ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Απειλούνται με χρεοκοπία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με χρεοκοπία απειλούνται εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά σε Μακεδονία και Θράκη εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών σε μια σειρά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα σπαράγγια, το ρύζι αλλά και το γάλα και το κρέας. Παράλληλα, οι περικοπές των επιδοτήσεων και η αλματώδης άνοδος του κόστους παραγωγής έφεραν νέα δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ σ' αυτά προστίθεται και η γενικότερη ακρίβεια που βαρύνει την κάθε αγροτική οικογένεια. Θηλιά στο λαιμό των αγροτών αποτελούν και τα χρέη στις τράπεζες, αλλά και τα δυσβάσταχτα υψηλά επιτόκιά τους, που τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Το ακόμη χαμηλότερο εισόδημα των αγροτών που έτσι προδιαγράφεται οδηγεί σε «βαρυχειμωνιά» την τοπική οικονομία στερώντας την από αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στους νομούς της Θράκης είναι αποκαλυπτικά. Το καλαμπόκι πουλιέται φέτος 10 λεπτά το κιλό, όταν πρόπερσι η τιμή εκκίνησης ήταν 25 λεπτά. Στα ίδια ποσοστά κινείται η μείωση της τιμής στα σιτηρά. Φτηνότερα από πέρσι θα πουληθεί το βαμβάκι και εξευτελιστικές παραμένουν οι τιμές στο γάλα και το κρέας. Την ίδια ώρα που η ακρίβεια στα καλλιεργητικά εφόδια ανεβάζει συνεχώς το κόστος παραγωγής.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τονίζει ότι η αιτία για τη βαριά επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ . «Αυτή η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού" παρέδωσε τους αγρότες στα "νύχια" των εμποροβιομήχανων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος τους και θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομήχανων. Και τα χειρότερα έρχονται με τον λεγόμενο έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα που προωθούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να μη σκύψουν το κεφάλι και στο διεκδικητικό τους πλαίσιο να προτάξουν:

  • Πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας», εγγυημένες τιμές.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, κλπ.

Επίσης, κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, έργα υποδομής, επιστημονική στήριξη από το κράτος, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος, κλπ.

Σημειώνεται ότι και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η τιμή εκκίνησης για τα καλαμπόκια είναι τα 10 λεπτά και στην καλύτερη περίπτωση τα 12, ενώ τα σιτάρια δεν ξεπέρασαν την τιμή των 18 λεπτών. Πολύ μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στις αποθήκες καθώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ακόμη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δε μάζεψαν το καλαμπόκι από τα χωράφια τους γιατί με τα σημερινά δεδομένα δε θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κόστος.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Οι εισαγωγές «έφαγαν» την εγχώρια παραγωγή

Κλαδική έρευνα της ICAP

Οι εισαγωγές αθλητικών υποδημάτων νέκρωσαν την εγχώρια παραγωγή στον κλάδο, που από το 1998 και μετά είναι ανύπαρκτη. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ICAP σχετικά με τα αθλητικά είδη, που δημοσιοποιήθηκε χτες, σύμφωνα με την οποία την ίδια στιγμή η αγορά αθλητικών υποδημάτων παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 8,5%, πράγμα το οποίο μαρτυρά ότι τον τζίρο που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα τον καρπώνονται κυρίως οι γνωστές πολυεθνικές που μονοπωλούν το αθλητικό παπούτσι. Η αύξηση, δε, της συγκεκριμένης αγοράς οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται για αθλητικά υποδήματα «μόδας», το μερίδιο των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 64% της συνολικής αγοράς για το 2008.

Επίσης, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, πτωτική εμφανίζεται η κατανάλωση σε σετ αθλητικής φόρμας από το 1999 και μετά, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 8,5% την περίοδο 2000-2008, τάση η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη στροφή των καταναλωτών προς τα αθλητικά είδη ένδυσης με ξεχωριστά πάνω - κάτω μέρη. Αντίθετα με τα αθλητικά παπούτσια, για τα οποία η παραγωγή είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, ο κλάδος των αθλητικών ρούχων περιλαμβάνει τόσο παραγωγικές όσο και εισαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ίδια επιχείρηση κάνει και παραγωγή και εισαγωγή ενδυμάτων.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για αθλητικές φόρμες και παπούτσια είναι το διαθέσιμο εισόδημα, η τιμή των προϊόντων, η διαφήμιση, οι τάσεις της μόδας, καθώς και η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού. Οσον αφορά στη λιανική διάθεση αθλητικών ειδών, αυτή πραγματοποιείται μέσω μεμονωμένων καταστημάτων, αλλά και μέσω αλυσίδων καταστημάτων αθλητικών ειδών. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αθλητικά υποδήματα «μόδας», όπως λέγονται, διατίθενται και από καταστήματα κλασικών υποδημάτων, ενώ γενικά αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης πωλούνται και μέσω αλυσίδων καταστημάτων, σούπερ μάρκετ, εκπτωτικών καταστημάτων, ενώ μερίδιο αυτής της αγοράς καταλαμβάνουν και οι λαϊκές αγορές που εκτιμάται ότι προωθούν σημαντικές ποσότητες ανώνυμων προϊόντων - χαμηλής ποιότητας κατά τους συντάκτες της έρευνας - και σε χαμηλές τιμές.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κάθετη πτώση τζίρου - νέων παραγγελιών

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται όλοι οι δείκτες της βιομηχανίας, απεικονίζοντας έτσι το βάθος της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία την περίοδο Αύγουστος 2009 προς Αύγουστο 2008 παρουσίασε μεγάλη μείωση 25%, ενώ από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων προκύπτει μείωση 20%. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, οι οποίες την περίοδο Αύγουστος 2009 προς Αύγουστο 2008 εμφανίζουν μεγάλη πτώση 29,9%, ενώ σε μέσα επίπεδα η πτώση ανέρχεται στο 25,7%.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο δάνειο 1,9 δισ. ευρώ

Ακόμη 1,9 δισ. ευρώ δανείστηκε χτες η «νέα» διακυβέρνηση φουσκώνοντας παραπέρα το υπέρογκο κρατικό χρέος. Πρόκειται για έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 0,35%. Οι προσφορές που υπέβαλαν οι τραπεζίτες ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ. Με βάση και πρόσφατους υπολογισμούς, ο νέος κρατικός δανεισμός για το 12μηνο του 2009 θα ξεπεράσει και τα 65 δισ. ευρώ.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κλιματική αλλαγή και το καλό των ... αγορών

Επίφοβη μοιάζει η χτεσινή δέσμευση των Ρυθμιστών Ενέργειας, που το παγκόσμιο Συνέδριό τους πραγματοποιείται στην Αθήνα, για 8 δράσεις ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της σχετικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας ανά τον κόσμο, οι οποίες προτάσσοντας τη δήθεν «ανεξαρτησία» τους, έχουν αναλάβει να εποπτεύουν τις ενεργειακές αγορές και όπου χρειάζεται να επισπεύδουν την παράδοσή τους στους ιδιώτες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, διατύπωσαν χτες τη Διακήρυξή τους για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπηρετεί συγκεκριμένες οικονομικές κατευθύνσεις.

Η μείωση των ρύπων, ο έλεγχος της ενεργειακής ζήτησης, η διασφάλιση των οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων, η «ανταγωνιστικότητα» των αγορών και η συνολικότερη κατεύθυνση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο οι κεφαλαιακές επενδύσεις προς την ενέργεια, όσο και η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο, μπροστά στη διαφαινόμενη δραστική μείωση των αποθεμάτων άνθρακα. Τελικός στόχος είναι, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, να επωμισθούν οι λαοί το κόστος αυτής της προσαρμογής, η οποία για το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι επιλογή λόγω κάποιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά μονόδρομος οικονομικής επιβίωσης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Σήμερα η σύσκεψη των ΕΒΕ

Κάνοντας πράξη τη θέση της για καμία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ προετοιμάζει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων υπέρ των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Σε Αθήνα και Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 του Νοέμβρη.

Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων, η Συντονιστική συγκαλεί συνδικαλιστική σύσκεψη, σήμερα Τετάρτη, 21 του Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, παλαιά γραφεία, 3ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ