Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αχ Ευρώπη!

Και έτσι η Κομισιόν απέκτησε νέο πρόεδρο. Μετά την επίλυση του «προβλήματος» της ΕΕ στη σύνοδο του ...ΝΑΤΟ, πανευτυχείς μπορούν πλέον οι Ευρω-πιστοί να αναφωνήσουν με ανακούφιση: Habemus Papa!

Και τι πρόεδρο! Με ιστορία και περγαμηνές. Στα νιάτα του ο κ. Μπαρόζο ήταν «μαοϊκός»: Από κείνους που το 1974 αρέσκονταν να βάζουν βόμβες στα γραφεία του Πορτογαλικού ΚΚ. Σήμερα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κατηγορεί τους κομμουνιστές ότι «υπονομεύουν τις δυνάμεις ασφαλείας» και άρα υποθάλπουν την τρομοκρατία και ευθύνονται για οτιδήποτε διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια.

Τις μέρες της Επανάστασης των Γαριφάλων, αντεπαναστάτης με προσωπείο επαναστάτη, εν έτει 2004 οι μάσκες έχουν πλέον πέσει και φιγουράρει συμμέτοχος και αμφιτρύωνας της συμμορίας των «4 των Αζορών», που έδωσε το «πράσινο φως» στην εισβολή στο Ιράκ.

Τα διαπιστευτήρια και οι συστατικές του ικανές για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του μεγάλου κεφαλαίου και την υποστήριξη «δεξιών» και «σοσιαλιστών». Λίγο πριν αναχωρήσει προς Βρυξέλλας δε λησμόνησε να ευχαριστήσει παλιούς του φίλους, συνεργάτες και προϊσταμένους. Κι έτσι με πρόταση της («δεξιάς») κυβέρνησής του και απόφαση του («σοσιαλιστή») Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε η παρασημοφόρηση του γνωστού και μη εξαιρετέου Φρανκ Καρλούτσι.

Ο Φρανκ Καρλούτσι στάλθηκε στην Πορτογαλία ως πρεσβευτής των ΗΠΑ αμέσως μετά την Επανάσταση των Γαριφάλων ειδικά για την ανατροπή της. Συνωμοσίες, στήριξη πραξικοπηματιών, βομβιστικές ενέργειες, πλούσιος ο κατάλογος στα «έργα και ημέρες του». Πράκτορας της CIA έμπειρος και αποτελεσματικός. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Βελγικό Κονγκό, οργανώνοντας τη δολοφονία του Πατρίσιο Λουμπούμπα, ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Το 1964 βρέθηκε στη Βραζιλία προετοιμάζοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα, αμέσως μετά στη Χιλή παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε από τον Πινοσέτ και ακολούθως μεταβαίνει στην Πορτογαλία για τη «διευθέτηση» της κατάστασης. Μετέπειτα κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Ρίγκαν, και εσχάτως διευθυντικό στέλεχος του «Carlyle Group» - όμιλος στενά διαπλεκόμενος με το Πεντάγωνο, τη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ! Σήμερα, 30 χρόνια μετά, οι υπηρεσίες τους επιτέλους αναγνωρίζονται: Ο Καρλούτσι με παράσημο και ο κ. Μπαρόζο στο θώκο της ΕΕ...

Κι έτσι, λοιπόν, με αυτά και με τα άλλα, ο κ. Μπαρόζο έγινε «Ευρωπαίος». Τι κι αν η φιλοπόλεμη και αντιλαϊκή πολιτική του συναντά την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών του; Τι κι αν το κόμμα του κυριολεκτικά «μαυρίστηκε» στις πρόσφατες ευρωεκλογές; Οσο πιο μισητός είναι κάποιος στους λαούς, τόσο πιο αγαπητός είναι στους ιμπεριαλιστές και καλοδεχούμενος στην Ευρωπαϊκή τους Ενωση. Ας μην αναρωτιούνται, λοιπόν, ορισμένοι για τις αιτίες του «ευρωσκεπτικισμού».

Και, μάλιστα, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί το χάος που χωρίζει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ από τα συμφέροντα, τις αξίες και τις αγωνιστικές παραδόσεις των εργαζομένων, τόσο το καλύτερο για τους λαούς, για την προοπτική μιας Ευρώπης της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ