ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στη δίνη της κρίσης

Διχασμένα τα στελέχη του για την αποπομπή Σημίτη

Στη δίνη της κρίσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με τους πρωταγωνιστές χτες να κρατούν στάση αναμονής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται διχασμένο μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη, μετά τη διαφωνία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, ενώ κανένα από τα κορυφαία στελέχη δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, αφού η ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κυρώσεις σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει αποφάσεις της.

Μέχρι και αργά χτες το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές βουλευτών από την ΚΟ, αφού υπήρξαν δηλώσεις, με τις οποίες στελέχη τάχτηκαν κατά της απομάκρυνσης του Κ. Σημίτη, δηλώνοντας ότι «δε διαγράφονται πρώην πρωθυπουργοί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χτες περιόδευσε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, απέφυγε να τοποθετηθεί για την εσωκομματική κρίση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαγραφή Σημίτη, υποστήριξε: «Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Ουσιαστικά επιχείρησε να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση και να αξιοποιήσει την εσωκομματική ρήξη για να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν δύναμη αντιπολίτευσης και ρήξης με τα «κατεστημένα», την ίδια στιγμή που με την πολιτική του υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι βουλευτές έχουν πάντα δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους», αλλά σημείωσε ότι «ένα κόμμα προχωρά συντεταγμένα, μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνει».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ανέφερε ότι «στις προηγμένες δημοκρατίες οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και της ιστορίας τους και δε διαγράφονται», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκ. Νασιώκας σημείωσε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί δε διαγράφονται. Είναι κομμάτι της ιστορίας της παράταξης και της χώρας. Η ενότητα του κόμματος δεν ενισχύεται με διαγραφές». Ο Ν. Μπίστης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, μιλώντας στον «ΑΝΤ» ανέφερε ότι ο Κ. Σημίτης «είχε έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε, αλλά δεν έκανε καμία διαγραφή» και με νόημα πρόσθεσε ότι «η ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό και όχι χτες»... Ο βουλευτής Ν. Αλευράς, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «η ιστορία και η προσφορά» του Κ. Σημίτη «δεν μπορούν να διαγραφούν», προσθέτοντας: «η ενότητα οικοδομείται με διάλογο και σεβασμό των απόψεων και όχι με τη σιωπή ή την απειλή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων».

Δυο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» ο πρώτος και «απαράδεκτη» ο δεύτερος την απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο Γ. Παπαντωνίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα» δήλωσε: «Θεωρώ απαράδεκτο στη χώρα μας, σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, ο αρχηγός να μπορεί να διαγράφει μόνος του, ως μονομελής πταισματοδίκης, να διαγράφει ένα στέλεχος για έκφραση γνώμης. Σε καμία άλλη χώρα δε νοείται δήλωση πολιτικής διαφοροποίησης να προκαλεί πειθαρχικά μέτρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπονομεύει ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται κάθε κόμμα, την ενότητα για να πάει συσπειρωμένο και συστρατευμένο σε μια εκλογική μάχη».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Παπασπύρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ανέφερε: «κάτω από αυτές τις συνθήκες», ο Κ. Σημίτης «επιλέγει εάν δραστηριοποιείται ως βουλευτής και πώς, ή παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος»...

Σε δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσης» σε δείγμα 1.000 ατόμων αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένοι με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Κ. Σημίτη: Το 44% συμφωνεί και το 42% διαφωνεί.

«Συντηρητικοί» και «ευρωφοβικοί» οι Ιρλανδοί!!

Εν μέσω της εσωκομματικής κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο ίδιος, το κόμμα του και τα στελέχη του είναι εκφραστές των πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών θέσεων, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και το «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού ισχυρίστηκε: «Το "όχι" των Ιρλανδών δείχνει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, όταν οι δυνάμεις για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη κρύβονται, επικρατούν οι δυνάμεις της συντήρησης και της ευρωφοβίας»!!

Ο Γ. Παπανδρέου απέδειξε πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ την έννοια των δημοψηφισμάτων. Αφού πρώτα κυρωθούν από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, στη συνέχεια να πάνε και στο λαό για «γνωμοδότηση», όταν οι λαοί κληθούν να αποφασίσουν αυτοί πραγματικά για το μέλλον τους, τότε γίνονται αυτόματα...«συντηρητικοί». Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη δήλωσή του αποδεικνύει ότι η αντιπαράθεσή του με τον Κ. Σημίτη ήταν πέρα για πέρα προσχηματική...

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, στηρίζοντας πλήρως τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, απέδωσε την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού στην... έλλειψη «ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου και ενημέρωσης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καθήκον των ηγεσιών ήταν να πείσουν τους λαούς και να δημιουργήσουν μια δυναμική του "ναι" σε όλη την Ευρώπη» και αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε: «θα έπρεπε να είναι μπροστά, μαζί με άλλες χώρες της πρωτοπορίας της ενοποίησης στην Ευρώπη, στο μεγάλο "ναι", το "ναι" του λαού». Αυτή η προτροπή του βέβαια αφορά μόνο τους εταίρους του δικομματισμού και όχι το λαό.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές

Εξάλλου, από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου περιόδευσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» το επίδομα των τριών χιλιάδων ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και ζήτησε να κηρυχτούν σεισμόπληκτοι οι δυο νομοί. Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση «για απαράδεκτη καθυστέρηση, να κηρύξει τους δυο νομούς σεισμόπληκτες περιοχές στο σύνολό τους», γεγονός που όπως τόνισε «θα διευκολύνει την άμεση και αποτελεσματική βοήθεια στους κατοίκους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει «κρίση στρατηγικής»

«Κρίση στρατηγικής» εμφανίζει την εσωκομματική κρίση η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της στη διαμάχη των δύο μονομάχων για την εξουσία.

Βασική εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η εσωκομματική κρίση θα παραταθεί και η «διαγραφή» του Κ. Σημίτη δε θα βοηθήσει τον Γ. Παπανδρέου να πετύχει τους στόχους του (ενίσχυση ηγετικού προφίλ, ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις). Δημόσια βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ευχή να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση χάρη της «σταθερότητας του (δικομματικού) συστήματος».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποδόμηση της «αντιπολιτευτικής» τακτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως «προέκταση» της εσωκομματικής κρίσης. Ενδεικτική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπανδρέου κατά την περιοδεία του στην Ηλεία, τον κατηγόρησε για λαϊκισμό: «Καιρό τώρα ο κύριος Παπανδρέου λαϊκίζει. Ειδικά σήμερα, υβρίζει χυδαιότερα από άλλες φορές, μόνο και μόνο για να σκεπάσει το θόρυβο από τα εσωκομματικά του προβλήματα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Σχολιάζοντας την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά σημείωσε ότι «τα κόμματα χρειάζονται ηρεμία γιατί πάντοτε ισχυρά κόμματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη δημοκρατία». Παράλληλα ευχήθηκε «επειδή έχουμε περάσει και εμείς κρίση στη ΝΔ» να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ «τα όσα συμβαίνουν σήμερα». Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «πρέπει να υπάρχει πάντα πολύ σκεπτικισμός και πολύ μεγάλη σκέψη πριν την απόφαση για διαγραφές».

Την εκτίμηση ότι «τα τελευταία γεγονότα στο ΠΑΣΟΚ απλώς αποτυπώνουν την κρίση συνολικότερα στρατηγικής και κατεύθυνσης που υπάρχει σε αυτό το κόμμα», εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, αποφεύγοντας να πάρει θέση στην κόντρα κορυφής ή να προβλέψει την έκβαση των εσωκομματικών εξελίξεων.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μειοψηφία το «ναι» στην Ευρωσυνθήκη

Μειοψηφία στο λαό είναι οι υποστηρικτές της αντιδραστικής ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας, παρά την ένθερμη υποστήριξή της από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γεγονός που φανερώνει περίτρανα το λόγο που αρνούνται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υπέρ της ευρωσυνθήκης σε ένα δημοψήφισμα θα ψήφιζε περίπου ένας στους τρεις, ποσοστό 36%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσης» για τον «Αντέννα». Κατά θα ψήφιζε το 21%, το 31% δεν έχει ακούσει τίποτα για την Ευρωσυνθήκη, ενώ το 13% «δε γνωρίζει - δεν απαντά». Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 33% τάσσεται υπέρ της Ευρωσυνθήκης, το 26% κατά και το 30% «δε γνωρίζει».

Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ το 24,5%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,5%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 14%.

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 1.000 ατόμων χτες και προχτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ