Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Από σήμερα ο ολυμπιακός «γύψος»

Αρχίζει από σήμερα η σταδιακή εφαρμογή των στρατιωτικοποιημένων μέτρων «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα πλαίσια του δόγματος της «ολικής ασφάλειας», η χώρα μέχρι το τέλος της Ολυμπιάδας θα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, όπου οι ελευθερίες και η καθημερινότητα των πολιτών θα βρίσκονται κάτω από την... ασύμμετρη προστασία των κρατικών μέτρων καταστολής. Σύμφωνα με τα σχέδια των αρχών, 40.000 αστυνομικοί, στρατιώτες, λιμενικοί και πυροσβέστες θα εφαρμόσουν τα μέτρα, το ηλεκτρονικό τέρας επιτήρησης και παρακολούθησης C4I, σε συνδυασμό με αεροπλάνα, ελικόπτερα, αλλά και με αερόπλοιο που θα πετά πάνω από το Λεκανοπέδιο και θα κατασκοπεύει ό,τι κινείται στην Αττική. Επίσης ραντάρ ΑΒΑΚΣ, ακόμα και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για να... νιώθουμε ασφαλείς.

Από σήμερα το προσωπικό των δυνάμεων ασφάλειας θα βρίσκεται σε 126 ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ από το πρωί θα αρχίσει ο έλεγχος των πυροτεχνουργών σε 116 εγκαταστάσεις που ήδη έχουν παραδοθεί. Συγκεκριμένα 68 πυροτεχνουργοί, 66 ναρκαλιευτές, και 44 συνοδοί σκύλων με 100 σκυλιά θα ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για εκρηκτικά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 του Ιούλη. Παράλληλα στις 5 του Ιούλη θα κλείσει ο κύκλος των ασκήσεων με την τελευταία που θα γίνει στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 15 Ιούλη αναμένεται η παράδοση του συστήματος C4I, στις 20 Ιούλη αρχίζει η εφαρμογή των περιορισμών στην κυκλοφορία, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να διεξαχθεί σε πραγματικές συνθήκες η γενική δοκιμή εφαρμογής των μέτρων. Θα είναι η τελευταία δοκιμαστική κινητοποίηση των δυνάμεων ασφάλειας μετά από πολλές ασκήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια. Μάλιστα, σε μια από αυτές, την «Ασπίδα του Ηρακλή 2004», που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτη, είχαν πάρει μέρος 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αντιμετώπιση διαδηλώσεων έξω από ξένες πρεσβείες και κοινή συνεργασία Ελλήνων αστυνομικών και Αμερικανών ειδικών σε ζητήματα πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών, παρακολουθήσεις, καθώς και συλλήψεις υπόπτων.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι στρατοκρατούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν ελεγχόμενες ζώνες πλάτους 50-400 μέτρων και περιμέτρους 100-1.000 μέτρων. Σε αυτές θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις, συστήματα με 1.026 κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια και περιπολίες. Ανάλογη εικόνα θα υπάρξει σε 213 ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις της Αττικής και των υπόλοιπων ολυμπιακών πόλεων, όπου θα φιλοξενηθούν αποστολές και επισκέπτες.

Επίσης, το σύστημα C4I, που η εγκατάσταση του θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιούλη στο κτίριο της ΓΑΔΑ, θα περιλαμβάνει ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και ελέγχου, τοποθετημένα σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις και οδικούς άξονες, προκειμένου να παρέχεται ζωντανή εικόνα και ήχος στις αρχές. Περίπου 1.600 κάμερες θα ελέγχουν ό,τι κινείται στο χώρο που θα επιτηρούν. Το σύστημα θα διαθέτει δίκτυο δεδομένων και άλλες εφαρμογές της πληροφορικής, 36 κέντρα επιχειρήσεων και 60 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, ψηφιακό συγκαναλικό ραδιοδίκτυο πληροφοριών και εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας. Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέτει δε 4.205 συστήματα εντοπισμού οχημάτων.

Εξάλλου οι πολίτες που θα κινούνται με τα οχήματά τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ολυμπιακό δακτύλιο μήκους 36,5 χιλιομέτρων και δυο ολυμπιακά οδικά δίκτυα 550 χιλιομέτρων περίπου, η αστυνόμευση των οποίων θα είναι δρακόντεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ