ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενέργεια και γνώση για τα μονοπώλια

Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Eurokinissi

Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Να ενισχύσουν τη θέση και τα συμφέροντα των «ευρωπαϊκών» μονοπωλίων ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και στον έλεγχο της γνώσης, προσπάθησαν οι 25 ηγέτες της ΕΕ στη χτεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής στο Λάχτι της Φινλανδίας.

Βασικό ζήτημα της συνόδου ήταν η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς και στο δείπνο με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν. Οι ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν νωρίτερα να διαμορφώσουν μια «ενιαία στάση» για τα ζητήματα που θα έθεταν στον Ρώσο Πρόεδρο ώστε να διασφαλίσουν καλύτερους όρους προμήθειας και μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στη ρωσική κυβέρνηση να υπογράψει την «Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα», που θα υποχρεώνει τη Ρωσία να επιτρέπει, μέσω των αγωγών της, την ελεύθερη διέλευση αερίου από την Κεντρική Ασία. Επίσης, να ανοίξει τις ενεργειακές πηγές στις «ευρωπαϊκές» εταιρείες. Η ρωσική κυβέρνηση, πάντως, δεν ήταν διατεθειμένη να υποκύψει στις αξιώσεις της ΕΕ καθώς έχει περάσει σε κρατικές εταιρείες τον έλεγχο για τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας.

«Η Ρωσία αποτελεί προνομιακό εταίρο της ΕΕ και η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, έχει στρατηγική σημασία», δήλωσε πριν από το δείπνο ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει ήδη αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και εργάζεται από κοινού μαζί της για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, με σχέδια όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Σημείωσε επίσης ότι «το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς και προμηθειών ενέργειας της ΕΕ».

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα των «25» ήταν το θέμα της επένδυσης στην «καινοτομία» και τη γνώση, επιλογή που, όπως είναι ευνόητο, θα υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ωφεληθούν από τον έλεγχο της γνώσης. Το πλαίσιο της συζήτησης που έγινε το έδωσε στη δήλωσή του ο Ελληνας πρωθυπουργός: «Ανταλλάξαμε - είπε - απόψεις πάνω στη δημιουργία των πολιτικών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική επένδυση στη γνώση. Μεταξύ αυτών θα μπορούσα να αναφέρω τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πνευματικά δικαιώματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Στη σύνοδο τέθηκε ακόμα το ζήτημα της ενίσχυσης των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Το θέμα έθεσαν οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών με τον Ελληνα πρωθυπουργό να υπερακοντίζει επισημαίνοντας «το ιδιαίτερο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε μια «πιο μόνιμη παρουσία της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, μέσω του σχηματισμού μονάδων κοινών περιπολιών και της δημιουργίας, εν καιρώ, ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

Καλούνται για κατάταξη στο Στρατό

Καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την 2006 Δ/ΕΣΣΟ, όσοι είχαν αναβολή υγείας στις 1-2 Νοέμβρη και οι υπόλοιποι στρατεύσιμοι από στις 6-9 Νοέμβρη.

Ειδικότερα καλούνται:

Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2008 (έτος γέννησης 1987) που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα Μητρώα Αρρένων των Δωδεκανήσου (μόνο των Δήμων Αστυπάλαιας, Αταβύρου, Δικαίου, Ηρακλειδών, Ιαλυσού, Καλλιθέας, Καλυμνίων, Καμείρου, Κω, Λειψών, Λινδίων, Νισύρου, Νότιας Ρόδου, Πεταλούδων, και της κοινότητας Αγαθονησίου), Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης (μόνο της περιφέρειας του Α' ΣΓ Θεσ/νίκης), Κεφαλληνίας, Ροδόπης (μόνο των Δήμων Μαρώνειας, Ν. Σιδηροχωρίου, Σαπών, Σώστου, Φιλλύρας και των κοινοτήτων Αμαξάδων, Κέδρου και Οργάνης), Σάμου και Χανίων.

Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1983 έως και 2008 (έτη γέννησης 1962 έως και 1987), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τέταρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Μάη 2006 μέχρι και 31 Ιούλη 2006.

Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1983 έως και 2008 (έτη γέννησης 1962 έως και 1987) που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Αυγούστου 2006 έως 31 Οκτώβρη 2006.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται, στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ στο διαδίκτυο (www.army.gr) και στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.

Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο, στις 17.30, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους: Νίκο Σερετάκη μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και Κώστα Παπαδάκη μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας να θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τάχτηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Υπέρ της «ευρωπαϊκής πορείας» της Τουρκίας, τάχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Ελσίνκι με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, Ερκι Τουομιόγια.

Στέλνοντας μήνυμα, όπως είπε, προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, πάντα όμως, τονίζοντας, τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στους γείτονές της και βεβαίως, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Οι όποιες διαπραγματεύσεις, γίνονται, πρόσθεσε, «δε θα πρέπει να δημιουργήσουν επιπτώσεις στις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση χτες το πρωί στο Ελσίνκι και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνάντηση για Ευρωτουρκικά

Η στάση απέναντι στην πρόταση της φινλανδικής Προεδρίας για να υποστηριχτεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δίχως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης Κ. Καραμανλή και Τ. Παπαδόπουλου χτες το πρωί στο Λάχτι της Φινλανδίας.

Μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις, ενώ από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος είπε ήταν «μια συνηθισμένη επαφή που έχω με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κατανόηση από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: «ποτέ δεν έλειψε η κατανόηση από την ελληνική πλευρά, εκτός μόνο στον Τύπο, στην πράξη είναι αγαστή η συνεργασία». Αργότερα ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι «εξετάσαμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που πάντα έχουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ