Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
«Γέφυρες επικοινωνίας» ζητά ο Σολάνα

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Ο διάλογος μεταξύ Ευρώπης και μουσουλμάνων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, οφείλουμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και να μην επιτρέψουμε κανένα διχασμό» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με την αιγυπτιακή ηγεσία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική. Ο Χαβιέ Σολάνα συνεχίζει την περιοδεία του σε μουσουλμανικές χώρες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από τη δημοσίευση των σκίτσων με τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Σολάνα συναντήθηκε με την ανώτατη θρησκευτική αρχή του ιστορικού τεμένους αλ Αζχάρ. Οι εκπρόσωποι του τεμένους υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα «σύγκρουσης πολιτισμών» αλλά κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΗΕ και γενικότερα τη «διεθνή κοινότητα» να «υιοθετήσουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν προσβολές εναντίον του οποιουδήποτε Προφήτη».

Από την πλευρά του, Αμερικανός διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και συζήτησε και το θέμα των σκίτσων, εκτίμησε ότι ένας από τους παράγοντες που ενέτειναν την αντίδραση για τα σκίτσα είναι «η έλλειψη δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή και γι' αυτό αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού». Ο, μεν, Δανός πρωθυπουργός υποστήριζε ότι η διπλωματική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κοπεγχάγη με αφορμή τα σκίτσα, ήταν «η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκαν, αν και σε μικρότερο αριθμό και ένταση, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μουσουλμανικές χώρες. Στο Πακιστάν, οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και φρουρών ασφαλείας δυτικών εταιριών, με αποτέλεσμα από την παρέμβαση και της αστυνομίας να σκοτωθούν 2 διαδηλωτές. Στην Τεχεράνη, μικρός αριθμός διαδηλωτών επιτέθηκε κατά της βρετανικής και της γερμανικής πρεσβείας προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ (2018-06-09 00:00:00.0)
Εκρηκτική ηρεμία μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις (2009-06-24 00:00:00.0)
Πανηγυρισμοί, ανάμεικτες αντιδράσεις και συγκρούσεις στο αλ Ακσα (2007-02-10 00:00:00.0)
Νέες αιχμές από την Ράις (2006-02-14 00:00:00.0)
Οργή, πυρπολήσεις, νεκροί και μποϊκοτάζ (2006-02-07 00:00:00.0)
Θρησκευτικών και εθνικών συγκρούσεων συνέχεια.... (1999-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ