ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΠΟΥΑ - ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Οργισμένα κύματα σπέρνουν θάνατο

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΑΪ.-

Χιλιάδες πτώματα, που ξεβράζει μια αφηνιασμένη θάλασσα, ισοπεδωμένα χωριά και φρίκη, είναι η εικόνα που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7 Ρίχτερ τη νύχτα της Παρασκευής, που έσεισε συθέμελα το βορειοδυτικό απομακρυσμένο τμήμα γης της Παπούας Νέας Γουινέας και ολοκλήρωσαν τα παλιρροϊκά κύματα που έφερε μαζί του.

Επίσημος απολογισμός της τραγωδίας αυτού του ξεχασμένου από "θεό και ανθρώπους" νησιού δεν υπάρχει ακόμα και πώς θα ήταν δυνατόν... Οι τελευταίες όμως εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε τριπλάσιο από αυτόν που μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί, δηλαδή τους 1.000 νεκρούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Σέπικ, στην οποία "εξαφανίστηκαν" ολοσχερώς πέντε χωριά, Τζον Τέκβι, στην εκτίμηση των 3.000 νεκρών - η πλειονότητα εξ αυτών ηλικιωμένοι και παιδιά - τον οδηγεί ο μεγάλος αριθμός πτωμάτων που είδε μέσα στη θάλασσα και ο ελάχιστος αριθμός προσφύγων που κατόρθωσαν να φθάσουν σε ασφαλές, υψηλό σημείο, στην ενδοχώρα. Αρχικώς οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 1.000 άτομα, φαίνεται ότι μόλις 500 κατόρθωσαν να γλιτώσουν από τα κύματα, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 2.000 άτομα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι είναι παγιδευμένα κάτω από το νερό, στις πλημμυρισμένες περιοχές, διαμορφώνοντας μία κατάσταση πολύ πιο τραγική από αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Εκατοντάδες τραυματίες είναι στοιβαγμένοι σε πρόχειρα καταλύματα και περιμένουν άμεση ιατρική βοήθεια, ενώ πολλοί από τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο - από το "τσουνάμι", όπως ονομάστηκε το παλιρροϊκό κύμα που είχε ύψος τουλάχιστον 10 μέτρων - σε βουνά και στο εσωτερικό της χώρας βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες. Ενας πρόχειρος απολογισμός ανεβάζει των αριθμών των αστέγων στους 6.000, από τους 10.000 συνολικά των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιοχή της καταστροφής έχουν σπεύσει ήδη τέσσερα ελικόπτερα, που συνεχώς κάνουν δρομολόγια προς και από τα νοσοκομεία μεταφέροντας τραυματίες. Παρά τις κάθε είδους δυσκολίες, φαίνεται ότι τα τρία νοσοκομεία της περιοχής ανταποκρίνονται προς το παρόν στις ανάγκες, ενώ στη χώρα έφθασαν ακόμα τρία στρατιωτικά C - 130 από την Αυστραλία, μεταφέροντας ιατρικές ομάδες και πάσης φύσεως υλικό.

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλιμακώνεται η χρόνια διαμάχη τους

ΣΑΝ' Α .-

Επίθεση εξαπέλυσαν οι σαουδαραβικές δυνάμεις ενάντια σε υεμενικό νησί στην Ερυθρά Θάλασσα, κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, αν και εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες κατά της σαουδαραβικής ηγεσίας, κατέστησε σαφές ότι η Υεμένη "δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη με τη Σαουδική Αραβία και σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω τότε θα ζητηθεί η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας".

Βροχή πυρών εξαπέλυσε το σαουδαραβικό πυροβολικό, το πρωί της Κυριακής, κατά του υεμενικού νησιού Ντουγαϊμα, που βρίσκεται δίπλα στις ακτές της Υεμένης. Στην επίθεση έλαβαν μέρος με ρουκέτες και 9 σαουδαραβικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία είναι μόνιμα σταθμευμένα στην περιοχή. Σύμφωνα, πάντα, με τις υεμενικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 3 Υεμένιοι συνοριακοί φρουροί και άλλοι 9 τραυματίστηκαν. Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι "η Υεμένη θα κάνει τα πάντα για να μην κλιμακωθεί η ένταση διότι δε βοηθά ούτε τη χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ούτε ολόκληρη την περιοχή, που έχει ανάγκη από ασφάλεια και σταθερότητα".

Ο Υεμένιος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι "ορισμένα στοιχεία στους κόλπους της σαουδαραβικής ηγεσίας επιθυμούν την ένταση" και τόνισε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που οξυνθούν επικίνδυνα τα πνεύματα. Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ κατηγόρησε ευθέως τη σαουδαραβική ηγεσία ότι υποδαυλίζει την ένταση στο εσωτερικό της Υεμένης, υποστηρίζοντας τους ισχυρούς φυλάρχους, που, τις τελευταίες βδομάδες, έχουν επιδοθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σάλεχ, η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τους φυλάρχους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει άσυλο, όταν παραστεί ανάγκη εξόδου από τη χώρα τους. Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Υεμένιος Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι, εντός των προσεχών ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Κάντερ Μπαγκάμπαλ, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση αποκλιμάκωσης της έντασης. Κανένα σχόλιο δεν έγινε από τη σαουδαραβική πλευρά, όμως, όπως σχολίαζαν διπλωματικοί παρατηρητές, και μόνο το γεγονός ότι ο Υεμένιος Πρόεδρος έκανε δηλώσεις αποδεικνύει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης.

Χρόνια ένταση

Η σαουδαραβική επίθεση πραγματοποιήθηκε μια στιγμή που στην Υεμένη, τις τελευταίες βδομάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών εξαιτίας της αύξησης κατά 40% της τιμής του πετρελαίου. Αντιδρώντας στην αύξηση αυτή, οι αρχηγοί αρκετών ισχυρών φυλών έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ, όπως υποστηρίζουν οι υεμενικές αρχές ασφαλείας, έχουν πυρπολήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έχουν τινάξει στον αέρα πετρελαϊκούς αγωγούς.

Η πλέον πρόσφατη τέτοια επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν πυρκαγιά ξέσπασε, από εμπρησμό, σε πετρελαιαγωγό στην περιοχή Μαρίμπ, 170 χλμ. βορειοανατολικά της Σαν' α. Οι υεμενικές αρχές ασφαλείας αποδίδουν την κύρια ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στη φυλή Αμπίντα. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, στις οποίες φέρεται να παίζει ρόλο η Σαουδική Αραβία, έχουν χάσει τη ζωή τους 52 άνδρες των υεμενικών αρχών ασφαλείας και άλλοι 90 έχουν τραυματιστεί.

Η καταγγελθείσα επίθεση καθώς και οι κατηγορίες της υεμενικής ηγεσίας είναι το τελευταίο περιστατικό στις, επί χρόνια, ιδιαίτερα ταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών. Κατά καιρούς σημειώνονται συγκρούσεις κατά μήκος των 20.000 χλμ. των συνόρων των δύο χωρών, ενώ η Υεμένη έχει, επανειλημμένως, κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι, αργά και σταθερά, προσαρτά αμφισβητούμενες περιοχές, κάτι που διαψεύστηκε από τη σαουδαραβική ηγεσία. Η διαμάχη των δύο χωρών εστιάζεται, κυρίως, γύρω από την έρημη περιοχή "Αδειο Τέταρτο", η οποία αν και δεν έχει ίχνη ζωής, θεωρείται μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε πετρελαϊκά κοιτάσματα. Η Σαουδική Αραβία, συνήθως, δε σχολιάζει επίσημα τα τεκταινόμενα στα σύνορα με την Υεμένη και υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύνουν μόνες τις διαφορές τους και να μη δημοσιοποιούν τις εξελίξεις. Αντίθετη άποψη έχει η ηγεσία της Σαν' α, ενώ την επιθυμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες στην περιοχή δεν έχει, ποτέ, κρύψει και η Ουάσιγκτον.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβερνητική "ασπιρίνη" προς επίλυση της κρίσης

ΑΓΚΥΡΑ.- Σε μια σειρά "μέτρων" φαίνεται πως κατέληξαν οι ιθύνοντες του κυβερνητικού συνασπισμού της Τουρκίας, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της "κρίσης" που είχε προκληθεί εξ αφορμής των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και απείλησε με "πτώση" της κυβέρνησης (κατά τα λόγια του πρωθυπουργού Γιλμάζ) την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση φέρεται να κατέληξε σε αυξήσεις ύψους 30% μέσα στο χρόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους (οι οποίοι ζητούσαν 40%), προβαίνοντας σε έναν "συμβιβασμό" των αιτημάτων του συνδικάτου τους και των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περιορισμό τους σε 20%. Για να "εξοικονομήσει πόρους" ώστε να καλύψει την αύξηση, πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 600 απολύσεις υπαλλήλων διπλωματικών αποστολών και του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της "Χουριέτ", το οποίο το υπουργείο δε σχολίασε, η κυβέρνηση θα κλείσει τα προξενεία και τις πρεσβείες της στη Σομαλία, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Μαζάρ - ε - Σαρίφ του Αφγανιστάν, στη Λιψία της Γερμανίας, στη Γενεύη της Ελβετίας και στη Νάπολη της Ιταλίας.

Παρά τα "μέτρα", σημείωναν πάντως χθες αναλυτές, οι αυξήσεις των υπαλλήλων επ' ουδενί καλύπτουν την απώλεια του πραγματικού τους εισοδήματος από τον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει με 90 - 100% μηνιαίως...

Στο μεταξύ, η Βουλή συζητούσε χθες την πρόταση να κατηγορηθεί ο Γιλμάζ για ένα "σκάνδαλο" παροχής στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, την "Κοτς", κρατικής γης.

Το ποσό που κόστισε στο κράτος η συμφωνία, κατά το "εκσυγχρονισμένο" ισλαμικό κόμμα της Αρετής που έφερε το θέμα στη Βουλή, είναι 20 τρισ. τουρκικές λίρες, ή περίπου 74 δισ. δολάρια.

Η ψηφοφορία για την πρόταση απαγγελίας κατηγοριών θα γίνει αύριο (Τετάρτη), αλλά μοιάζει απίθανο να επιτύχει, αφού απαιτούνται όλοι οι ψήφοι της Εθνοσυνέλευσης...

Η απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του καθώς "κάθεται" στα απομεινάρ

Η απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, καθώς "κάθεται" στα απομεινάρια του σπιτιού του

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τουλάχιστον 200 απεσταλμένοι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων αποχώρησαν χτες από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μετά από το κλείσιμο των γραφείων τους από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν, που τους διέταξαν την Κυριακή να μετακινηθούν σε άλλα κτίρια "ή να φύγουν από την πόλη".

Εκτός από ορισμένους εργαζόμενους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, όλοι οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν, με κονβόι αυτοκινήτων, στο Τζαλαλαμπάντ, από το οποίο θα μετακινούνταν για να φτάσουν στο γειτονικό Πακιστάν.

Πρόκειται για την κορύφωση των "τριβών" μεταξύ ΟΗΕ και Ταλιμπάν, που είχαν σημειωθεί από τον Απρίλη. Η αποχώρηση των οργανώσεων αναμένεται να έχει "αποσταθεροποιητικές" συνέπειες για τους 750.000 κατοίκους της Καμπούλ, οι οποίοι λάμβαναν τρόφιμα, είδη ιματισμού και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ συζητούσε χτες τη διακοπή των αποστολών "ανθρωπιστικής βοήθειας" μετά την εξέλιξη, αφού "δεν είναι πλέον δυνατή η σωστή διανομή της". Η απόφαση φερόταν ως "σίγουρη"...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Πωλείται"...

ΣΟΦΙΑ.-

Η δεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον Ιβάν Κοστόφ αποφάσισε να πωλήσει 21 μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες, στο "σημαντικότερο βήμα" του φιλελεύθερων κατευθύνσεων προγράμματός της για "ανάκαμψη" της οικονομίας της χώρας.

Οι πωλήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Κοστόφ - ή της "συγκυβέρνησης" με το ΔΝΤ, καταπώς λένε οι κακές γλώσσες... - που περιλαμβάνει τον εθνικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας (και των Βαλκανίων), συν πολυάριθμες τράπεζες.

Οι δυτικοί παρατηρητές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα "κατηγορούν" την κυβέρνηση Κοστόφ ότι έχει καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν ως στόχο να λυθούν τα κατά προτίμηση - του ΔΝΤ - "βαθιά" και "δομικά" οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η τρίχρονη συμφωνία Σόφιας - ΔΝΤ για "μεταρρυθμίσεις για μετάβαση προς την οικονομία της αγοράς" τίθεται, λένε, εν κινδύνω...

Διαμαρτύρονται για εκπομπή της ΝΕΤ

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα για την παρουσίαση σειρά εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ της τελετής ταφής των "λειψάνων" της οικογένειας του τελευταίου τσάρου Νικολάου, που εκτελέστηκε από τους μπολσεβίκους, που έγινε στην "Αγία" Πετρούπολη.

Μεταξύ άλλων, η ΚΑΕ αναφέρει πως "για πολλούς, ιδιαίτερα νέους, ακόμα και μεγάλους είναι άγνωστη όλη η ιστορία πριν από την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917, με τη βαρβαρότητα των τσάρων και τα εκατομμύρια των νεκρών της φτωχολογιάς της Ρωσίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ