Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απαιτούν «ευθυγράμμιση» της Ρωσίας

Κριτική τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, άσκησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κ. Ράις, την περασμένη Κυριακή.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, βρίσκεται στο ότι η κριτική αυτή εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G-8, αλλά και στο φόντο των πρωτοβουλιών της Ρωσίας στα ζητήματα του Ιράν και της Μέσης Ανατολής.

Η Κ. Ράις, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, δεν έκρυψε λόγια, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με έντονο το στοιχείο της απειλής: «Ορισμένα στοιχεία του εκδημοκρατισμού στη Ρωσία φαίνεται ότι δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει στο G-8. Και προχώρησε παραπέρα: «Βρισκόμαστε μπροστά στην επιλογή. Είτε να πούμε εντάξει, όλα στη Ρωσία πάνε άσχημα κι έτσι επιστρέφουμε στις παλιές εποχές και την απομονώνουμε από τέτοιους θεσμούς, όπως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και το G-8, είτε να πούμε στους Ρώσους, εντάξει, παραμείνετε σ' αυτούς τους θεσμούς, αλλά αναμένουμε από εσάς μια συμπεριφορά αντίστοιχη με τις αξίες αυτών των θεσμών».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η απομόνωση της Ρωσίας δε θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, και κατέληξε: «Συνολικά έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Καλύτερες απ' ό,τι στη διάρκεια του προηγούμενου μεγάλου διαστήματος. Συνεργαζόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Συνεργαζόμαστε και σε άλλους τομείς, αλλά υπάρχουν μεταξύ μας και φανερές διαφωνίες», καλώντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να ξεπεραστούν, δηλαδή η Ρωσία να ευθυγραμμιστεί ακόμα περισσότερο με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ