Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ναι» στις βιομετρικές ταυτότητες από το Κοινοβούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Υπέρ της προτεινόμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική έκδοση ταυτοτήτων με βιομετρικά δεδομένα για όλους τους Βρετανούς ψήφισαν οι βουλευτές της χώρας. Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ 20 καταψήφισαν, ταυτόχρονα, δε, ενέκριναν την υποχρεωτική έκδοση αυτών των ταυτοτήτων όταν υποβάλλεται αίτηση για την έκδοση διαβατηρίου μετά το 2008. Τώρα πια, αναμένεται η 16η Φλεβάρη όπου θα τεθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων γι' αυτό το θέμα, και τότε μόνον, αν εγκριθεί, θα γίνει νόμος.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν παρευρέθηκε στην ψηφοφορία, επειδή δεν μπόρεσε να επιστρέψει εγκαίρως από τη Νότια Αφρική όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, λόγω τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος του. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα πως με αυτές τις ταυτότητες υπάρχει «πρόβλημα με τις πολιτικές ελευθερίες».

Το θέμα των νέων βιομετρικών ταυτοτήτων, που έχει προωθήσει η βρετανική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, αλλά και από διάφορες οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι πλήττονται οι προσωπικές ελευθερίες. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Γκλάντουιν, πρώην εμπειρογνώμονας του ΝΑΤΟ, στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι νέες αυτές ταυτότητες δεν παρέχουν εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας, και προσθέτει ότι το σχέδιο για την παράλληλη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας δεδομένων για την έκδοση αυτών των ταυτοτήτων «θα αποτελέσει μέγιστη απειλή όσον αφορά την ασφάλεια όλων αυτών, των οποίων τα δεδομένα θα ενσωματωθούν στο σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ