόρευση προπαγάνδισής του. Εκτός των άλλων για την επιβολή των Ολυμπιακών απαγορεύσεων θα υπάρξει σοβαρή παραβίαση διάφορων δικονομικών διατάξεων και όλα τα σχετικά «αδικήματα» θα θεωρούνται αυτόφωρα. Για την Ολυμπιακή διαφήμιση παρακάμπτονται οι Δήμοι, δίνονται οι χώροι στους χορηγούς και έτσι κλείνει η στρόφιγγα για τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε επίσης ότι με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου στήνεται ένας χορός ξεπουλήματος των Ολυμπιακών έργων σε ιδιώτες. Πρόκειται για μία διαδικασία που την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και την ολοκληρώνει η σημερινή κυβέρνηση. Τα έργα αυτά, είπε, που στοίχισαν στον ελληνικό λαό 3,3 δισ. δρχ. θα ιδιωτικοποιηθούν και θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί.

Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε τις ασφυκτικές διαδικασίες με τις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο και οι οποίες εν τέλει οδηγούν σε υποβάθμιση της Βουλής.

Στην ομιλία της η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά ισχυρίστηκε ότι οι διαφημιστικές απαγορεύσεις δεν αφορούν την πολιτική διαφήμιση και είπε ότι σε καμία περίπτωση δε θα εμποδιστεί η διαφήμιση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σχετικά με τα Ολυμπιακά έργα είπε ότι η μεταολυμπιακή τους χρήση θα γίνει με όρους διαφάνειας! Αναφερόμενη στα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων είπε ότι έχουν μείνει απούλητα περίπου τρία εκατομμύρια σε μη δημοφιλή αθλήματα και στα προκριματικά του ποδοσφαίρου. Η Οργανωτική Επιτροπή, είπε, μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα, με στόχο να μη μείνει κανένα εισιτήριο απούλητο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να προσκληθεί και ο Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ