ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε απεργία οι μεταλλουργοί της Βαυαρίας

ΒΟΝΝΗ. -

Οι εργάτες μεταλλουργίας στη Βαυαρία ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας, σε υποστήριξη αιτήματος αύξησης μισθών κατά 6% για το τρέχον έτος για τα περίπου 3.500.000 εργαζομένους στη βιομηχανία ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

"Τα παιχνιδάκια τελείωσαν", τόνισε ο επικεφαλής του Συνδικάτου Μετάλλου IG στη Βαυαρία Βέρνερ Νοϊγκεμπάουερ, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τριήμερης ψηφοφορίας όπου υπέρ της απεργίας ψήφισε το 88,3% των περίπου 165.000 μελών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Το καταστατικό του συνδικάτου προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του 75% των μελών του για την κήρυξη απεργίας.

Η κατάληξη στο μέσο της απεργίας δεν υπήρξε αποτέλεσμα άρνησης των εργοδοτών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά η άρνησή τους και απλώς να συζητήσουν τα αιτήματα. Η τακτική αυτή της Ομοσπονδίας των εργοδοτών επέσυρε επικρίσεις όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από επιφανείς πολιτικούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ παράλληλα, το κόμμα κάλεσε δημόσια την εργοδοσία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Εκτός από το αίτημα των αυξήσεων της τάξης του 6%, το Συνδικάτο Μετάλλου επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας του 1990, σύμφωνα με την οποία, από την 1η του Οκτώβρη, πρέπει να υπάρξει μείωση των ωρών εργασίας σε 35 τη βδομάδα, χωρίς αναλογική μείωση αποδοχών και την αναθεώρηση της οποίας επιδιώκουν πάση θυσία οι εργοδότες, με το επιχείρημα ότι συνεπάγεται επιπρόσθετη αύξηση στο κόστος εργασίας κατά 2,8%.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βαυαρία θεωρείται ότι θα επιτύχουν όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στην πλειοψηφία των μικρών, παρά την απειρία της τοπικής οργάνωσης, δεδομένου ότι η τελευταία απεργία στην περιοχή της Βαυαρίας στο μέταλλο έγινε το 1954.

ΚΑΚ
Χαρακτηριστικά εκλογικά αποτελέσματα

Οι λαοί είναι σε θέση να συγκρίνουν τα όσα συντελούνται σήμερα στις χώρες τους, με τα πλεονεκτήματα που έχασαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Οι εκλογές που διεξάγονται τελευταία σε πολλές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, αποδεικνύουν πως οι λαοί είναι σε θέση να συγκρίνουν τα όσα συντελούνται σήμερα στις χώρες τους με τα πλεονεκτήματα που έχασαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στον τόπο τους. Αλλη μια απόδειξη αυτής της αλήθειας αποτέλεσαν οι εκλογές στο Κιργιστάν, ο δεύτερος γύρος των οποίων έγινε στις 19 Φλεβάρη. Από τα 12 κόμματα, που μετείχαν στις εκλογές, μόνο τα 8 εξέλεξαν βουλευτές. Σημαντική, όμως, νίκη σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κιργιστάν, το οποίο θα έχει τις περισσότερες βουλευτικές έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Τα επίσημα ρωσικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν, δυστυχώς, περισσότερες λεπτομέρειες, κάτι, βέβαια, που θα έκαναν οπωσδήποτε αν τα αποτελέσματα θα ήταν αντίστροφα. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να επισημάνουν τον κίνδυνο να υπερψηφιστούν στις βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στο Τατζικιστάν, οι κομμουνιστές και οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου, που αποτέλεσε τον κύριο κορμό της αντίστασης του τατζικικού λαού ενάντια στη συμμαχία ισλαμιστών και Δεξιάς. Σημειώνουμε ότι τα μουσουλμανικά και τα συνεργαζόμενα μ' αυτά δεξιά "δημοκρατικά" κόμματα, για να αποφύγουν το βέβαιο καταποντισμό τους, αποφάσισαν να απόσχουν από τις προσεχείς εκλογές. Από την άλλη μεριά, φαίνεται πως η συνεχής άνοδος των φιλοσοσιαλιστικών και φιλοσοβιετικών δυνάμεων σε όλο σχεδόν το έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δημιουργεί ένα κλίμα δυσφορίας σε ορισμένες οργανώσεις και φορείς της Δύσης, που, συνήθως, στέλνουν παρατηρητές στις εκλογές που διεξάγονται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ετσι, για παράδειγμα, έγινε γνωστό πως οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι είχαν κρίνει ως έγκυρες τις γιελτσινικής έμπνευσης εκλογές το Δεκέμβρη 1993 στη Ρωσία, πριν ακόμα φτάσουν στη Μόσχα, ανακοίνωσαν τώρα πως δε θα στείλουν παρατηρητές στο Τατζικιστάν, γιατί ο εκλογικός νόμος αυτής της χώρας δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην υποβολή υποψηφιοτήτων στα Σοβιέτ, στα συνδικάτα και στις κολεκτίβες εργαζομένων, απ' ό,τι δίνει στα πολιτικά κόμματα. Ετσι, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από τις εκλογές αυτοί που "έκλεισαν τα μάτια" στον εν ψυχρώ βομβαρδισμό του Γκρόζνι και τη διάλυση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας, στην απαγόρευση συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές στη Ρωσία που ακολούθησαν και οι οποίες δεν έγιναν με βάση τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το Κοινοβούλιο, αλλά με βάση το διάταγμα ενός Προέδρου, τις αρμοδιότητες του οποίου αμφισβητεί μεγάλο τμήμα του ρωσικού λαού. Αυτή είναι, λοιπόν, η δυτική "δημοκρατία" που αναγνωρίζει μονάχα ό,τι τη συμφέρει.

ΔΟΕ
Ανάκαμψη της ανεργίας

ΓΕΝΕΥΗ. -

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες για μείωση της ανεργίας σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2000, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας σε έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

"Το 1994, το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δηλαδή 820.000.000 άνθρωποι ήταν είτε χωρίς εργασία είτε υποαπασχολούνταν. Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση που πλήττει τις βιομηχανοποιημένες χώρες από τη μεγάλη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930", υποστηρίζεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού, όπου, μεταξύ πολλών άλλων, επισημαίνεται πως, "με τα σημερινά οικονομικά σενάρια, η ανάπτυξη δεν επαρκεί, για να θεραπεύσει τις επιδημικές ασθένειες στον τομέα απασχόλησης της Ευρώπης, να ανατρέψει τη μείωση στο πραγματικό εισόδημα των Αμερικανών, να αναχαιτίσει το κύμα της φτώχειας".

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για την ανεργία στη χώρα μας κατά το 1995 δείχνουν πως το ποσοστό των ατόμων χωρίς δουλιά θα κυμανθεί στο 11% με προοπτική να περιοριστεί στο 6,9% μέχρι το 2000. Ο ίδιος οργανισμός προβλέπει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα περιοριστεί το 1995 και μέχρι το 2000 στο 5,8%. Το 1995, η ανεργία στην Ισπανία θα φθάσει το 24,4% και το 2000 θα περιοριστεί (;) στο 23,7%. Στη Γαλλία, το 1995 οι άνεργοι θα είναι ίσοι με το 12,2% του εργατικού δυναμικού και το 2000 το ποσοστό προβλέπεται να φθάσει το 14%.

Η 23η Φλεβάρη ήταν στην ΕΣΣΔ η επέτειος της ίδρυσης του Κόκκινου και,

Η 23η Φλεβάρη ήταν στην ΕΣΣΔ η επέτειος της ίδρυσης του Κόκκινου και, στη συνέχεια, του Σοβιετικού Στρατού. Γέννημα σκληρών αναμετρήσεων και μαχών, ο Σοβιετικός Στρατός έδωσε τη μεγάλη συμβολή του στην υπηρεσία στην υπεράσπιση της Επανάστασης, της σοβιετικής εξουσίας, του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Είναι γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τελική εισβολή ενάντια στο σοβιετικό κράτος. Φωτογραφίες, όμως, όπως οι παραπάνω, που δείχνουν τα τμήματά του να παρελαύνουν, το Νοέμβρη του 1941, πριν ξεκινήσουν κατευθείαν για το μέτωπο, έξω από τη Μόσχα, αποτελούν μνημεία που καμιά προσπάθεια δε θα σβήσει

Β. ΙΡΑΚ
Ενδοκουρδικές συγκρούσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί των ενδοκουρδικών συγκρούσεων, που μαίνονται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγάλες οργανώσεις - κόμματα της περιοχής άρχισε να παίρνει αιματηρές διαστάσεις από το Σαββατοκύριακο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για διαρκή ειρήνευση στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις αντιπαραθέτουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Μασούντ Μπαρζανί και την Πατριωτική Ενωση του Τζαλάλ Ταλαμπανί, τις δυο παραδοσιακές ισχυρές οργανώσεις των Κούρδων ανταρτών, που μοιράζονται την εξουσία στο ντε φάκτο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις δυο οργανώσεις ξεκίνησε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη και, παρά τις αλλεπάλληλες ανακωχές, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν από τότε αρκετές φορές. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, η διαμάχη αφορά τόσο πολιτικές διαφορές όσο και τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο της γης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τη διαμάχη και απεύθυνε έκκληση προς τις δυο πλευρές για το σταμάτημα των συγκρούσεων. Η Τουρκία τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ. Από τη μια πλευρά, δε θέλει τη μετατροπή του τόπου σε πεδίο πολέμου, γιατί εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους αντάρτες του ΡΚΚ να τον χρησιμοποιήσουν ως βάση τους. Από την άλλη, όμως, ούτε ευνοεί τη μακροχρόνια και επιτυχή διατήρηση του καθεστώτος αυτονομίας των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος και στη διεκδίκηση μιας ενιαίας πατρίδας για όλους τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση εναντίον φοιτητών γιατί δε νήστευαν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Αγνωστοι εισέβαλαν μέσα σε πανεπιστημιακό εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης και μαχαίρωσαν φοιτητές, επειδή δε νήστευαν όπως ορίζει η θρησκευτική παράδοση. Οκτώ φοιτητές τραυματίστηκαν.

Κάπου 30 άντρες, άγνωστοι στους φοιτητές, κατάφεραν με τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά να εισβάλουν, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, που βρίσκεται στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. Οι άντρες προχώρησαν ως το εστιατόριο και επιτέθηκαν με μαχαίρια και σιδηρολοστούς στους φοιτητές που εκείνη την ώρα έτρωγαν. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που άρχισε στις αρχές του Φλεβάρη και τελειώνει στις 3 του Μάρτη, οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν πρέπει να τρώνε και να πίνουν τίποτα από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές υποψίες.

Και στρατός στο εξωτερικό

ΒΟΝΝΗ. -

Η Γερμανία ανακοίνωσε και επίσημα χτες ότι θα συμμετάσχει με 14 σκάφη, 26 αεροσκάφη, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και περίπου 1.900 άντρες στη ΝΑΤΟική δύναμη, που θα αναλάβει την κάλυψη της αποχώρησης των κυανοκράνων από τη Βοσνία, αν αυτό αποφασιστεί.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο Ντίτερ Φόγκελ, εκπρόσωπος του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Ο Φόγκελ πρόσθεσε επίσης ότι για την πραγματοποίηση της αποστολής απαιτείται η έγκριση του Κοινοβουλίου και πως το ζήτημα θα έρθει στο Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες μέρες.

Η κυβέρνηση Κολ αποφάσισε τελικά, παρά τις περσινές διαβεβαιώσεις ότι δε θα στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό της χώρας, να το κάνει, για να επικυρώσει το νέο ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της Γερμανίας και να στηρίξει τις επιδιώξεις της για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργούν αστυνομικοί

ΡΩΜΗ.-

Η κυκλοφορία στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης παρέλυσε χτες από την απεργία που πραγματοποίησαν αστυνομικοί που ζητούν την ανανέωση των συμβάσεών τους. Περίπου 8.000 αστυνομικοί έκαναν πορεία στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό με συνθήματα για νέες συμβάσεις.

"Κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανανέωση της σύμβασής του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορούν στολή", τόνισε ο Αντόνιο Φορτσίλιο, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Συνδικάτα της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι έχουν ουσιαστικά παγώσει οι μισθοί περισσοτέρων από 300.000 αστυνομικών, επειδή με τις συνεχείς εναλλαγές κυβερνήσεων δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ