Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σαφές προβάδισμα Λουκασένκο

Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας. Ετσι, εκτός από τον νυν πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, τις απαραίτητες 100 χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσαν ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς, υποψήφιος της «ενιαίας» αντιπολίτευσης, ο Σεργκέι Γκαϊντούκεβιτς, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - δημοκρατικού κόμματος και ο Αλεξάντρ Κοζούλιν, πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Γκραμάντα».

Με δηλώσεις του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σημείωσε πως ο ίδιος θα λάβει το «76 - 78% των ψήφων», ενώ οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να υπολογίζουν σε πάνω από 7%, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να χρησιμοποιήσουμε μη δημοκρατικούς μοχλούς και τον κρατικό μηχανισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε με την κατάσταση όπου με τη βία κρατάμε την εξουσία. Μάλιστα, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα του σημερινού προέδρου είναι πάνω από 60%, ενώ αυτών της αντιπολίτευσης είναι σήμερα μεταξύ 5% και 7%. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο Λουκασένκο να κάνει νοθεία στις εκλογές; Μήπως οι Λευκορώσοι είναι βλάκες και δε βλέπουν πως η χώρα κυβερνάται, πως δεν την έχουν πουλήσει;», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο νυν Πρόεδρος πάντως δήλωσε πως είναι γνώστης του ότι «η Δύση δε θέλει να εκλεγεί ο Λουκασένκο πρόεδρος» και πρόσθεσε πως σίγουρα θα βρεθούν κι εκείνοι που θα αμφισβητήσουν τη δημοκρατικότητα των λευκορώσικων εκλογών. «Οσο περισσότερα χρήματα τους δώσουν, τόσο περισσότερο θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», μόνο μέσα στο 2005 οι ΗΠΑ διέθεσαν 11,5 εκατομμύρια δολάρια για τον «εκδημοκρατισμό» της Λευκορωσίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ