Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οργή εκτός ελέγχου

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Η αστυνομία τον σκότωσε!". "Η κυβέρνηση τον σκότωσε!".

"Ο Μπερίσα τον σκότωσε!". "Θα πάρουμε εκδίκηση!".

Η κηδεία του ενός θύματος από τις ταραχές που συγκλονίζουν την Αλβανία τον τελευταίο μήνα μεταβλήθηκε - ήταν αναμενόμενο - σε διαδήλωση οργής. Μόνο που αυτή τη φορά κυρίαρχα δεν ήταν τα συνθήματα που ζητούν επιστροφή των χρημάτων που "ενταφιάστηκαν στις πυραμίδες". Χτες, ο χαρακτήρας της μαζικής κινητοποίησης στην Αυλώνα - ήταν πρόδηλο - χαρακτηρίστηκε "αντικυβερνητικός".

Με την αστυνομία απούσα από τους δρόμους (κατόπιν σαφών οδηγιών, για να αποφευχθεί γενικευμένη αιματοχυσία), η οργή ξέσπασε σε τοπικά γραφεία του - κυβερνώντος - Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία διαδηλωτές έκαψαν. Υπό τον αχό πατριωτικών τραγουδιών...

Η κυριαρχούσα άποψη στην Αλβανία θέλει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπερίσα να ευθύνεται ούτως ή άλλως για το σκάνδαλο των παρατραπεζών, που έχει βυθίσει τη χώρα στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων χρόνων: είτε επειδή επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά τους, είτε επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να τις ελέγξει.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;

Η διάσταση στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου συνεχίζει να υφίσταται: Ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Μέξι θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των αστυνομικών και των πολιτικών αρχών - το πρότεινε μάλιστα στη Βουλή προχτές το βράδυ. Ομως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και οι συντασσόμενοι με αυτόν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δε δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη κι η πρόταση απερρίφθη τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, με την επίφαση ότι δεν υπάρχει τέτοιος νόμος... Το (κυριαρχούμενο από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος) Κοινοβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά χτες βράδυ για να αποφασίσει αν θα πρέπει να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο.

Η κυβέρνηση Μέξι εξακολουθεί να επιρρίπτει την ευθύνη για τις βίαιες ταραχές σε "ακροαριστερές εξτρεμιστικές εκδηλώσεις", οι οποίες μάλιστα επιδιώκουν ένοπλη σύγκρουση με τις αρχές. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση κάνει λόγο για "συνωμοσία ακροαριστερών εξτρεμιστών στην Αυλώνα".

Δεν είναι όμως μόνο η Αυλώνα - στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ της πρωτεύουσας εκατοντάδες επιχείρησαν χτες να διαδηλώσουν για το θάνατο τριών ανθρώπων στις ταραχές. Αλλά η αστυνομία επενέβη, διέλυσε την πομπή τους και τους καταδίωξε.

Σενάρια...

Ενώ ένας αναλυτής δήλωνε στο "Ρόιτερ" ότι "η κρίση στην Αλβανία μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Βαλκανική", από τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο ως την Ελλάδα και την Τουρκία, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα. Οχι λόγω μιας ξαφνικής κρίσης... αλτρουισμού: Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ρώμη φοβάται "μαζική έξοδο" λαθρομεταναστών στις ακτές τους, ανάλογη με του 1991...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ