ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες πιέσεις από ΗΠΑ - Ισραήλ

Ομάδα ένοπλων Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη
Ομάδα ένοπλων Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη
ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μεθόδους που θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τη «Χαμάς» και σταδιακά στην περιθωριοποίησή της από την πολιτική σκηνή και στην αναγκαιότητα προκήρυξης νέων εκλογών απεργάζονται ΗΠΑ - Ισραήλ, υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Οι συντάκτες του άρθρου επικαλούνται ανώτερους διπλωματικούς κύκλους και υποστηρίζουν ότι μία από τις μεθόδους που εξετάστηκαν ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός της Παλαιστινιακής Αρχής, έτσι ώστε να απαξιωθεί η «Χαμάς» στα μάτια της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντίθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, φέρεται να δήλωσε ότι «δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιων σκέψεων». Πάντως, το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή έχει χαρακτηριστεί εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή από πολλούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι έτσι η «Χαμάς» θα οδηγηθεί σε ακόμη πιο ακραίες ισλαμιστικές θέσεις και συμμαχίες.

Ο Μοφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Ισραήλ ότι δε θα υπάρξει κανένας διάλογος με τη «Χαμάς» αν δεν αφοπλιστεί, δεν αναγνωρίσει τις υπάρχουσες συμφωνίες και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η «Χαμάς», μόλις αναλάβει την εξουσία, θα επανεξετάσει τις θέσεις της και είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αποκήρυξη της βίας και σε αναγνώριση του Ισραήλ. «Βήματα προόδου» ζήτησε από τη «Χαμάς» και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, που, επίσης, βρίσκεται στο Κάιρο.

Να αδράξει την «ιστορική ευκαιρία που δίνεται με την πρόσκληση στη Μόσχα» κάλεσε την οργάνωση και ο Γάλλος πρωθυπουργός, που είχε σχετικές συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο ντε Βιλπέν επανέλαβε ότι το Παρίσι θεωρεί «θετική» την πρωτοβουλία της Μόσχας για μια πρώτη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ισλαμιστικής οργάνωσης και για διατήρηση ανοιχτών των διαύλων επικοινωνίας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Βασόρα

Αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με το βάρβαρο ξυλοδαρμό ανηλίκων από Βρετανούς στρατιώτες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη διακοπή κάθε είδους επαφών και σχέσεων με τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή ανακοίνωσαν, χτες, οι τοπικές αρχές της περιφέρειας της Βασόρας μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, όπου εμφανίζονται Βρετανοί στρατιώτες να χτυπούν βάναυσα Ιρακινούς διαδηλωτές το 2004 σε στρατιωτική βάση της πόλης. Κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν, χτες, μπροστά σε βρετανικές εγκαταστάσεις, έκαψαν λάστιχα, ενώ ζήτησαν και την αποχώρηση των δανικών δυνάμεων, εφόσον η δανική κυβέρνηση δε ζητήσει συγνώμη για τα προσβλητικά, όπως υπογράμμισαν, σκίτσα του Προφήτη.

Χτες, δύο Ιρακινοί στρατιώτες υποστήριξαν ότι εικονίζονται οι ίδιοι στο βίντεο, και τόνισαν ότι επρόκειτο για μια διαδήλωση ανέργων που ζητούσαν εργασία, συμπληρώνοντας ότι ουδέποτε κατήγγειλαν το περιστατικό, επειδή θεωρούσαν ότι δεν επρόκειτο να γίνει τίποτε. Στο μεταξύ, στο Λονδίνο ανακοινώθηκε η σύλληψη άλλων 2 Βρετανών στρατιωτών από τη στρατονομία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το γεγονός.

Από την άλλη, για τις 28 του μηνός αναβλήθηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και των συγκατηγορουμένων του. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ δήλωσε, χτες, ότι διανύει ήδη την τρίτη μέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη νομιμότητας του δικαστηρίου, αλλά και για τις συνθήκες κράτησής του. Ο Σαντάμ Χουσεΐν εξήρε, επίσης, τη δράση της ιρακινής αντίστασης.

Τέλος, χτες, εκτός από τις διάφορες αντικατοχικές επιθέσεις, με στόχο κυρίως αξιωματούχους της αστυνομίας ή του στρατού, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 11 μέλη της ίδιας οικογένειας σιιτών, χωρίς κανέναν εμφανή λόγο στην πόλη Μπάλαντ.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
«Γέφυρες επικοινωνίας» ζητά ο Σολάνα

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Ο διάλογος μεταξύ Ευρώπης και μουσουλμάνων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, οφείλουμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και να μην επιτρέψουμε κανένα διχασμό» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με την αιγυπτιακή ηγεσία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική. Ο Χαβιέ Σολάνα συνεχίζει την περιοδεία του σε μουσουλμανικές χώρες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από τη δημοσίευση των σκίτσων με τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Σολάνα συναντήθηκε με την ανώτατη θρησκευτική αρχή του ιστορικού τεμένους αλ Αζχάρ. Οι εκπρόσωποι του τεμένους υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα «σύγκρουσης πολιτισμών» αλλά κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΗΕ και γενικότερα τη «διεθνή κοινότητα» να «υιοθετήσουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν προσβολές εναντίον του οποιουδήποτε Προφήτη».

Από την πλευρά του, Αμερικανός διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και συζήτησε και το θέμα των σκίτσων, εκτίμησε ότι ένας από τους παράγοντες που ενέτειναν την αντίδραση για τα σκίτσα είναι «η έλλειψη δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή και γι' αυτό αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού». Ο, μεν, Δανός πρωθυπουργός υποστήριζε ότι η διπλωματική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κοπεγχάγη με αφορμή τα σκίτσα, ήταν «η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκαν, αν και σε μικρότερο αριθμό και ένταση, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μουσουλμανικές χώρες. Στο Πακιστάν, οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και φρουρών ασφαλείας δυτικών εταιριών, με αποτέλεσμα από την παρέμβαση και της αστυνομίας να σκοτωθούν 2 διαδηλωτές. Στην Τεχεράνη, μικρός αριθμός διαδηλωτών επιτέθηκε κατά της βρετανικής και της γερμανικής πρεσβείας προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενας χρόνος από τη δολοφονία Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν, χτες, στην πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και της συνοδείας του. Το πλήθος κρατούσε σημαίες του Λιβάνου, αλλά και πανό με συνθήματα υπέρ του Χαρίρι, υπέρ ενός «ελεύθερου Λιβάνου», ενώ δεν έλειψαν οι κατηγορίες κατά των συριακών μυστικών υπηρεσιών και της Δαμασκού, ενώ σε διάφορες αφίσες απεικονίζονταν τα πρόσωπα ή τα ονόματα και των υπολοίπων Λιβανέζων πολιτικών που έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους μήνες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γιος του Χαρίρι, Σάαντ, ο οποίος επέστρεψε μετά από 6 μήνες απουσίας, αν και ηγείται του κόμματος του πατέρα του. Ο Σάαντ Χαρίρι απέφυγε τις επιθέσεις κατά της Συρίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι η έρευνα του ΟΗΕ θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας του πατέρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ