Με μαχητικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαίτησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι και Ενώσεις, Επιτροπές Αγώνα κατήγγειλαν τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι επαγγελματίες για «τεκμαρτά», δηλαδή ανύπαρκτα εισοδήματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του φορολογικού εκτρώματος της ΝΔ. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μέσα στο τρέχον έτος καλούνται να πληρώσουν παραπάνω φόρο, μιας και αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ επιβαρύνονται από την επαναφορά της προκαταβολής φόρου στο 55%, από 27,5% που ίσχυε μέχρι πέρυσι, την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 2,6%, νέες αυξήσεις στο ρεύμα σε δημοτικά τέλη και άλλα χαράτσια.
Και ενώ χιλιάδες επαγγελματίες νιώθουν τη θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό τους, το υπουργείο όχι μόνο δεν απάντησε στα επείγοντα αιτήματά τους αλλά παρέταξε τις δυνάμεις της αστυνομίας στην είσοδο του κτιρίου για να «υποδεχτεί» την κινητοποίηση. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρκέστηκαν να παραλάβουν το υπόμνημα με τα αιτήματα και να ισχυριστούν ότι ...θα τους ενημερώσουν.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Σωματείων.
Το σύνολο του φορομπηχτικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις αλλά και δημοτικές αρχές στηλίτευσε ο Θωμάς Πάντζος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Η οργή των μικρών επαγγελματιών, εξήγησε, εκφράστηκε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, με 9 στα 10 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας να παραμένουν κλειστά στις 28 Φλεβάρη. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι το «κυνήγι της φοροδιαφυγής» θα επιστρέψει στην κοινωνία, επεσήμανε ότι τα εκατομμύρια που οι κυβερνήσεις «νόμιμα ή παράνομα δεν αγγίζουν» βρίσκονται στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους. Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 50% των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα στην Εστίαση, που ανακοίνωσε ο δήμος Αθήνας, προαναγγέλλοντας παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Με πίστη στη δύναμή μας μπορούμε να πάρουμε ανάσες οξυγόνου», κατέληξε.
Την αντίθεση των αυτοαπασχολούμενων λογιστών στη φορολεηλασία μετέφερε ο Τάκης Λεωνιδόπουλος από την Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ). «Να γίνουμε χιλιάδες για να πιεστεί η κυβέρνηση», κάλεσε και πρόσθεσε ότι ο επαγγελματίας έχει κάθε λόγο να παλέψει για να μπει τέλος στα «Τέμπη» της καθημερινής ζωής.
Το νέο λουτρό αίματος στη Γάζα από το σφυροκόπημα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ κατήγγειλε από το βήμα της κινητοποίησης ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. «Ο λαός της Παλαιστίνης δεν είναι μόνος του», υπογράμμισε και μετέφερε την αλληλεγγύη των σωματείων στον αγώνα του για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.
Τα ΜΑΤ παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες |
«Ο αγώνας μας είναι πλέον αγώνας επιβίωσης για την προστασία του εισοδήματός μας, που διαρκώς συρρικνώνεται, για την προστασία των οικογενειών μας, που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπες με χιλιάδες "Τέμπη"», ξεκαθάρισε.
Κινητοποίηση ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα (ν. 5073/23) που έφερε η κυβέρνηση, ενάντια σε κάθε μέτρο που τους ξεκληρίζει από τα μαγαζιά και τις δουλειές τους, πραγματοποίησαν χθες σωματεία επαγγελματιών και στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.
Στην κινητοποίηση κάλεσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος Τούμπας, ο Σύνδεσμος Δερμάτινων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
«Ο αγώνας μας πλέον είναι αγώνας επιβίωσης», ανέφερε ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος του ΣΜΑΕΘ, μιλώντας για το εισόδημα που διαρκώς συρρικνώνεται, για την προστασία από τα δεκάδες «Τέμπη» στις συγκοινωνίες, στην πανάκριβη και ιδιωτικοποιημένη Υγεία, στις ανύπαρκτες υποδομές για προστασία από φυσικές καταστροφές, για την ακρίβεια στην Ενέργεια κ.λπ.
«Το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", που συνεχίζει να αντηχεί από εκατοντάδες χιλιάδες στόματα στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του λαού μας ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών και στη συγκάλυψή του, δείχνει τον δρόμο για να πληρώσουν όσοι έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, των αυτοκινητιστών», σημείωσε, καλώντας σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
-- Να καταργηθούν εδώ και τώρα ο ν. 5073/23 και κάθε τεκμαρτή φορολόγηση. Φορολογία με βάση το πραγματικό εισόδημα για όλους.
-- Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
-- Να μπει τέρμα στο αίσχος των έμμεσων φόρων. Κατάργηση του ΕΦΚ στην Ενέργεια, του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις.
-- Διαγραφή των χρεών σε τράπεζες και εφορία, τόκων, προστίμων και του 30% του ποσού για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
-- Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες! Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.
-- Δραστική μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, στα τρόφιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
-- Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών. Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.