Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμακώνεται η συζήτηση για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για σχέδια που στόχο έχουν να διασφαλίσουν στο μέγιστο τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτών

Η συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών αφορά στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαών, που βιώνουν ήδη τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά τους

Eurokinissi

Η συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών αφορά στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαών, που βιώνουν ήδη τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά τους
Στο «κόκκινο» παραμένει η συζήτηση για τον τρόπο που θα μεθοδευτεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Σε χτεσινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων - ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάρτη το οποίο θα επισφραγίσει το μηχανισμό «στήριξης» από το 2013 - σύμφωνα με το οποίο εξετάζονται διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, «φρένο χρέους» για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και τη στενότερη οικονομική συνεργασία των κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπιση του χρέους τους. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% ως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε είτε να τα αγοράσει το ΕΤΧΣ και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της».

Κατεύθυνση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δίνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς Πέτερ Κάιτελ, τονίζοντας ότι η λύση «είναι μόνο η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες». Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «είναι αντιπαραγωγικό να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι το 2013 για να γίνει μετά τομή στα χρέη (...) το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».

Στο ίδιο πνεύμα, η «Sueddeutsche Zeitung» υπογραμμίζει για την Ελλάδα ότι «είναι βασικά σωστή η σκέψη να παραιτηθούν εκούσια από ένα μέρος των αξιώσεών τους οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, οι ασφάλειες και οι εταιρείες επενδυτικών πακέτων». Παράλληλα, οι «Irish Times» επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν ανοίξει δοκιμαστικές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε αναδιάρθρωση του ιρλανδικού χρέους.

Διαψεύσεις και σενάρια

Σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» υπογράμμισε ότι «οι φημολογίες για το θέμα αυτό ούτε βοηθούν, ούτε έχουν λογική. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα σενάρια». Οτι «οι φαντασιώσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζονται σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία» δηλώνει στην εφημερίδα «Handelsblatt» και ο Γερμανός υφυπουργός Oικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στη Γερμανία και την άρνησή της για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Ζ. Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», τονίζει ότι η αύξηση των πόρων του ταμείου είναι ζωτικής σημασίας «όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεσιν». Εκτίμησε ακόμα ότι «στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής» με τη Γερμανία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Ζ. Μπαρόζο θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανκελα Μέρκελ, και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί «η ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ