Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες συναντήσεις, "αποτυχημένες επιθέσεις"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ .-

Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις έχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι για τα αποτελέσματα της συνάντησης του ανώτερου Παλαιστινίου αξιωματούχου Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί σε όλες τις ισραηλινές πόλεις, μετά την αποτυχημένη, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Ιδιαίτερα απογοητευμένη και απαισιόδοξη είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνάντηση του στενού συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, αργά το βράδυ της Κυριακής. Παρά τις προσδοκίες που είχαν γεννηθεί από την αναγγελία αυτής της πρώτης υψηλόβαθμης συνάντησης μετά από πολλούς μήνες, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι δεν επιτεύχθηκε κανένα απολύτως βήμα προόδου.

Λακωνικός και κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος, απαντώντας σε δημοσιογραφικά ερωτήματα σχετικά με το τι έγινε στη συνάντηση των Αμπάς - Μορντεχάι, απάντησε απλώς: "τίποτα". Εξίσου αρνητικές ήταν και οι δηλώσεις του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και του συμβούλου του Παλαιστινίου ηγέτη Αχμέντ Τίμπι. Ο Ερακάτ τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρότεινε τίποτα καινούριο και δεν έδειξε καμία διάθεση να αποδεχτεί την υπάρχουσα αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης. Από την πλευρά του, ο Αχμέντ Τίμπι υπογράμμισε ότι μετά από τη σθεναρή αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης, οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Εντελώς αντίθετη ήταν η στάση της ισραηλινής ηγεσίας. Εμφανώς αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, κατ' αρχάς, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανάμεσα στους βοηθούς των Αμπάς και Μορντεχάι, σήμερα, στην Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι "υπάρχει πρόοδος και υπάρχει πάντα η ελπίδα υπογραφής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους".

Η, διπλωματικώς, αισιόδοξη και ευχάριστη ατμόσφαιρα που φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι διόλου αντιληπτή στις ισραηλινές πόλεις, οι οποίες έχουν τεθεί υπό αυστηρότατο στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό από την Κυριακή το πρωί, με δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς να περιπολούν ακατάπαυστα. Αιτία, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, των αυστηρότατων μέτρων είναι η "αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης" που πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν το φορτηγάκι που οδηγούσε έπιασε φωτιά στο εσωτερικό του και που νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στην Ιερή Πόλη για λογαριασμό της "Χαμάς". Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το φορτηγάκι ήταν γεμάτο με εύφλεκτα υλικά και με καρφιά και η ισραηλινή Αστυνομία εκτιμά ότι, την τελευταία στιγμή, αποφεύχθηκε μια μεγάλη βομβιστική επίθεση ανάλογη σε μέγεθος με τις περσινές. Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε προκλήσεις και προβοκάτσιες τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών αρχών ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ