ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αγκιστρωμένη» στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

«Δυσκόλεψαν» την ελληνική κυβέρνηση οι ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες επαναλαμβάνουν τις γνωστές τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό και για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Με τις τοποθετήσεις αυτές η Αγκυρα διαλύει κάθε ψευδαίσθηση για τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας, γεγονός που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση η οποία υιοθέτησε μια «νέα» πολιτική απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αναθεωρώντας πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Η άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ", δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, εντάσσεται στην πολιτική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και έχει στόχο τη διασφάλιση της άμυνας της Κύπρου. Η άσκηση αυτή διεξάγεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό που γίνεται και πάλι επίκαιρο, με αφορμή τις θέσεις που διατυπώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Οταν δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί, δεν υπάρχει και λόγος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση, η Ελλάδα, κατ' επανάληψη, έχουν θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης της νήσου. Η Τουρκία αρνείται να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση, επιθυμεί, προφανώς, να κρατά σε ομηρία την Κύπρο».

Για τα όσα υποστηρίζει η Αγκυρα αναφορικά με την άσκηση «Destined Glory», ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είπε «ότι είναι ψευδές πως το ΝΑΤΟ ακύρωσε ή εμπόδισε πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ορισμένους αεροδιαδρόμους. Ο Ελληνας ΝΑΤΟικός διοικητής στη Λάρισα και οι επιτελείς του, με δεδομένο ότι είχαν ελευθερία σχεδιασμού για το ποιοι αεροδιάδρομοι θα χρησιμοποιηθούν κατά τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, περιέλαβαν μεταξύ των άλλων και συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους πάνω από τα νησιά Λήμνος και Ικαρία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της στάσης της Τουρκίας, παρά το ότι η νομική υπηρεσία του ΝΑΤΟ αναγνώρισε πλήρως αυτό το δικαίωμα για τη χώρα μας».

Στον «κόσμο» του ο Γ. Παπανδρέου

Από την Αμερική όπου βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή για να παρακολουθήσει (;) από κοντά την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μίλησε για τα ελληνοτουρκικά.

«Η χώρα μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, βρίσκεται στην πρωτοπορία για τη μετεξέλιξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε περιοχή ειρήνης και ευημερίας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία και στις σχέσεις με την Ελλάδα και την ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «αυτό που ζητάμε από τη γειτονική μας χώρα είναι να προσχωρήσει στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ζητάμε μια μικρή επανάσταση: περιορισμό του ρόλου του στρατού, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ζητάμε ακόμη να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη, αυτό που χωρίζει την Κύπρο».

Ο Τζεμ

«Λογική», χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ δεν πρόκειται να πάνε χαμένες», οι προσπάθειες για προσέγγιση. Αυτά, τη στιγμή που στην Αγκυρα άρχισε να γίνεται λόγος για ενδεχόμενο συνάντησης Σημίτη - Ετσεβίτ σήμερα στα Σκόπια.

Η ΕΑΒ στο τραπέζι της ιδιωτικοποίησης

To νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων (2001-2004), αλλά, κυρίως, η πορεία ιδιωτικοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν δύο θέματα, που φαίνεται πως έχουν βαλτώσει. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), σε πρώτη φάση του 49%, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στην κοινοπραξία συμπαραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter. Σχετικά με την ΕΑΒ, οι αντιθέσεις σε πολιτικο - επιχειρηματικό επίπεδο, που έχουν βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση, είναι ο λόγος που οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης έχουν αποφανθεί υπέρ του ενός από τα δύο κονσόρτσιουμ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αλλά η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα, επειδή φοβάται ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά της διαπλοκολογίας. Ο φόβος ακούει στο όνομα του μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη. Ο Γ. Παπαντωνίου, που ρωτήθηκε χθες, για μια ακόμη φορά, για την ΕΑΒ, έδωσε την καθόλα ...κατατοπιστική απάντηση ότι «αναμένουμε πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση από τους συμβούλους»... Στο διαγωνισμό, συμμετέχουν η κοινοπραξία DASA, CASA, British Aerospace, Alenia και η Dassault, Aerospatiale Matra, Thomson και οι ελληνικές εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Κόκκαλης) και ΑΧΟΝ (Λιακουνάκος).

«... για κάποιες βραχονησίδες»!

«Θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες»!

Αυτό που διαβάσατε παραπάνω είναι δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου... Δεν έγινε πέρσι ή πρόπερσι. Εγινε μόλις προχτές, για την ακρίβεια έγινε το Σάββατο και περιλαμβάνεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ». Την ημέρα που έκανε αυτή τη δήλωση ο κ.Παπανδρέου, στο Αιγαίο γίνονταν «αερομαχίες» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Την ημέρα που έκανε αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία διακήρυξε - για μια ακόμα φορά - και μάλιστα το διακήρυξε με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, ότι θεωρεί το Αιγαίο «γκρίζο». Μαζί με τις βραχονησίδες του...

***

Για να είμαστε δίκαιοι με τον υπουργό Εξωτερικών (και για να μην εκνευριστούν οι εμφορούμενοι από τις ίδιες αντιλήψεις υπερασπιστές του), πρέπει να αναφέρουμε ότι τη συγκεκριμένη δήλωση την έκανε αναφερόμενος στην Τουρκία. Μια σοβαρή χώρα όπως η Τουρκία, είπε ο κύριος υπουργός, δε θα πετάξει στα αζήτητα «για κάποιες βραχονησίδες» μια ολόκληρη πολιτική (σ.σ: την πολιτική του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της, κατά τον κύριο υπουργό)... Η δήλωση, λοιπόν, του κ.Παπανδρέου, «αφορούσε την Τουρκία, όχι την Ελλάδα», θα πουν οι φίλοι του. Σύμφωνοι. Αλλά, ρωτάμε: Αυτή η τοποθέτηση, αυτή η δήλωση, δεν είναι αποκαλυπτική της συνολικής αντίληψης που διέπει τον κ.Παπανδρέου και, γενικότερα, την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης; Αν αυτό που λέει ο κ.Παπανδρέου θεωρεί λογικό να ισχύει για την Τουρκία - και το θεωρεί πολύ λογικό αλλιώς δε θα το έλεγε - τότε γιατί να μη θεωρεί λογικό ότι μπορεί να ισχύει και για την Ελλάδα;

***

Για να το πούμε με διαφορετικά λόγια ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ότι αν μια χώρα είναι «σοβαρή» (προφανώς θεωρεί την Ελλάδα σοβαρή χώρα), εφόσον έχει μια «ολοκληρωμένη» πολιτική (προφανώς έτσι θεωρεί την πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης), έ, τότε δε θα άλλαζε την πολιτική της για «κάποιες βραχονησίδες» (όπως τα Ιμια για παράδειγμα)... Αυτό λέει, στην ουσία, ο κύριος υπουργός. Εκτός αν ο κ.Παπανδρέου μας πει πως όσα πιστεύει και λέει για την Τουρκία, δεν τα πιστεύει και δεν τα λέει για την Ελλάδα. Νομίζουμε, όμως, ότι ακόμα κι αν επιχειρήσει να διαψεύσει τους λογικούς συνειρμούς που γεννιούνται από τις απόψεις του, δε θα καταφέρει να γίνει πειστικός. Αλλωστε, ο κ.Παπανδρέου ήταν σαφέστατος σε εκείνη, την άλλη δήλωσή του, στο Τάμπερε. Εκεί που χωρίς περιστροφές τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι δογματική στην εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων»...


Ν.Μπ.

ΒΟΥΛΗ
Aτυχής συγκυρία

Ενώ είναι ακόμα νωπά τα γεγονότα της τελευταίας ΝΑΤΟικής άσκησης με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την Τουρκία, η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει στη Βουλή για κύρωση συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού.

Η ατυχής συγκυρία επισημάνθηκε από πολλούς βουλευτές της Επιτροπής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι φοβάται πως με την κύρωση αυτής της συμφωνίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλει η κυβέρνηση να δώσει ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να ανησυχεί και τόσο για τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο Αιγαίο. Με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις των βουλευτών η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ