ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενα ακόμα εργαλείο της "νέας τάξης"

Συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της

Ενα ακόμα εργαλείο στην υπηρεσία των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων αποτελεί η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), που για ορισμένους είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ ή για άλλους ο στρατιωτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Μια εφεδρεία του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και ένας χώρος όπου εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Από τη μια η προσπάθεια των ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσουν να έχουν υπό τη στρατιωτική ομπρέλα τους την Ευρώπη και από την άλλη οι κυρίαρχες χώρες της ΕΕ που επιζητούν ένα δικό τους ρόλο, και στρατιωτικό, για την εξασφάλιση των δικών τους ζωνών επιρροής.

Με αφορμή τη χτεσινή επέτειο των 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης των Βρυξελλών για την ίδρυση της ΔΕΕ, πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη χτες ειδική πανηγυρική σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της Ενωσης, όπου μίλησε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,καθώς η Ελλάδα προεδρεύει για το πρώτο εξάμηνο του 1998. Στη ΔΕΕ συμμετέχουν ως τακτικά μέλη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως συνδεδεμένα μέλη η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία, ως συνδεδεμένοι εταίροι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική άποψη, όπως αυτή διατυπώνεται στη "Λευκή Βίβλο" του ελληνικού υπουργείου Αμυνας: "Η ΔΕΕ ισχυροποιείται και προωθούνται οι διαδικασίες για να γίνει αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στις διαδικασίες οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας στο πλαίσιο της ΔΕΕ και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των δεσμών της ΔΕΕ με το ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει την εξεύρεση ενός πλαισίου συμφωνίας σχετικά με τις διαδικασίες αλληλοσυμπλήρωσης των δύο οργανισμών στην προοπτική διατήρησης της αυτονομίας και της ικανότητάς τους να λαμβάνουν αποφάσεις και να δρουν ανεξάρτητα, όποτε τούτο είναι αναγκαίο".

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε με την ομιλία του και τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο Α. Τσοχατζόπουλος. "Νομίζω, είπε, ότι ο κόσμος αλλάζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται να διαμορφώσει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Το εργαλείο που απαιτείται για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτή η πολιτική είναι η ΔΕΕ. Επομένως, ο ρόλος της ΔΕΕ σήμερα είναι η ανάληψη της ευθύνης για την ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας. Βέβαια, η ΔΕΕ συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, για να μπορέσει να έχει όλες τις δυνατότητες των υποδομών και των μέσων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δυτικό κόσμο. Συγχρόνως όμως έχουμε περάσει σε αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Ο παραδοσιακός Οργανισμός του ΝΑΤΟ από αμυντικός Οργανισμός ενάντια στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια που σήμερα δεν υπάρχει αντίπαλος, μετεξελίσσεται σε ένα διεθνή θεσμό συλλογικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτών των νέων δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την ευθύνη να βρει τη δική της συμμετοχή και το δικό της ρόλο. Και επομένως η ΔΕΕ προσφέρεται εκ των πραγμάτων να αποτελέσει το θεσμό ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές χώρες".

Ο λόγος βέβαια γίνεται για τις υπό ίδρυση "Συνδυασμένες Μεικτές Δυνάμεις Επιχειρήσεων" (CJTF), που βασίζονται στην αρχή των διαχωρίσιμων αλλά όχι χωριστών μέσων, όπως προβλέπει η απόφαση της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 1996 για την ανάπτυξη της "ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας εντός της συμμαχίας". Πρόκειται δηλαδή για στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ που θα επανδρώνουν τη στρατιωτική δομή της ΔΕΕ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ, η ΔΕΕ κατόπιν βρετανικής επιμονής δεν ενσωματώνεται στην ΕΕ, πράγμα που υποστήριξε η Ελλάδα με άλλες χώρες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιδράσεις για τη σύμπλευση με κυβέρνηση

Ο Μ. Εβερτ, ερχόμενος σε αντίθεση με την ηγεσία, ζήτησε να φύγει η κυβέρνηση και να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά Γ. Παπαντωνίου

Αντιδράσεις προκαλούνται στο εσωτερικό της ΝΔ, εξαιτίας της πλήρους σύμπλευσης της ηγεσίας του κόμματος με την κυβέρνηση και της στήριξης του πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, με άλλοθι την υποτίμηση της δραχμής. Η ηγεσία του κόμματος, που προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με φτηνές δημαγωγικές κινήσεις, όπως ...η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τη διαρροή της υποτίμησης, επικεντρώνει την κριτική της στο ότι ο Κ. Σημίτης έχει υποστεί πλήγμα στην ...αξιοπιστία του. Παράλληλα, με εντολή του Κ. Καραμανλή, βουλευτές του κόμματος συναντήθηκαν με κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ), σε μια προσπάθεια να δείξει ότι παίρνει υπόψη της τις θέσεις των συνδικάτων στη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Τη "χαμένη αντιπολιτευτική υπόληψη" της ηγεσίας της ΝΔ επιχείρησε να αναπληρώσει ο Μ. Εβερτ,ο οποίος χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, ζήτησε ευθέως να φύγει "η ανίκανη κυβέρνηση", ενώ παράλληλα πρότεινε να κατατεθεί πρόταση μορφής κατά του Γ. Παπαντωνίου. "Οσο ταχύτερα φύγει η κυβέρνηση από την εξουσία, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ερχόμενος σε αντίθεση με την ηγεσία, που μια μέρα πριν είχε απορρίψει "μετ' επαίνων" την πρόταση για μομφή ή να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Επίσης, δεν είναι τυχαία η συνάντηση που έχει οργανώσει απόψε στο σπίτι της βουλευτής, που δεν πρόσκειται στην ηγεσία, στην οποία έχει προσκαλέσει πάνω από 40 βουλευτές από την επαρχία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για τους χειρισμούς της ηγεσίας απέναντι στο ζήτημα της υποτίμησης είναι το παρακάτω σχόλιο που δημοσιεύτηκε χτες στον "Ελεύθερο Τύπο": "Το ...λιγότερο απογοητευμένοι είναι πολλοί βουλευτές, αλλά και ο κόσμος της ΝΔ για τη στάση της ηγεσίας στο θέμα της υποτίμησης. Αντί να υπάρξει μια σκληρή καταδίκη, από τις πρώτες ώρες, της κυβερνητικής πολιτικής και των χειρισμών του κ. Σημίτη, είχαμε μια αμηχανία, στη συνέχεια χλιαρή αντίδραση και μια πανσπερμία δηλώσεων. Παράλληλα, στα 24ωρα που ακολούθησαν, ήταν εμφανής η σύγχυση για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, δικαιολογημένα, ο κόσμος, τα στελέχη της παράταξης αναρωτιούνται: Δηλαδή, τι ...χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε η ΝΔ να κάνει σκληρή αντιπολίτευση;".

  • Τολμηρά κίνητρα στους βιομηχάνους, όπως μεγαλύτερες φορολογικές απαλλαγές τύπου Ιρλανδίας, καθώς και μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών (!) ζητά ο Αντ. Σαμαράς, γιατί έτσι, ισχυρίζεται, θα κεφαλαιοποιήσει η χώρα τα όποια οφέλη από τη νέα ισοτιμία της δραχμής.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA
Σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση τροποποίησής του

Τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των μέτρων εφαρμογής του προγράμματος MEDA, καθώς και την επιχειρούμενη αποφυγή κάθε κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια συζήτησης "για την έγκριση των κατάλληλων μέτρων όταν απουσιάζει ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης υπέρ ενός μεσογειακού εταίρου".

"Κάτω από αυτή τη διάταξη τροποποίησης, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ξέρουμε ποιος είναι, ακόμα και αν δεν αναφέρεται. Πρόκειται για την Τουρκία, που είναι ο μοναδικός μεσογειακός εταίρος που έχει τέτοιου είδους πάρε - δώσε με το MEDA λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και της συστηματικής εξόντωσης του κουρδικού λαού".

"Ο κανόνας της ομοφωνίας εξασφαλίζει ορισμένες προϋποθέσεις για να μην καταδολιεύεται για λόγους σκοπιμότητας η υπόθεση. Η τροποποίηση του κανονισμού, που επιχειρείται με την αντικατάσταση του κανόνα της ομοφωνίας από αυτόν της πλειοψηφίας για τη λήψη των αποφάσεων, αναιρεί αυτές τις προϋποθέσεις".

"Το θέμα του MEDA, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, αυτή η πρόταση, αγγίζει ουσιαστικά θέματα που έχουν σχέση με τις σχέσεις της Κοινότητας με τρίτες χώρες. Είναι ένα θέμα ουσίας, πρόκειται για εξωτερική πολιτική, πρόκειται ακόμα για διάθεση πόρων της ΕΕ, δηλαδή χρημάτων που με ιδρώτα καταβάλλει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος. Επομένως, σ' αυτή την περίπτωση, το ΕΚ, το κατευθείαν εκλεγμένο από τους λαούς, και δικαίωμα έχει και υποχρέωση να παρεμβαίνει στη διαδικασία".

"Θα ήθελα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η σχετική πρόταση που προσεγγίζει την αποκατάσταση της ισορροπίας των τριών θεσμικών οργάνων υπέρ του ΕΚ να ήταν πιο σκληρή, πιο αυστηρή, στο ότι η γνώμη του ΕΚ να είναι οπωσδήποτε υποχρεωτική για το Συμβούλιο και την Κομισιόν και να μην είναι φιλολογικού τύπου. Είπε το ΕΚ τη γνωμάτευσή του, είπε τη γνώμη του και από εκεί και ύστερα το Συμβούλιο και η Κομισιόν αποφασίζουν όπως θέλουν, δηλαδή όπως συνήθως γίνεται στην πράξη".

Στην Εύβοια η Αλ. Παπαρήγα

Το Μαντούδι και τη Λίμνη Εύβοιας θα επισκεφτεί αύριο Πέμπτη 19.3.98 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το πρωί θα επισκεφτεί τη ΒΙΟΜΑΓΝ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας και, στη συνέχεια, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Αργότερα θα επισκεφτεί το ΓΕΛ - ΤΕΛ Μαντουδίου και θα συναντηθεί με τους συλλόγους διδασκόντων.

Το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης και φορείς της πόλης. Στις 7.00μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ