ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτρόπαιες προτάσεις για «ευρωστρατό» και «ευρωαστυνομία»
  • Αποκαλυπτική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των «δεκαπέντε»
  • Στρ. Κόρακας: Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά ικανότητα διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) των κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα, υπενθυμίζοντας ότι η συλλογική άμυνα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ (...), ζητά ευχέρεια ταχείας αντίδρασης η οποία θα συνοδεύεται από επαρκή δημοσιονομική προικοδότηση (...) κατάλληλα όργανα (...) τράπεζα δεδομένων για το δυναμικό των κρατών - μελών στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της τήρησης της τάξης (...), δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης δημόσιας ασφάλειας (ΕΔΔΑ) η οποία θα μπορεί να κινητοποιείται και να αναπτύσσεται αμέσως και η οποία θα είναι σε θέση να επεμβαίνει σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης για τις οποίες οι στρατιωτικές μονάδες δεν είναι κατάλληλες».

Αυτές είναι μερικές από τις προκλητικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), όπως περιέχονται σε πρόταση ψηφίσματος της συντηρητικής Γαλλίδας ευρωβουλευτή Κ. Λαλουμιέρ «σχετικά με τη θέσπιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (ΚΕΠΑΑ)» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα (19/20 Ιούνη). Πρόκειται για θρασύτατες προτάσεις του ΕΚ, που υποτίθεται εκφράζει «τα αισθήματα των ευρωπαϊκών λαών», γεγονός που εξανάγκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα να εξαπολύσει δριμύτατο «κατηγορώ», παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση «εκφράζοντας τον αποτροπιασμό» του και, προειδοποιώντας, ότι «πολύ σύντομα οι λαοί θα βγουν από το λήθαργο και θα συγκροτήσουν το δικό τους πανίσχυρο μέτωπο ειρήνης ενάντια σ' αυτές τις εγκληματικές πολιτικές». Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ προκλήθηκε μετά από Ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελ. Μπροκ, Γερμανού χριστιανοδημοκράτη, σχετικά με την ΚΕΠΑΑ και ενόψει της Φέιρα.

Παρέμβαση Στρατή Κόρακα

Δριμύτατο «κατηγορώ» για την προσπάθεια να δοθεί κοινοβουλευτικός μανδύας στην ανακήρυξη της ΕΕ, σε πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, σε διεθνή χωροφύλακα, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το προτεινόμενο από την εισηγήτρια ψήφισμα αποβλέπει να δώσει κοινοβουλευτική κάλυψη στην ανακήρυξη της ΕΕ, δίπλα στο ΝΑΤΟ, σε διεθνή χωροφύλακα και μάλιστα όταν και όπου το ΝΑΤΟ διστάζει, όπως αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε στο Ελσίνκι, προτείνοντας και τα απαιτούμενα μέσα και δομές.

Δυστυχώς, η λογική αυτή, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, είναι η επικρατούσα όχι μόνο στο Συμβούλιο και στην Κομισιόν, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αντί να εκφράζει τα αισθήματα και τα συμφέροντα των λαών, έρχεται να επικυρώσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Οχι μόνο αγνοείται το κραυγαλέο έγκλημα που διαπράχθηκε και διαπράττεται στη Γιουγκοσλαβία, αλλά γίνεται επίκλησή του για να στηρίξει την ανάγκη επανάληψής του με τελειότερα μέσα και διαδικασίες.

Ποιος μας δίνει το δικαίωμα, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να επεμβαίνουμε οπουδήποτε στον κόσμο, να βομβαρδίζουμε, να σκοτώνουμε, να ποδοπατούμε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός που υποδαυλίζει εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ λαών ή στο εσωτερικό χωρών και στη συνέχεια τις αξιοποιεί για να τις θέτει υπό τον έλεγχό του και τις λεηλατεί;

Ομως, και αν ακόμα σήμερα οι διεθνείς συσχετισμοί προσφέρονται για τέτοια εγκλήματα, είναι σίγουρο ότι οι λαοί θα βγουν πολύ σύντομα από το λήθαργο. Θα συγκροτήσουν το δικό τους πανίσχυρο μέτωπο ειρήνης ενάντια σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές.

Εγώ δε συγχαίρω την εισηγήτρια, κυρία Λαλουμιέρ. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την πρότασή της».

Κομισιόν, Συμβούλιο

Απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν ο επίτροπος Κρ. Πάτεν δήλωσε ότι «η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος, όπως ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για το συντονισμό των σωμάτων, στρατιωτικών ή μη, για τη διαχείριση των κρίσεων. Απαντώντας εκ μέρους της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. ντα Κόστα δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχύσει τις προσπάθειες» για τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης μέχρι το 2003 και ότι «στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του λεγόμενου Readline goal του σχεδιασμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της καλύτερης αξιοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων που ήδη παρέχει το ΝΑΤΟ».

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Καλπάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Με καλπάζοντες ρυθμούς αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας. Το πρώτο δίμηνο του 1999 το εμπορικό έλλειμμα υπολογιζόταν σε 1,7 δισ. Ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα, το πρώτο δίμηνο του 2000, εκτοξεύτηκε στα 2,4 δισ. Ευρώ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο των εξαγωγών(41%) όσο και των εισαγωγών (36%), μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2000 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999.

Ειδικότερα, στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2000, οι ελληνικές εξαγωγές ήταν αξίας 1,8 δισ. Ευρώ και αυξήθηκαν κατά μισό δισ. Ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1999 (1,3 δισ. Ευρώ). Σε ποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών την Ελλάδα (41%) ακολουθούν το Λουξεμβούργο (23%), η Ισπανία (22%) και η Μεγάλη Βρετανία (21%). Μείωση των εξαγωγών εμφανίζει μόνο η Δανία (2%).

Οι ελληνικές εισαγωγές έφτασαν τα 4,2 δισ. Ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2000 και αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. Ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1999 (3 δισ. Ευρώ). Σε ποσοστιαία αύξηση των εισαγωγών την Ελλάδα (36%) ακολουθούν η Ισπανία (28%), η Ιρλανδία και η Ιταλία (από 26%). Μείωση των εισαγωγών εμφανίζει μόνο η Δανία (1%).

Η συνεχής αύξηση του εμπορικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα κυρίως της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υπονόμευση και καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας στο όνομα των προσαρμογών στα κοινοτικά δεδομένα και των «διαρθρωτικών αλλαγών», οδηγεί σε διεύρυνση του ελλείμματος.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Κυβερνητική «σιγή ιχθύος»

Κορυφώνεται η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μορφή που θα έχει η ΕΕ στο μέλλον, μετά τη «διεύρυνση», δηλαδή την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2003. Στη συζήτηση αυτή έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις των «μεγάλων δυνάμεων», των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Στον κοινό παρονομαστή αυτών των προτάσεων βρίσκεται η επιδίωξη για τη δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» που θα ηγεμονεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των μεγάλων κρατών, όπως εκφράζονται στις προτάσεις τους, αφορούν περισσότερο στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτό τον «σκληρό πυρήνα». Ωστόσο, όλοι αυτοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να «ξεμπερδεύουν» με τους πολλούς και μικρότερους «εταίρους». Εξάλλου ως επιχείρημα - άλλοθι, για την προώθηση των σχεδίων τους, προβάλλεται η αύξηση του αριθμού των κρατών - μελών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία μιας «ομοσπονδιακής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έναν πρόεδρο, μια «κυβέρνηση», ένα «ομοσπονδιακό κοινοβούλιο», που θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των πολιτών των κρατών - μελών. Πρότεινε επίσης την ψήφιση ενός «ομοσπονδιακού Συντάγματος». Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης οδηγεί στην «απορρόφηση» των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών από τα «ομοσπονδιακά» όργανα. Φυσικά, σε μια τέτοια μοιρασιά, όπου το πληθυσμιακό μέγεθος παίζει αποφασιστικό ρόλο, και η οικονομική - πολιτική ισχύς καθορίζει το αποτέλεσμα, θα ενισχυθεί η ηγεμονία της Γερμανίας. Οι προτάσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, όσο και των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Ισπανίας αποσκοπούν στον περιορισμό του γερμανικού ηγεμονισμού και στην εξασφάλιση ενός μεριδίου εξουσίας στο «Διευθυντήριο».

Την ώρα που διεξάγεται αυτή η συζήτηση και ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2000 πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά τις θέσεις της. «Δεν απορρίπτουμε καμιά πρόταση» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει την πρόταση για «ομοσπονδοποίηση». Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, με ό,τι συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την «αρχή της ευελιξίας», με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μια ομάδα κρατών - μελών να χαράξουν ξεχωριστή πολιτική είτε στον οικονομικό, είτε και στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ