ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πυρ ομαδόν» κατά του «σχεδίου διαχωρισμού» του Σαρόν

Στο πλευρό του Σαρόν ο Λευκός Οίκος, που «είδε» στην ομιλία του «δέσμευση στον οδικό χάρτη»

Τα ψώνια της ημέρας περνούν πάνω από το τείχος

Associated Press

Τα ψώνια της ημέρας περνούν πάνω από το τείχος
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εντός και εκτός Ισραήλ, η παρουσίαση από τον Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, του λεγόμενου σχεδίου διαχωρισμού (ή αποδέσμευσης), το οποίο η ισραηλινή ηγεσία προτίθεται να ακολουθήσει προχωρώντας σε μονομερείς κινήσεις, σε περίπτωση που κρίνει ότι «η παλαιστινιακή πλευρά δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της», όπως προκύπτουν από τον «οδικό χάρτη». Εντονα αρνητικά αντέδρασε η ισραηλινή αντιπολίτευση, το ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και οι ακροδεξιοί έποικοι. Αρνητικά αντέδρασε και η Π. Αρχή, η ΕΕ και η Ρωσία, ενώ ο Λευκός Οίκος αποπειράθηκε να ισορροπήσει την κατάσταση και να παράσχει πολιτική κάλυψη στον Σαρόν, διαστρεβλώνοντας, ουσιαστικά, το περιεχόμενο της ομιλίας του.

«Βαθιά απογοητευμένος» από την ομιλία Σαρόν δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εκτίμησε ότι η αποκάλυψη του «σχεδίου» Σαρόν αποκαλύπτει ότι η ισραηλινή ηγεσία εγκαταλείπει τον «οδικό χάρτη». Μιλώντας εκ μέρους της Π. Αρχής, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα υποστήριξε ότι μόνο οι πολιτικές διευθετήσεις μέσα από διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη και βιώσιμη λύση. Εντονα αντέδρασαν και οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις με τη «Χαμάς» να εκτιμά ότι το «σχέδιο διαχωρισμού» είναι «παγίδα, γιατί αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη, απλώς τερματίζει την κατοχή» και την «Τζιχάντ» να προειδοποιεί ότι το «σχέδιο είναι συνταγή για την έξαρση της βίας».

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός
Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο πρώην πρωθυπουργός και προσωρινός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και υποστήριξε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, υιοθετώντας αυτή τη στάση καθιστά αδύνατη την εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, όπως η Gush Shalom, μίλησαν για «μονομερείς προσαρτήσεις επιπλέον παλαιστινιακών εδαφών και ελαχιστοποίηση κάθε προοπτικής επίτευξης δίκαιης λύσης και αποκλιμάκωσης».

Οργή, όμως, εξέφρασαν και οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Αριέλ Σαρόν, αλλά και οι ιστορικοί υποστηρικτές του, όπως είναι οι οργανώσεις των εποίκων. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των εποίκων - YESHA - Μπένζι Λίμπερμαν έκανε λόγο για το «τέλος του σιωνισμού» και προειδοποίησε τον Σαρόν ότι θα μείνει χωρίς «κυβέρνηση», αν επιμείνει «στις απαράδεκτες προτάσεις του».

Διεθνείς αντιδράσεις

«Δεν υπάρχουν μονομερείς λύσεις στο Παλαιστινιακό» επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι δηλώσεις που είναι σε τέτοια κατεύθυνση δε στοχεύουν στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας». «Δε θα υπάρξουν καθόλου καλά αποτελέσματα, αν γίνουν μονομερείς κινήσεις» προειδοποίησε και το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να μετριάσει τις εντυπώσεις και να παραποιήσει, ουσιαστικά, τα λεγόμενα του Αριέλ Σαρόν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, προτίμησε να αναφερθεί επιλεκτικά σε ορισμένες αποστροφές της ομιλίας Σαρόν, εκτιμώντας ως «εξαιρετικά θετικά βήματα στην κατεύθυνση του οδικού χάρτη» τη νύξη Σαρόν περί «διάλυσης ορισμένων παράνομων εποικισμών», το «πάγωμα της ανάπτυξης κάποιων άλλων εποικιστικών συγκροτημάτων», την αναδιάταξη (γενικώς και αορίστως) των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και τη σταδιακή άρση ορισμένων μέτρων αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Προκειμένου, πάντως, να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο ΜακΛίλαν επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα αντιταχθούν σε κάθε ισραηλινή προσπάθεια επιβολής μονομερούς διευθέτησης». Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν σκοπεύει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, τον επόμενο μήνα, για να παρουσιάσει το «σχέδιό» του στον Τζορτζ Μπους.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε «αντιπυραυλικό» εξοπλιστικό πακέτο 10 δισ. δολαρίων

TOKIO.--

Την αγορά νέων αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων για τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ομπρέλα» που επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους από το 2005 και την αντικατάσταση συμβατικών όπλων με πιο σύγχρονα και πιο «ευέλικτα», ενέκρινε χτες το ιαπωνικό Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο (αν και αναμενόμενο) εξοπλιστικό πακέτο της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, εκτιμάται πως θα ανέλθει σε κάτι λιγότερο από 10 δισ. δολάρια και καλύπτει χρονικά την προσεχή τετραετία...

Η αγορά των νέων αντιπυραυλικών συστημάτων συμπεριλαμβάνει πλοία εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα τύπου «Standard Missile-3» και συστοιχίες πυραύλων εδάφους - εδάφους τύπου «Patriot Advanced Capabilities-3» με βεληνεκές τουλάχιστον 1.000 χιλιομέτρων. Η εγκατάστασή του προβλέπεται πως θα ξεκινήσει το 2007 και θα ολοκληρωθεί το 2011.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασούο Φουκούντα, ανακοίνωσε την απόφαση αποφεύγοντας να τη δικαιολογήσει άμεσα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το πυραυλικό οπλοστάσιο της ΛΔ Κορέας καθώς πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να παρατηρήσουν πως ο απώτερος στόχος της συμμετοχής του Τόκιο στην αντιπυραυλική ομπρέλα είναι το Πεκίνο και όχι η Πιονγιάνγκ... Εντούτοις, ο Φουκούντα δήλωσε πως η συμμετοχή της Ιαπωνίας στην «αντιπυραυλική ομπρέλα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως και η αντικατάσταση ιαπωνικών συμβατικών όπλων (π.χ. άρματα μάχης) που σχεδιάστηκαν κάποτε για να αντιμετωπίσουν «εχθρική εισβολή», με άλλες πιο ευέλικτες, «κρίνεται απαραίτητη λόγω της διάδοσης των πυραύλων και των όπλων μαζικής καταστροφής»... «Το νέο πρόγραμμα δεν έχει στόχο καμία γειτονική χώρα» κατέληξε ο Φουκούντα...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Ναι» της Βουλής στις αμερικανικές βάσεις

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική Βουλή, με 200 ψήφους υπέρ και 3 κατά, ενέκρινε χτες τη συμφωνία εγκατάστασης αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βουλγαρία.

Παρά το γεγονός ότι πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρονται όροι σαν «βάσεις» ή «στρατιωτικές διευκολύνσεις», η απόφαση του Κοινοβουλίου ουσιαστικά δίνει «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία. Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ως στόχος της εξωτερικής πολιτικής «η ανάγκη για ευρύτερη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ»...

Οπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα, η εξέλιξη αυτή χαίρει της υποστήριξης του συνόλου των βουλγαρικών αστικών κομμάτων. Σε σύντομη ομιλία μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε ότι «μόνο η προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σε έναν κόσμο που αλλάζει»...

Από την πλευρά της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι, ο ΥΠΕΞ Σολομών Πάσι δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «καρπός εκείνης της εθνικής ομοψυχίας, η οποία δημιουργήθηκε στη βουλγάρικη κοινωνία και στο βουλγάρικο Κοινοβούλιο, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτέμβρη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ