ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οργή εκτός ελέγχου

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Η αστυνομία τον σκότωσε!". "Η κυβέρνηση τον σκότωσε!".

"Ο Μπερίσα τον σκότωσε!". "Θα πάρουμε εκδίκηση!".

Η κηδεία του ενός θύματος από τις ταραχές που συγκλονίζουν την Αλβανία τον τελευταίο μήνα μεταβλήθηκε - ήταν αναμενόμενο - σε διαδήλωση οργής. Μόνο που αυτή τη φορά κυρίαρχα δεν ήταν τα συνθήματα που ζητούν επιστροφή των χρημάτων που "ενταφιάστηκαν στις πυραμίδες". Χτες, ο χαρακτήρας της μαζικής κινητοποίησης στην Αυλώνα - ήταν πρόδηλο - χαρακτηρίστηκε "αντικυβερνητικός".

Με την αστυνομία απούσα από τους δρόμους (κατόπιν σαφών οδηγιών, για να αποφευχθεί γενικευμένη αιματοχυσία), η οργή ξέσπασε σε τοπικά γραφεία του - κυβερνώντος - Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία διαδηλωτές έκαψαν. Υπό τον αχό πατριωτικών τραγουδιών...

Η κυριαρχούσα άποψη στην Αλβανία θέλει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπερίσα να ευθύνεται ούτως ή άλλως για το σκάνδαλο των παρατραπεζών, που έχει βυθίσει τη χώρα στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων χρόνων: είτε επειδή επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά τους, είτε επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να τις ελέγξει.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;

Η διάσταση στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου συνεχίζει να υφίσταται: Ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Μέξι θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των αστυνομικών και των πολιτικών αρχών - το πρότεινε μάλιστα στη Βουλή προχτές το βράδυ. Ομως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και οι συντασσόμενοι με αυτόν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δε δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη κι η πρόταση απερρίφθη τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, με την επίφαση ότι δεν υπάρχει τέτοιος νόμος... Το (κυριαρχούμενο από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος) Κοινοβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά χτες βράδυ για να αποφασίσει αν θα πρέπει να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο.

Η κυβέρνηση Μέξι εξακολουθεί να επιρρίπτει την ευθύνη για τις βίαιες ταραχές σε "ακροαριστερές εξτρεμιστικές εκδηλώσεις", οι οποίες μάλιστα επιδιώκουν ένοπλη σύγκρουση με τις αρχές. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση κάνει λόγο για "συνωμοσία ακροαριστερών εξτρεμιστών στην Αυλώνα".

Δεν είναι όμως μόνο η Αυλώνα - στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ της πρωτεύουσας εκατοντάδες επιχείρησαν χτες να διαδηλώσουν για το θάνατο τριών ανθρώπων στις ταραχές. Αλλά η αστυνομία επενέβη, διέλυσε την πομπή τους και τους καταδίωξε.

Σενάρια...

Ενώ ένας αναλυτής δήλωνε στο "Ρόιτερ" ότι "η κρίση στην Αλβανία μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Βαλκανική", από τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο ως την Ελλάδα και την Τουρκία, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα. Οχι λόγω μιας ξαφνικής κρίσης... αλτρουισμού: Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ρώμη φοβάται "μαζική έξοδο" λαθρομεταναστών στις ακτές τους, ανάλογη με του 1991...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Απελευθερώθηκαν, χτες, οι πρώτες Παλαιστίνιες κρατούμενες από τις ισραηλινές φυλακές, όπως είχε καταληχτεί στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας της Χεβρώνας. Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών και θρησκευτικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα έντονες. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να τις σχολιάσει και προτίμησε να προετοιμάσει το σημερινό του ταξίδι στις ΗΠΑ.

Πέντε από τις τριάντα μία Παλαιστίνιες, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, είχαν απελευθερωθεί μέχρι χτες το βράδυ. Επισήμως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιπες, ακόμα και όσες κατηγορούνται για εμπλοκή σε υποθέσεις δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών. Η εφαρμογή των συμπεφωνημένων στο κείμενο της Χεβρώνας έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έκανε λόγο για "σημάδι ειρήνης". Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι, πλέον, απομένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τους εναπομείναντες 3.000 Παλαιστινίους κρατουμένους.

Με συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, αρκετοί οπαδοί της ισραηλινής ακροδεξιάς, αλλά και πολλών θρησκευτικών κομμάτων εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δώσει το "πράσινο φως" για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών. Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν πλακάτ και πανό με το σύνθημα"Εβραϊκό αίμα για την ειρήνη", εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ εναντίον του Νετανιάχου, επειδή προεκλογικά είχε ταχθεί ενάντια σε κάθε συμβιβασμό και παραχώρηση προς τους Παλαιστινίους. Παρ' όλα αυτά, σήμερα έχει εκπληρώσει και τις δύο δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην παλαιστινιακή αρχή η προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος. Δηλαδή και υπέγραψε για τη Χεβρώνα και απελευθερώνει τις γυναίκες κρατούμενες.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις ακόμα και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού. Αντίθετα, προτίμησε να ετοιμαστεί για το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, το οποίο αρχίζει σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν.

Επιδρομές στο Νότιο Λίβανο

Τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ του Νοτίου Λιβάνου έπληξαν, χτες, με τέσσερις ρουκέτες αέρος - εδάφους ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, ο ραδιοσταθμός υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετά σημεία της κοιλάδας Μπεκάα, όπου υπάρχουν πολλά στρατόπεδα της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", αλλά και αρκετά συριακά στρατεύματα. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες από την πλευρά της "Χεζμπολάχ".

Την ίδια στιγμή, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το ενδεχόμενο μονομερούς αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι αποκλείει το ενδεχόμενο η Γαλλία να συμμετάσχει σε διεθνή δύναμη στο Νότιο Λίβανο και υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την επίτευξη συνολικής ειρήνης και όχι αποσπασματικών μέτρων.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ανασχηματισμός μικρής κλίμακας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προέβη χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λίγες ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με το ειδικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη.

Εκτός κυβέρνησης τέθηκαν επτά υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Παιδείας, Ντράγκοσλαβ Νλαντένοβιτς κάτι που ικανοποιεί ένα από τα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν εδώ και 2,5 μήνες στους δρόμους του Βελιγραδίου. Δε συνέβη το ίδιο με τις περιπτώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, την παραίτηση των οποίων έχει ζητήσει ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων ΖΑΓΙΕΝΤΟ.

Η συνεδρίαση της Βουλής άρχισε με συζήτηση της πρότασης της Επιτροπής για Θέματα Θεσμών που ζήτησε την άρση της βουλευτικής ιδιότητας από τον μέχρι σήμερα δήμαρχο του Βελιγραδίου, Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος διαγράφτηκε πρόσφατα από το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" επειδή υποστήριζε ανοιχτά τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση για την ψήφιση ειδικού νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη νίκη του "Ζάγιεντο" στις εκλογές της 17ης Νοέμβρη ολοκληρώθηκε και το κοινοβούλιο αναγνώρισε τις εκλογικές νίκες της Αντιπολίτευσης.

Την ώρα που συνεδρίαζε το Σώμα της Βουλής, περίπου 30.000 φοιτητές διαδήλωναν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων της αντιπολίτευσης...

  • Το θάνατο δύο Ολλανδών που υπηρετούσαν στη ΝΑΤΟική πολυεθνική αποστολή στην κεντρική Βοσνία, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο στρατιώτες.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Δύο νεκροί από ρίψη χειροβομβίδας σε ξενοδοχείο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ξένοι τουρίστες, από έκρηξη χειροβομβίδας που σημειώθηκε χτες σε ξενοδοχείο της Ανατολικής Αιθιοπίας.

Η χειροβομβίδα εξερράγη σε ξενοδοχείο της πόλης Χαράρα. Μέχρι χτες το απόγευμα καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας, ενώ οι αιθιοπικές αρχές έχουν προσανατολίσει τις έρευνές τους σε οργανώσεις φανατικών μουσουλμάνων που κατηγορήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Ανατολική Αιθιοπία και στην Αντίς Αμπέμπα.

Δεν ανησυχεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Δεν ανησυχεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, ώστε να συντρέχουν λόγοι λήψης εκτάκτων μέτρων στα σύνορα για την αποτροπή μαζικής καθόδου προσφύγων. Αυτό δήλωναν κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης χτες, με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη μαζική εισβολή κυρίως Αλβανών. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η πολιτική θωράκισης των συνόρων έχει χαραχτεί από παλιά και υλοποιείται σταδιακά. Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνεται και η κατάρτιση σχεδίων κινητοποίησης των κρατικών υπηρεσιών σε νομαρχιακό και ευρύτερο επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα εκπονείται το σχέδιο με τη συνθηματική ονομασία "Βαλκάνιο", το οποίο είναι παρόμοιο με το σχέδιο "Ποσειδώνειο", που αναφέρεται στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Για το συντονισμό και την κατάλληλη οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών θα ιδρυθούν σε νομαρχιακό επίπεδο συντονιστικά όργανα με πρόεδρο το νομάρχη και μέλη τους διοικητές της Αστυνομίας, της στρατιωτικής μονάδας, των μονάδων της ΕΥΠ, το λιμενάρχη, το δασάρχη και τον τελώνη, εφόσον υπάρχουν στους νομούς. Τα περιφερειακά αυτά όργανα θα εποπτεύονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Προσφύγων.

Χιλιάδες συμμετείχαν χτες στην κηδεία ενός από τα θύματα της αστυνομικής βίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ