ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
Αισχρά παζάρια στην πλάτη των εργαζομένων

Σε σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του Γ. Παναγόπουλου, «κλείδωσε» χτες η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο πλαίσιο που επιτάσσει το μνημόνιο

Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τους εργατοπατέρες
Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τους εργατοπατέρες
Απροκάλυπτη συμπαιγνία στις πλάτες των εργαζομένων έστησαν χτες η κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να εφαρμοστεί το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπει το «μνημόνιο». Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές ανέλαβαν την αποστολή να περάσουν τις μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για να ικανοποιήσουν τις εργοδοτικές απαιτήσεις και να απαλλάξουν την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος που θα έχει η επιβολή με νόμο του τριετούς παγώματος στους μισθούς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των υπουργών Αν. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου, κοινοβουλευτικών και κομματικών - συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, «κλείδωσε» η επί της ουσίας μείωση των μισθών των εργαζομένων και πλέον αναζητείται ο τρόπος που θα «σερβιριστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους «κοινωνικούς εταίρους» ότι η «κυβέρνηση θα σεβαστεί την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», αρκεί «οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα»! Τη θέση αυτή στήριξαν αρχικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Γ. Παναγόπουλος, που πρότεινε αυξήσεις ψίχουλα «γύρω στο 1%-1,5% με βάση το μέσο πληθωρισμό της ΕΕ», αλλά και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) Δ. Ασημακόπουλος, που τάχτηκε υπέρ «μηδενικών αυξήσεων για το 2010 και 1% για το 2011».

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ ικανοποιεί κυβέρνηση, εργοδότες αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. «Αρέσει σε όλους» (!) ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε στη σύσκεψη ότι «αν υπάρξει συμφωνία σε τέτοιες προτάσεις μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος του μνημονίου επειδή ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι χαμηλός».

Την πρόταση για μηδενικές αυξήσεις το 2010, με ανάλογη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια - παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του Παναγόπουλου ότι «διεκδικούμε αυξήσεις» - συζητάει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θέτοντας ως μοναδικό «όρο» να «αποδεχτεί ο ΣΕΒ την ύπαρξη διαιτησίας στην περίπτωση που δεν καταλήγουν σε συμφωνία για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό ότι αποδέχεται την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τον επιμερισμό τους στους 12 μηνιαίους μισθούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η υπογραφή «εθνικής συλλογικής σύμβασης» την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» ενόψει της ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις.

Παιχνίδια σε πολλά ταμπλό

Ενισχύοντας αυτό το κλίμα και στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε προκλητικά ότι «μερικά από τα θέματα, όπως τα μισθολογικά, προσωρινώς έστω λόγω της μεγάλης κρίσης, αναβάλλονται. Ομως οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων μας είναι αυτά που παραμένουν (...) θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές».

Στη διάρκεια της σύσκεψης με τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και ανέφερε αόριστα ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την «ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Χτες, επίσης, στη διάρκεια συνεδρίασης συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου ο Αν. Λοβέρδος παρουσίασε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, υπήρξαν αντιδράσεις που επικέντρωναν στην «έλλειψη ενημέρωσης», ενώ έντονα αποδοκιμάστηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης. Οι όποιες ενστάσεις ωστόσο σε τίποτα δεν αλλάζουν το ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στο μνημόνιο.

Παράλληλα, χτες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου καταψήφισε δύο άρθρα (24 & 27) του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων από το 2005 έως το 2009, προκειμένου να γίνει ρύθμιση των χρεών με έκπτωση 15%.


ΠΑΜΕ
Με ταξικό προσανατολισμό και στην απεργία στις 8 Ιούλη

Να απομονωθούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες που, όπως αναδείχτηκε και χτες, παζαρεύουν τι θα χάσουν οι εργάτες

Με την πείρα των αγώνων που δόθηκαν τους προηγούμενους μήνες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία και της απεργίας την Πέμπτη 8 Ιούλη, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ενίσχυση της οργάνωσης και πάλης τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις δίνουν και τη μάχη της αγωνιστικής συσπείρωσης εργαζομένων για να καταργηθεί το μνημόνιο, να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, για την υπογραφή συμβάσεων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αλλος δρόμος από τον οργανωμένο σωστά προσανατολισμένο και ενωτικό ταξικό αγώνα δεν υπάρχει, υπογράμμισαν στη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ, όπου και αποφασίστηκε η προκήρυξη της νέας απεργιακής κινητοποίησης. Ταυτόχρονα άσκησαν κριτική στη στρατηγική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και σημείωσαν ότι για να μπει φρένο στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, πρέπει οι εργαζόμενοι να παλέψουν σε άλλη κατεύθυνση απ' αυτή που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και πραγματικές αυξήσεις και να μην παραδώσουμε πεσκέσι στους βιομηχάνους τον 13ο και 14ο μισθό.

Η σημασία αυτής της κριτικής επιβεβαιώθηκε και μέσα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας καθώς η πλειοψηφία, παρά τις κορόνες, με το πλαίσιο που καθόρισε, επιχειρεί να φέρει το μνημόνιο από την «πίσω πόρτα». Να εφαρμοστεί δηλαδή το πάγωμα, ακόμα και η μείωση των μισθών και των ημερομισθίων μέσα από την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ η «αντίστασή» της στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα περιορίζεται στη «βίαιη προσαρμογή» που γίνεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (γυναίκες, ΒΑΕ) και αυτούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Υποβαθμίζουν όμως σκόπιμα το κεντρικό ζήτημα της γενικής αύξησης των ορίων ηλικίας για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νεότερους εργαζόμενους, των παιδιών δηλαδή αυτών που βρίσκονται σήμερα κοντά στη συνταξιοδότηση, στα οποία φορτώνουν χρόνια εργασίας και μάλιστα για πάντα. Μια αύξηση που, σε συνάρτηση με το καθεστώς ζούγκλας στην αγορά εργασίας, ισοδυναμεί με κατάργηση του δικαιώματος στη σύνταξη. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τόσο ο Γ. Παναγόπουλος όσο και ο νέος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) εκτός από την αναφορά στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δε μίλησαν και δε μιλούν ούτε για τη θεσμοθέτηση των 40 χρόνων εργασίας, ούτε για το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που μειώνουν τις συντάξεις στο μισό και για πάντα στο μέλλον.

Το παιχνίδι της κυβέρνησης παίζει η πλειοψηφία

Ταυτόχρονα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη θέση να υπογραφεί όπως - όπως Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επί της ουσίας παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, ανοίγει την πόρτα για να εφαρμοστεί το μνημόνιο και χωρίς το ΠΑΣΟΚ να φορτωθεί το πολιτικό κόστος νομοθετώντας το ίδιο τις ρήτρες του μνημονίου. Ετσι ο Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι «πρέπει να κρατήσουμε ανέπαφο το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων», υπογράφοντας Εθνική Σύμβαση «στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού». Δηλαδή η πλειοψηφία παζαρεύει αυξήσεις γύρω στο 1,5% για φέτος - και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα χαμηλότερες την επόμενη διετία - όταν ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται στο 5,5%. Μόνο που ο εργάτης αγοράζει τα προς το ζην εδώ και όχι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες... Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία θέλει να βάλει την υπογραφή της σε «αυξήσεις» που οδηγούν όχι απλά σε «πάγωμα», αλλά σε μείωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης της εργατικής οικογένειας.

«Η πλειοψηφία - σημείωσε στην ομιλία του - ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, "έχει λερωμένη τη φωλιά της" . Τόσα χρόνια με τον "κοινωνικό διάλογο", με τη λογική της "ανταγωνιστικότητας" παζάρευε τι και πόσα θα χάσουν οι εργάτες και όχι τι θα κερδίσουν. Πάντα επεδίωκε να εκτονώσει τους αγώνες, το ίδιο γίνεται και σήμερα και πρόσθεσε: Αραγε, αν η μείωση των μισθών επιβληθεί με τη συλλογική σύμβαση θα είναι καλύτερα για τους εργάτες επειδή δε θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα γίνει καλύτερο, επειδή ορισμένες διατάξεις δε θα εφαρμοστούν απότομα..; Για εμάς, κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, είναι καθαρό: Το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί. Να σταματήσουμε την επίθεση. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε τους εργαζόμενους, σε αγώνα με προοπτική και όχι σε αυτά περί "ανταγωνιστικότητας" που είναι για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των καπιταλιστών».

  • Η πλούσια πείρα και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται από τους αγώνες και στην εργατούπολη του Πειραιά, αναδείχθηκαν στη χτεσινή, μαζική σύσκεψη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για τον 6μηνο απολογισμό. Μεθαύριο, συνεδριάζει στην Αθήνα στις 8.30 π.μ. η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ προκειμένου να συζητήσει τα βήματα που έχουν γίνει για την ανασυγκρότηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ