ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εργαλείο για το «ευρωμνημόνιο» τα ευρωομόλογα

Τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Ελλάδα διαφήμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες σε συνάντηση της ομάδας Euro50

Το ευρωομόλογο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την «συνολική λύση» που προωθούν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, με στόχο την ελεγχόμενη χρεοκοπία των δημοσιονομικά υπερχρεωμένων κρατών και αποτελεί ισχυρό μοχλό για να περάσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο ευρωμνημόνιο διαρκείας.

Την αλήθεια αυτή ομολόγησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, προτρέποντας μάλιστα τις άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Να εφαρμόσουν δηλαδή το πακέτο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε με την τρόικα.

«Θα έλεγα ότι τα ευρωομόλογα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που είναι κρίμα να μην διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εργαλείο για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες πολιτικές της Ενωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνάντηση της ομάδας Euro50, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την θέση ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας και άλλων καπιταλιστικών κυβερνήσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ευρωομόλογο ως πανίσχυρο όπλο για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Δηλαδή, για την παραπέρα κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ευρωμονοπώλια.

Επιπλέον, τα ευρωομόλογα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και να ενισχύσουν την πορεία της μετατροπής της Ευρώπης στην πράσινη ανάπτυξη». Ανέφερε ακόμα ότι «μπορούν να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση έργων υποδομής ή άλλων επενδύσεων» και να συμβάλουν στον περιορισμό των εντάσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων. Να εξασφαλίσουν δηλαδή φθηνότερο χρήμα στο κεφάλαιο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, υποστήριξε ότι το μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο συνολικά για την ΕΕ. «Εδώ στην Ελλάδα λοιπόν, ναι, εμείς χτίζουμε κάτι διαφορετικό και καλύτερο για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, αλλά δεν θα πω και τίποτα διαφορετικό για την Ευρώπη. Θα πω ακριβώς το ίδιο. Το ίδιο οφείλει αυτή τη στιγμή να πράξει και η Ευρώπη. Να αλλάξει τα πράγματα ώστε να πάρει τη δική της μοίρα στα χέρια της» (!), υποστήριξε, αξιοποιώντας προφανώς τα κατά καιρούς εύσημα των κοινοτικών αξιωματούχων που προβάλλουν το μνημόνιο ως πρότυπο για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ετοιμάζουν τα χειρότερα

Στην εξειδίκευση των επόμενων αντιλαϊκών πακέτων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ -5% του παραγόμενου ΑΕΠ- ετοιμάζουν για επόμενη δόση η κυβέρνηση μαζί και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κλιμάκια των οποίων έρχονται, αρχές Φλεβάρη στην Αθήνα. Το νέο πακέτο ξεπερνά κατά πολύ και το 40% του συνολικού μνημονίου τους, δηλαδή του συνόλου των μέτρων που έχουν προβλέψει με αρχική κλιμάκωση μέχρι το 2014.

Στο μεταξύ, τα επιτελεία των ντόπιων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα) συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο με τους «αξιολογητές» του αμερικανικού οίκου Μοody's. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στα «επιχειρήματα» που ρίχνουν στο τραπέζι είναι η αντιλαϊκή κλιμάκωση, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ό νέος λεγόμενος επενδυτικός νόμος, το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» κ.λπ. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συζήτηση-διαβούλευση θα περιλαμβάνει και πολλά άλλα.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμακώνεται η συζήτηση για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για σχέδια που στόχο έχουν να διασφαλίσουν στο μέγιστο τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτών

Η συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών αφορά στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαών, που βιώνουν ήδη τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά τους

Eurokinissi

Η συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών αφορά στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαών, που βιώνουν ήδη τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά τους
Στο «κόκκινο» παραμένει η συζήτηση για τον τρόπο που θα μεθοδευτεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Σε χτεσινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων - ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάρτη το οποίο θα επισφραγίσει το μηχανισμό «στήριξης» από το 2013 - σύμφωνα με το οποίο εξετάζονται διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, «φρένο χρέους» για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και τη στενότερη οικονομική συνεργασία των κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπιση του χρέους τους. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% ως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε είτε να τα αγοράσει το ΕΤΧΣ και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της».

Κατεύθυνση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δίνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς Πέτερ Κάιτελ, τονίζοντας ότι η λύση «είναι μόνο η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες». Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «είναι αντιπαραγωγικό να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι το 2013 για να γίνει μετά τομή στα χρέη (...) το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».

Στο ίδιο πνεύμα, η «Sueddeutsche Zeitung» υπογραμμίζει για την Ελλάδα ότι «είναι βασικά σωστή η σκέψη να παραιτηθούν εκούσια από ένα μέρος των αξιώσεών τους οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, οι ασφάλειες και οι εταιρείες επενδυτικών πακέτων». Παράλληλα, οι «Irish Times» επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν ανοίξει δοκιμαστικές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε αναδιάρθρωση του ιρλανδικού χρέους.

Διαψεύσεις και σενάρια

Σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» υπογράμμισε ότι «οι φημολογίες για το θέμα αυτό ούτε βοηθούν, ούτε έχουν λογική. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα σενάρια». Οτι «οι φαντασιώσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζονται σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία» δηλώνει στην εφημερίδα «Handelsblatt» και ο Γερμανός υφυπουργός Oικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στη Γερμανία και την άρνησή της για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Ζ. Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», τονίζει ότι η αύξηση των πόρων του ταμείου είναι ζωτικής σημασίας «όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεσιν». Εκτίμησε ακόμα ότι «στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής» με τη Γερμανία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Ζ. Μπαρόζο θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανκελα Μέρκελ, και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί «η ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του ευρώ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκβιασμοί για να δεχτεί ο λαός τη βαρβαρότητα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ευρωομόλογο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Αν ο λεγόμενος μηχανισμός στήριξης αποτέλεσε ένα πιστόλι της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας στον κρόταφο του λαού, το ευρωομόλογο που εμφανίζει ο πρωθυπουργός, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ ως σωτηρία, θα είναι τανκ στα χέρια τους για να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν το λαό, προκειμένου να δεχτεί τη βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ