Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
Αισχρά παζάρια στην πλάτη των εργαζομένων

Σε σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του Γ. Παναγόπουλου, «κλείδωσε» χτες η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο πλαίσιο που επιτάσσει το μνημόνιο

Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τους εργατοπατέρες
Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τους εργατοπατέρες
Απροκάλυπτη συμπαιγνία στις πλάτες των εργαζομένων έστησαν χτες η κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να εφαρμοστεί το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπει το «μνημόνιο». Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές ανέλαβαν την αποστολή να περάσουν τις μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για να ικανοποιήσουν τις εργοδοτικές απαιτήσεις και να απαλλάξουν την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος που θα έχει η επιβολή με νόμο του τριετούς παγώματος στους μισθούς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των υπουργών Αν. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου, κοινοβουλευτικών και κομματικών - συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, «κλείδωσε» η επί της ουσίας μείωση των μισθών των εργαζομένων και πλέον αναζητείται ο τρόπος που θα «σερβιριστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους «κοινωνικούς εταίρους» ότι η «κυβέρνηση θα σεβαστεί την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», αρκεί «οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα»! Τη θέση αυτή στήριξαν αρχικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Γ. Παναγόπουλος, που πρότεινε αυξήσεις ψίχουλα «γύρω στο 1%-1,5% με βάση το μέσο πληθωρισμό της ΕΕ», αλλά και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) Δ. Ασημακόπουλος, που τάχτηκε υπέρ «μηδενικών αυξήσεων για το 2010 και 1% για το 2011».

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ ικανοποιεί κυβέρνηση, εργοδότες αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. «Αρέσει σε όλους» (!) ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε στη σύσκεψη ότι «αν υπάρξει συμφωνία σε τέτοιες προτάσεις μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος του μνημονίου επειδή ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι χαμηλός».

Την πρόταση για μηδενικές αυξήσεις το 2010, με ανάλογη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια - παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του Παναγόπουλου ότι «διεκδικούμε αυξήσεις» - συζητάει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θέτοντας ως μοναδικό «όρο» να «αποδεχτεί ο ΣΕΒ την ύπαρξη διαιτησίας στην περίπτωση που δεν καταλήγουν σε συμφωνία για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό ότι αποδέχεται την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τον επιμερισμό τους στους 12 μηνιαίους μισθούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η υπογραφή «εθνικής συλλογικής σύμβασης» την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» ενόψει της ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις.

Παιχνίδια σε πολλά ταμπλό

Ενισχύοντας αυτό το κλίμα και στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε προκλητικά ότι «μερικά από τα θέματα, όπως τα μισθολογικά, προσωρινώς έστω λόγω της μεγάλης κρίσης, αναβάλλονται. Ομως οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων μας είναι αυτά που παραμένουν (...) θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές».

Στη διάρκεια της σύσκεψης με τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και ανέφερε αόριστα ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την «ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Χτες, επίσης, στη διάρκεια συνεδρίασης συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου ο Αν. Λοβέρδος παρουσίασε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, υπήρξαν αντιδράσεις που επικέντρωναν στην «έλλειψη ενημέρωσης», ενώ έντονα αποδοκιμάστηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης. Οι όποιες ενστάσεις ωστόσο σε τίποτα δεν αλλάζουν το ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στο μνημόνιο.

Παράλληλα, χτες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου καταψήφισε δύο άρθρα (24 & 27) του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων από το 2005 έως το 2009, προκειμένου να γίνει ρύθμιση των χρεών με έκπτωση 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ