ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δεν πρόσφερε ούτε «ασπιρίνη»

Οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για τα νοσοκομεία της περιοχής αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει, αταλάντευτα, την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ' αυτά

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι ασθενείς αντιμετωπίζουν -όπως και στα υπόλοιπα- δυσκολίες στην πρόσβαση των υπηρεσιών (Στη φωτογραφία ράντζα απ' το νοσοκομείο Λάρισας)
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι ασθενείς αντιμετωπίζουν -όπως και στα υπόλοιπα- δυσκολίες στην πρόσβαση των υπηρεσιών (Στη φωτογραφία ράντζα απ' το νοσοκομείο Λάρισας)
Στις γνωστές - και εν πολλοίς επαναλαμβανόμενες - υποσχέσεις για ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής, επιδόθηκε ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, στην προχτεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλία. Υποσχέσεις, που ακόμα κι αν, «ω! του θαύματος», υλοποιηθούν στο ακέραιο, δεν πρόκειται να δράσουν ούτε σαν «ασπιρίνη» για τη «βαριά αρρώστια» από την οποία πάσχει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας στην περιοχή. Αλλά και υποσχέσεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει, αταλάντευτα, την πολιτική ιδιωτικοποίησης και πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στο χώρο.

Συνοδευόμενος από «κουστωδία» τοπικών παραγόντων, ο υπουργός επισκέφτηκε το νέο Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο εγκαινιάστηκε για ...τέταρτη φορά! - και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εγκαινίασε δυο κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το Τμήμα Αιμοδοσίας, υποσχόμενος ότι, οσονούπω, θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα λειτουργήσουν νέες μονάδες.

Ομως, οι προσλήψεις που υποσχέθηκε κι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν αφορούν σε μόνιμο προσωπικό, αλλά σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Στα Τρίκαλα

Για το νοσοκομείο Τρικάλων, ο Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις 17 γιατρών - 2 επιμελητών, 5 επικουρικών, 10 ειδικευομένων - και 54 νοσηλευτών, από τους οποίους οι 19 θα είναι από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι 10 με 8μηνη σύμβαση εργασίας και 25 από το πρόγραμμα stage.

Πρόκειται για προσλήψεις που δεν καλύπτουν, ούτε κατ' ελάχιστον, τις ανάγκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Τεχνητού Νεφρού, Εμφραγμάτων και για τα χειρουργεία, απαιτούνται πάνω από 100 νοσηλευτές κι ανάλογος αριθμός γιατρών.

Ο υπουργός εξήγγειλε ότι στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων - το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρηματοδοτηθεί από τον «Ομιλο Λάτση» - και Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική. Ομως, δεν εξήγησε πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το Ψυχιατρικό Τμήμα, όταν το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» λήγει μέσα στο 2008, και η νέα κλινική, όταν δεν έχει προβλεφτεί η πρόσληψη μαιών και ειδικών γιατρών;

Στη Λάρισα

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ενισχύεται με 97 θέσεις νοσηλευτών - 49 μέσω ΑΣΕΠ, 8 με 8μηνες συμβάσεις, 40 μέσω stage - 19 θέσεις παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού και 56 θέσεις γιατρών, από τους οποίους οι 13 θα είναι επικουρικοί και 32 ειδικευόμενοι. Δεδομένων των τεράστιων κενών σε προσωπικό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο - το οποίο κοντά δέκα χρόνια από το ξεκίνημά του εξακολουθεί να υπολειτουργεί - είναι φανερό ότι πρόκειται για εμπαιγμό. Κι αυτό διαμήνυσαν στον υπουργό εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού που τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Φτάνει πια η κοροϊδία δώστε λεφτά για την Υγεία».

  • Για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστεί η Συνδετήρια Πτέρυγα - μια υπόσχεση που έχουν δώσει πάμπολλες φορές οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε - και θα λειτουργήσει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ανέφερε, ακόμα, ότι θα συσταθούν Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας σε περιοχές του νομού, (Λιβάδι, Βερδικούσια, Κρανιά Ελασσόνας και Πουδάμαντας Φαρσάλων), στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως θα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργάνωσε συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, ζητώντας την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, που σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε ξενοδοχειακό και ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και προβάλλοντας τα αιτήματα που αφορούν, γενικότερα, τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Φαρμακερός «εμβολισμός» ταμείων και ασφαλισμένων

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εθνικών Εμβολιασμών εντάσσονται δύο εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, που το κόστος τους θα το επωμιστούν τα ταμεία και οι ασφαλισμένοι

Με μια εξισορροπητική κίνηση, ανάμεσα στο «φαρμακερό» ανταγωνισμό των πολυεθνικών του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλοςς ανακοίνωσε χτες την ένταξη δύο εμβολίων κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών(ΕΠΕ). Η απόφαση αυτή, πέρα απ' την επιμερισμένη ικανοποίηση των φαρμακευτικών εταιρειών, θα σημάνει τη «φαρμακερή» επιβάρυνση, εν τω συνόλω ή εν μέρει, των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων με το κόστος των εμβολίων.

Μιλώντας χτες στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, που γίνεται στην Αθήνα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ένταξη δύο εμβολίων στο ΕΠΕ για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε και τον εμβολιασμό των κοριτσιών και νεαρών γυναικών από 15-26 ετών. «Οι λεπτομέρειες για την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται «παράλληλα με τις κλασικές μορφές εξετάσεων και ειδικότερα με τη διάγνωση του Τεστ Παπ».

Στο ΕΠΕ είναι ενταγμένα 11 εμβόλια που σημαίνει 0% συμμετοχή των ασφαλισμένων, ειδάλλως αν συνταγογραφηθούν ως φάρμακα ο ασφαλισμένος πληρώνει 25% συμμετοχή. Αλλά ακόμα και σε αυτά τα 11 εμβόλια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από ταμείο σε ταμείο.

Το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς είναι το Gardasil, που το παρασκευάζει και το εμπορεύεται στην Ευρώπη η φαρμακοβιομηχανία Sanofi Pαsteur, για λογαριασμό του φαρμακευτικού κολοσσού Merck. Ακολούθησε το εμβόλιο Cervarix της πολυεθνικής GlaxoSmithKline, που πήρε έγκριση απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24.9.2007.

Αφόρητες πιέσεις

Το Gardasil - γίνεται σε τρεις δόσεις - βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων απ' τις 11.1.2007 στην τιμή των 555 ευρώ. Το Cervarix - θα γίνεται και αυτό σε τρεις δόσεις - ενώ η τιμή του για την Ελλάδα θα είναι ο μέσος όρος των φτηνότερων τιμών από τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ότι - μάλλον - θα είναι φτηνότερο απ' το προηγούμενο.

Εκτός απ' τις τιμές ο «φαρμακερός» ανταγωνισμός των πολυεθνικών, που εκδηλώνεται στο κυνήγι του κέρδους, εκφράζεται και με διάφορους άλλους τρόπους. Οπως αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτη η εφημερίδα «The Guardian», η «εκστρατεία προώθησης» του Gardasil, «που στοχεύει στο να πειστούν και να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να εμβολιάσουν υποχρεωτικά όλα τα νεαρά κορίτσια», χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου απ' τη Sanofi Pαsteur, που «δαπάνησε ως φαίνεται εκατομμύρια» για εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι και την οποία η φαρμακοβιομηχανία βάφτισε «Πρώτη παγκόσμια διάσκεψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Αυτές οι παρενέργειες της χρησιμοποίησης του φαρμάκου ως εμπορεύματος για την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών καταδεικνύουν την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα παράγει, θα εισάγει και θα διαθέτει τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα χορηγούνται δωρεάν, και με κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα εκείνα τα εμβόλια που, με επιστημονικές αποδείξεις, είναι αποτελεσματικά και προσφέρονται στην πρόληψη ασθενειών του γενικού πληθυσμού.

Εκρηκτική κατάσταση στα ειδικά σχολεία

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ειδικό σχολείο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αιγάλεω αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Βέρα Νικολαΐδου.

Οπως επισήμαναν στη βουλευτή του ΚΚΕ οι καθηγητές και γονείς, τα μαθήματα στο ΕΕΕΕΚ ξεκίνησαν στις 15.10.2007, αλλά ακόμα οι 80 μαθητές κάνουν 3ωρο, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Τα ΕΕΕΕΚ της χώρας λειτουργούν πέντε χρόνια χωρίς οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται με αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει και το ειδικό σχολείο Αιγάλεω. Οπως επισήμαναν οι καθηγητές του σχολείου στη Β. Νικολαΐδου, μια σειρά ειδικότητες εκπαιδευτικών καλύπτονται με αποσπάσεις. Τα σχολεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ενώ παραπέμπονται παιδιά που δεν μπορούν να εκπαιδευτούν στο ειδικό σχολείο, γιατί δεν υπάρχουν άλλα σχολεία να ενταχθούν.

Το ΚΚΕ θα προβάλλει αυτά τα προβλήματα, αλλά καλεί τους εκπαιδευτικούς πέρα απ' τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουν καθημερινά, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα και για τα δικά τους εργασιακά προβλήματα, αλλά και σε έναν αγώνα για το δικαίωμα των ΑμεΑ στη μόρφωση, στην περίθαλψη, στην αποκατάσταση, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ