ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επιμένει καλπονοθευτικά η κυβέρνηση

Στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση επιμένει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή δε φαίνεται να θεωρεί «ώριμη» την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Αν και πολλά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται αναφανδόν υπέρ του κατ' εξοχήν αντιδημοκρατικού και ληστρικού γερμανικού εκλογικού συστήματος, ο πρωθυπουργός φαίνεται να καταλήγει ότι στην παρούσα φάση θα γίνουν «επιμέρους αλλαγές» που θα ενισχύουν την «αυτοδυναμία» του πρώτου κόμματος. Βασική αλλαγή, δηλαδή, θα είναι η αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες, που σημαίνει ότι οι προς διανομή έδρες θα είναι 250 και όχι 260 όπως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Μάλλον δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν αυτή η πριμοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι συνασπισμός κομμάτων.

Ο Ε. Αντώναρος περιορίστηκε να παραπέμψει εκ νέου στη γενικόλογη δήλωση του Κ. Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση αυτή εξακολουθεί και έχει την ισχύ που είχε και την ημέρα που την έκανε ο πρωθυπουργός. Δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Περισσότερο σαφής για το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης: «Η χώρα έχει ανάγκη σταθερής κυβέρνησης και ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», είπε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «αυτό θα κάνει και ο εκλογικός νόμος, με μια πολύ μικρή τροποποίηση». Στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά του γερμανικού συστήματος απάντησε ότι είναι υπέρ του «ελληνικού συστήματος».

Την υποστήριξή του στο γερμανικό μοντέλο εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά συμφώνησε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να λυθεί «το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας», υποστηρίζοντας την τροποποίηση που προωθεί η κυβέρνηση. Κάλεσε ωστόσο το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρότασή του ώστε «να συγκροτήσουμε και μια κοινή επιτροπή - κοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες - να δούμε στην πράξη, ιδίως πώς μπορούμε να μοιράσουμε την Ελλάδα σε μονοεδρικές περιφέρειες και εφόσον μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να την ψηφίσουμε». Πάντως, εκτός από το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεργασία που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «είναι θέμα τιμής πλέον για τον πολιτικό κόσμο να μοιράσει τη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας σε τρία τουλάχιστον κομμάτια».

Την αντίθεσή τους στο γερμανικό μοντέλο εξέφρασαν μια σειρά από βουλευτές της ΝΔ. «Θεωρώ ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί στη Γερμανία είναι ένα σύστημα το οποίο ευνοεί την εκάστοτε ηγεσία του κόμματος, είναι 100% αρχηγοκεντρικό», δήλωσε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, προτείνοντας αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας «φτιάχνοντας 10εδρικές εκλογικές περιφέρειες». Επίσης, τάχθηκε και υπέρ του «τεμαχισμού» της Β΄ αλλά και της Α΄ Αθηνών. Υπέρ της αλλαγής του διοικητικού χάρτη «με εκλογικές περιφέρειες πέντε έως οχτώ το πολύ εδρών, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία ο πολιτικός να επικοινωνήσει το μήνυμά του χωρίς την απαραίτητη -αν θέλετε - διαμεσολάβηση των ΜΜΕ», εξέφρασε ο Μ. Χαρακόπουλος.

ΠΑΣΟΚ
Με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά η ... «επανίδρυση»

Την «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ με «πρώτη ύλη» το καταδικασμένο στις λαϊκές συνειδήσεις κυβερνητικό του έργο και θεμέλια τις αντιλαϊκές πολιτικές και το πρόγραμμά του, που στοχεύουν στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στην προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, διανθισμένη μ' ένα ψευδεπίγραφο και αποπροσανατολιστικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αναβαπτίσει στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής του κόμματός του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει μια «νέα πορεία» για να εκφράσει «γνήσια και αυθεντικά όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρπάζοντας την «ευκαιρία» που απλόχερα του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Αλαβάνος με την πρότασή του για «κοινή δράση» των «δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» απέναντι στην πολιτική της ΝΔ στην «Παιδεία, στο Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις», επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ένα «προοδευτικό» προφίλ. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «νέο πολιτικό στίγμα» του ΠΑΣΟΚ, «δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση», «νέο ξεκίνημα» και χαρακτήρισε νίκη απέναντι στα «μεγάλα συμφέροντα και στα εξωθεσμικά κέντρα» τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά πίσω από τις υποκριτικές φραστικές κορόνες ξεδίπλωσε τις αντιλαϊκές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μ' αυτές της ΝΔ.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη πολιτική», αλλά την ίδια στιγμή προέταξε τις «προγραμματικές θέσεις» του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του «νόμου Ρέππα», βάσει του οποίου σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην αντιασφαλιστική επέλαση.

Για την Παιδεία σημείωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ομόφωνη και σαφής για το άρθρο 16, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάργησή του και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας παραμένει στρατηγικός στόχος του κόμματός του.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε ...κριτική στην κυβέρνηση και για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κύριος υπεύθυνος και σχεδιαστής του ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων του δημοσίου που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια, ο ίδιος όσο και να προσπάθησε να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δήθεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του «δημόσιου χαρακτήρα των κρίσιμων υποδομών της χώρας», έσπευσε και αυτόν να τον εντάξει στους νόμους της «αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας»...

Για τη συνταγματική αναθεώρηση επανέλαβε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι νεκρή» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ «δε συμμετέχει σε μία παρωδία», αλλά πρότεινε στον πρωθυπουργό ότι «αν θέλει να αρχίσει μία συζήτηση από μηδενική βάση, το ΠΑΣΟΚ θα το συζητήσει».

Προχωρεί σε προσυνεδριακές διαδικασίες

Ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου και θα είναι «καταστατικό», ενώ σήμερα αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου και να ανακοινώσει τα ονόματα των τριών μελών της επιτροπής που θα προετοιμάσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ανήγγειλε «αλλαγές προσώπων» στα κορυφαία όργανα και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαία η ανανέωση των οργάνων στο ΠΑΣΟΚ από τα τοπικά μέχρι και τα κεντρικά όργανα».

Πρώτη «διαφωνία» με Βενιζέλο

Μια μέρα μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη λογική του «γερμανικού μοντέλου», το οποίο «προβλέπει συνδυασμό μονοεδρικών με ευρείες περιφέρειες και λίστα», το οποίο παρουσίασε και χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Ε. Βενιζέλος με χτεσινή επιστολή του... παρακάμπτοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «στήνει σκηνικό εκλογών» και υποστήριξε ότι η «μόνη απάντηση είναι η καταγγελία». Βέβαια, ο Ε. Βενιζέλος δεν τάσσεται κατά των καλπονοθευτικών εκλογικών μοντέλων που προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αλλά θέτει ενστάσεις σε διαδικαστικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη κίνηση Βενιζέλου προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη δυσφορία στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως και χτες ζήτησε την προώθηση του «γερμανικού μοντέλου», το οποίο ενώ νοθεύει τη λαϊκή βούληση ισχυρίστηκε ότι «συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα με την αναλογικότητα» και κάλεσε την «άλλη αριστερά» να συμμετάσχει στη «συζήτηση για διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν να «βιάσουν» τη λαϊκή θέληση

Μετά την ομιλία της χτες στους εργαζόμενους του ορυχείου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον εκλογικό νόμο:

«Είναι τα γνωστά τερτίπια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν ότι υπάρχει μια τάση αποσκίρτησης και απεγκλωβισμού και θέλουν με τον εκλογικό νόμο να βιάσουν όσο γίνεται τη λαϊκή θέληση. Απλή αναλογική και μόνο και οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν και τα δύο κόμματα. Δεν αρκεί μόνο η απλή αναλογική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ