Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Δεσμεύσεις Πάγκαλου για "πιέσεις" στο Βελιγράδι

ΤΙΡΑΝΑ.- Δέσμευση προς την κυβέρνηση των Τιράνων να "αξιοποιήσει" τους δεσμούς Αθηνών - Βελιγραδίου, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς την κατεύθυνση της "αποκλιμάκωσης" της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ανέλαβε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στην πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Αλβανία.Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, όπου είχε συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του, Πασκάλ Μίλο, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι και άλλους αξιωματούχους, ο Θ. Πάγκαλος δέχτηκε το αίτημα Μίλο, η ελληνική κυβέρνηση να "ασκήσει την επιρροή της στο Βελιγράδι", για την εκτόνωση της έντασης και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, λέγοντας ότι ο ίδιος "θα το κάνει", και σημειώνοντας ότι "αυτή είναι και η ελληνική θέση".Ο Θ. Πάγκαλος είπε ακόμη πως συμφώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του ότι "θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσα από το διάλογο", καθώς και ότι "είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι πράξεις βίας και να προχωρήσει η ενιαία πολιτική έκφραση του λαού του Κόσσοβου".

Ο Ελληνας υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να συναντηθεί, στα Τίρανα, με εκπροσώπους των Κοσσοβάρων - χωρίς να διευκρινίσει αν στις συναντήσεις αυτές θα περιλαμβάνεται κάποια με εκπροσώπους του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" ή όχι.

Καθ' όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, κομβική θέση στις συνομιλίες είχαν οι προτάσεις Πάγκαλου για διάνοιξη τριών νέων διόδων στην ελληνοαλβανική μεθόριο, η δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερης Επικοινωνίας, σε μήκος 25 χιλιομέτρων εκατέρωθεν των συνόρων, και η δημιουργία ενός μεγάλου "δαλματικού αυτοκινητοδρόμου", που θα ενώνει την Ηγουμενίτσα με την Τεργέστη, για τον οποίο είπε πως προσβλέπει σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η εκταμίευση του δανείου που έχει χορηγήσει η Ελλάδα στην Αλβανία, ύψους 20 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ