Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλιμακώνεται η χρόνια διαμάχη τους

ΣΑΝ' Α .-

Επίθεση εξαπέλυσαν οι σαουδαραβικές δυνάμεις ενάντια σε υεμενικό νησί στην Ερυθρά Θάλασσα, κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, αν και εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες κατά της σαουδαραβικής ηγεσίας, κατέστησε σαφές ότι η Υεμένη "δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη με τη Σαουδική Αραβία και σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω τότε θα ζητηθεί η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας".

Βροχή πυρών εξαπέλυσε το σαουδαραβικό πυροβολικό, το πρωί της Κυριακής, κατά του υεμενικού νησιού Ντουγαϊμα, που βρίσκεται δίπλα στις ακτές της Υεμένης. Στην επίθεση έλαβαν μέρος με ρουκέτες και 9 σαουδαραβικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία είναι μόνιμα σταθμευμένα στην περιοχή. Σύμφωνα, πάντα, με τις υεμενικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 3 Υεμένιοι συνοριακοί φρουροί και άλλοι 9 τραυματίστηκαν. Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι "η Υεμένη θα κάνει τα πάντα για να μην κλιμακωθεί η ένταση διότι δε βοηθά ούτε τη χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ούτε ολόκληρη την περιοχή, που έχει ανάγκη από ασφάλεια και σταθερότητα".

Ο Υεμένιος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι "ορισμένα στοιχεία στους κόλπους της σαουδαραβικής ηγεσίας επιθυμούν την ένταση" και τόνισε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που οξυνθούν επικίνδυνα τα πνεύματα. Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ κατηγόρησε ευθέως τη σαουδαραβική ηγεσία ότι υποδαυλίζει την ένταση στο εσωτερικό της Υεμένης, υποστηρίζοντας τους ισχυρούς φυλάρχους, που, τις τελευταίες βδομάδες, έχουν επιδοθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σάλεχ, η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τους φυλάρχους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει άσυλο, όταν παραστεί ανάγκη εξόδου από τη χώρα τους. Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Υεμένιος Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι, εντός των προσεχών ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Κάντερ Μπαγκάμπαλ, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση αποκλιμάκωσης της έντασης. Κανένα σχόλιο δεν έγινε από τη σαουδαραβική πλευρά, όμως, όπως σχολίαζαν διπλωματικοί παρατηρητές, και μόνο το γεγονός ότι ο Υεμένιος Πρόεδρος έκανε δηλώσεις αποδεικνύει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης.

Χρόνια ένταση

Η σαουδαραβική επίθεση πραγματοποιήθηκε μια στιγμή που στην Υεμένη, τις τελευταίες βδομάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών εξαιτίας της αύξησης κατά 40% της τιμής του πετρελαίου. Αντιδρώντας στην αύξηση αυτή, οι αρχηγοί αρκετών ισχυρών φυλών έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ, όπως υποστηρίζουν οι υεμενικές αρχές ασφαλείας, έχουν πυρπολήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έχουν τινάξει στον αέρα πετρελαϊκούς αγωγούς.

Η πλέον πρόσφατη τέτοια επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν πυρκαγιά ξέσπασε, από εμπρησμό, σε πετρελαιαγωγό στην περιοχή Μαρίμπ, 170 χλμ. βορειοανατολικά της Σαν' α. Οι υεμενικές αρχές ασφαλείας αποδίδουν την κύρια ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στη φυλή Αμπίντα. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, στις οποίες φέρεται να παίζει ρόλο η Σαουδική Αραβία, έχουν χάσει τη ζωή τους 52 άνδρες των υεμενικών αρχών ασφαλείας και άλλοι 90 έχουν τραυματιστεί.

Η καταγγελθείσα επίθεση καθώς και οι κατηγορίες της υεμενικής ηγεσίας είναι το τελευταίο περιστατικό στις, επί χρόνια, ιδιαίτερα ταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών. Κατά καιρούς σημειώνονται συγκρούσεις κατά μήκος των 20.000 χλμ. των συνόρων των δύο χωρών, ενώ η Υεμένη έχει, επανειλημμένως, κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι, αργά και σταθερά, προσαρτά αμφισβητούμενες περιοχές, κάτι που διαψεύστηκε από τη σαουδαραβική ηγεσία. Η διαμάχη των δύο χωρών εστιάζεται, κυρίως, γύρω από την έρημη περιοχή "Αδειο Τέταρτο", η οποία αν και δεν έχει ίχνη ζωής, θεωρείται μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε πετρελαϊκά κοιτάσματα. Η Σαουδική Αραβία, συνήθως, δε σχολιάζει επίσημα τα τεκταινόμενα στα σύνορα με την Υεμένη και υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύνουν μόνες τις διαφορές τους και να μη δημοσιοποιούν τις εξελίξεις. Αντίθετη άποψη έχει η ηγεσία της Σαν' α, ενώ την επιθυμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες στην περιοχή δεν έχει, ποτέ, κρύψει και η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ