ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Χτυπούν» περισσότερο τους φτωχούς

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, μαζί με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, αυξάνουν τις απειλές για την υγεία των λαϊκών οικογενειών

Τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτ. από την απεργία στις 11 Μάρτη)
Τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτ. από την απεργία στις 11 Μάρτη)
Τα τραγικά αδιέξοδα που γεννά σε όλο και περισσότερες οικογένειες η πολιτική που θέλει την προστασία και αποκατάσταση της Υγείας εμπόρευμα, αποτυπώνουν έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και επιστημόνων της Υγείας που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ, ανεξάρτητα από ηλικιακή ομάδα ή φύλο, οι φτωχοί δηλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κακής ή πολύ κακής κατάστασης υγείας σε σχέση με τους μη φτωχούς. Οι ανισότητες αυτές έχουν και γεωγραφική κατανομή καθώς με εξαίρεση την Αττική, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας το επίπεδο υγείας των φτωχών περιγράφεται αρνητικά σε υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με τους μη φτωχούς της περιοχής τους. Η Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανισότητα και το πιο υψηλό ποσοστό φτωχών με κακή υγεία - σχεδόν ένας στους πέντε (19,13%).

Η φτώχεια - διαπιστώνουν οι επιστήμονες - γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία. Μέχρι και τα 2/3 των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας από πληθυσμό σε πληθυσμό οφείλονται σε οικονομικούς λόγους. Η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί σε βελτίωση της υγείας, μια και παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερη κατοικία, για πιο ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, για επαρκή διατροφή, καθώς και για πολλούς άλλους κοινωνικούς και υλικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία. Υψηλότερο εισόδημα σημαίνει επίσης περισσότερους πόρους για πρόληψη, περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Κι αυτό ακριβώς επειδή η προστασία και αποκατάσταση της υγείας στον καπιταλισμό δεν αποτελεί δικαίωμα στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση, αλλά εμπόρευμα που καθένας εξασφαλίζει ανάλογα με τα εισοδήματά του.

Πιο συχνά τα χρόνια νοσήματα στα φτωχά στρώματα

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα χρόνια νοσήματα είναι συχνότερα στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζει στην Ελλάδα το 24,8% των ανθρώπων που δηλώνουν φτωχοί, έναντι 16,2% αυτών που δηλώνουν «μη φτωχοί».

Επίσης, οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση σε προληπτικές υπηρεσίες Υγείας, αλλά καταφεύγουν στα νοσοκομεία όταν η κατάσταση της Υγείας τους είναι ήδη επιβαρυμένη ή οδηγούνται στο να πηγαίνουν στο φαρμακοποιό όταν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αντί στο γιατρό. Η μέση μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για την αγορά υπηρεσιών υγείας την τελευταία εικοσαετία αυξάνεται συνεχώς - από 61,98 ευρώ το 1981 - έφτασε τα 94,58 ευρώ το 1998-1999. Σήμερα περίπου το 50% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία είναι ιδιωτικές.

Την άθλια αυτή κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις διακρίσεις και την ανισότητα, που βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια σειρά επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία τους (κακές συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης κ.ά.) έχει δημιουργήσει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί αφού όλα τα μέτρα που παίρνονται και στα πλαίσια της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, την πρόσβασή τους στην Υγεία, τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους. Μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, του «Καλλικράτη», των αντιδραστικών ανατροπών στην ασφάλιση, μεταφέρεται ολόενα και περισσότερο η ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις λαϊκές οικογένειες, θα αυξηθούν οι ανισότητες, η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν ατομική ευθύνη.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρότασης του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κλπ. Σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υγεία και η ζωή με ποιότητα των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η δυνατότητα όμως προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού

Ιδιωτικοί όμιλοι ετοιμάζονται να καλύψουν τα κενά που αφήνει το μονάδικο στην περιοχή δημόσιο κέντρο

Στα «νύχια» των επιχειρηματιών εγκαταλείπονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι που, μέσα σε συνθήκες κρίσης και καθώς δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ακόμα και τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα και εξετάσεις, αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας από ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα Γιάννενα, όπου το (μοναδικό σε όλη την περιοχή δημόσιο) Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπολειτουργεί. Παρά το ότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και 40 κλίνες λειτουργεί μόνο στο 10% περίπου της δυναμικότητάς του, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία, όσοι χρήζουν ανάγκης για αποθεραπεία και αποκατάσταση να «σπρώχνονται» σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες.

Σ' αυτό ακριβώς το έδαφος «ανθίζουν» μια σειρά νέα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματιών. Είναι μεγάλο ψέμα πως η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διατηρεί το «δικαίωμα επιλογής» στους εργαζόμενους. Στα σκαριά βρίσκεται η λειτουργία ιδιωτικού κέντρου για την αποθεραπεία και αποκατάσταση ατόμων με κινητικές αναπηρίες από την ανώνυμη εταιρεία «Ολύμπιον» και ιδιωτικού νοσοκομείου από την «Πολυκλινική».

Το «Ολύμπιον», που εδρεύει στην Πάτρα και έχει επεκτείνει ήδη τις δραστηριότητές του στα Χανιά και στην Καρδίτσα, προχωρά σε ιδιωτικό τριώροφο θεραπευτήριο (Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κλειστής Νοσηλείας) με 99 κλίνες και στα Γιάννενα που θα λειτουργήσει τον προσεχή Δεκέμβρη. Το κέντρο θα είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα απευθύνεται σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, είτε από παθήσεις είτε από κακώσεις. Επίσης, ασθενείς που χρήζουν ολικής αποκατάστασης της υγείας τους μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Στα πλαίσια μάλιστα της όξυνσης του ανταγωνισμού το «Ολύμπιον» στοχεύει να επεκτείνει τη δράση του. Προκρίνει για το μέλλον ειδικές μονάδες και διαγνωστικά εργαστήρια, ενώ το «παρών» στην κερδοφόρα πίτα της Υγείας δίνει και ο όμιλος «Πολυκλινική», με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα της Ηπείρου που προσδιορίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2012.

Τη δραστηριότητα των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία ενισχύει και η αντιασφαλιστική επίθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, διευρύνει τις περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εξωθώντας έτσι τους ασθενείς να καταφύγουν σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα και να χρυσοπληρώσουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας.

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Στα 28 τα άτομα που νοσηλεύονται

Ενας 80χρονος με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλευόταν με εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Από τα 12 άτομα που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο τα 8 είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Ανάμεσά τους και ένα 12χρονο κορίτσι από την Πέλλα με άσηπτη μηνιγγίτιδα που ταυτοποιήθηκε ότι οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Στο νοσοκομείο Βέροιας πήραν εξιτήριο 5 από τους 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν με εγκεφαλίτιδα από τον ιό.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ηλικιωμένων με βεβαρυμένο ιστορικό, ενώ εργαστηριακά έχουν επιβεβαιωθεί 47 κρούσματα της νόσου. Από αυτούς, 15 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, 28 νοσηλεύονταν ακόμη χτες, απ' τους οποίους οι εφτά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο τριήμερο - διαγνώστηκαν 13 κρούσματα - και ότι θα εντατικοποιηθούν οι κωνοποκτονίες, η επιτήρηση της νόσου ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, υποψήφιων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επεσκέφθησαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν κρούσματα της λοίμωξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ