ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση στον εκβιασμό

Κάποιοι πιστεύουν πως η ποδοσφαιρική ορολογία το «ντέρμπι», κάνει πιο εύπεπτη την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας και διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αλλά στο «ντέρμπι» δεν κερδίζει ο καλύτερος γιατί και οι δύο είναι ίδιοι.

Η εκλογική μάχη για το αστικό Κοινοβούλιο όμως, είναι μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση. Που όσο και αν τα όριά της σε σχέση με το περιεχόμενο και τα αντίθετα ταξικά συμφέροντα που συγκρούονται σ' αυτή την κοινωνία είναι περιορισμένα στο σύστημα, δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πεδία της κοινωνικοπολιτικής αντιπαράθεσης και της ταξικής αναμέτρησης.

Γι' αυτό και τα επιτελεία της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της επιδιώκουν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο, βάζοντας στο πεδίο της αναμέτρησης τη μεταξύ τους διαμάχη, για το ποιος είναι ο ικανότερος για τους κυβερνητικούς θώκους. Δηλαδή την επιβολή της κυριαρχίας της και της πολιτικής της πάνω στο λαό, συγκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής τους.

Και τα δυο κόμματα - διαχειριστές των υποθέσεων της ολιγαρχίας, πρέπει να διαθέτουν τις ικανότητες για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους ανατίθεται, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και να το αποδεικνύουν στην πράξη. Και σ' αυτή την αναμέτρηση ξεπερνούν τον εαυτό τους.

Ολη η αντιπαράθεση είναι ευθυγραμμισμένη στην προβολή της οξύτητας των ανύπαρκτων μεταξύ τους πολιτικών αντιθέσεων που δεν εστιάζεται σε πρόγραμμα και πολιτική. Η κυβερνητική απόφαση για διάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο, ανοίγει το δρόμο στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, με την εφαρμογή του διαβόητου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, δηλαδή της παράδοσης των χρημάτων των ταμείων στις επιχειρήσεις που θα θάψει ταμεία και συντάξεις.Η ΝΔ είπε ότι αυτή την προοπτική την προτείνει χρόνια τώρα στην κυβέρνηση.

Ετσι την ανέξοδη και ανύπαρκτη παροχολογία, ακολουθούν το ρουσφέτι, ο εκβιασμός, η τρομοκρατία, η κινδυνολογία κλπ. Τώρα θυμήθηκαν και τις αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για ένταξη σε προγράμματα ανεργίας, τώρα δίνονται οι υποσχέσεις για μόνιμη δουλιά σε συμβασιούχους, τώρα εκμεταλλεύονται τη μακροχρόνια ανεργία των νέων τάζοντας νέες ευκαιρίες σε ανύπαρκτες θέσεις εργασίας και πάει λέγοντας.

Είναι επίσης γεγονός ότι μαζί με τη μεταξύ των «μονομάχων», για την κυβέρνηση, αναμέτρηση, αυτό που επιδιώκουν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, είναι η διατήρηση ή και η ενίσχυση της δύναμης και των δυο μαζί. Για να προβάλουν μετεκλογικά ότι η αντιλαϊκή πολιτική της έχει την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Απέναντι σ' αυτή τη σκληρή και μακριά από τα προβλήματα, τους πόθους και τις ελπίδες του λαού αναμέτρηση, έξω από αρχές και προγράμματα, που επιδιώκουν να επιβάλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο λαός μπορεί και πρέπει να σταθμίσει τη δική του στάση σύμφωνα με τα πραγματικά του συμφέροντα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του που καταστρατηγούνται από την προσαρμογή στην ΟΝΕ και τη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Αυτή η πολιτική που υπηρετούν και τα δυο κόμματα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σ' αυτή πρέπει να αντισταθεί ο λαός και με την ψήφο του.

Μόνο που αυτή η υπόθεση είναι πριν απ' όλα δική μας. Καθήκον των κομμουνιστών, των κνιτών, των φίλων μας, όλων των πρωτοπόρων αγωνιστών που συμπαραταγμένοι στη δράση πρέπει να φτάσουν τη φωνή του ΚΚΕ, την πολιτική του λαϊκού μετώπου στους εργάτες, στους αγρότες, στους νέους και τις νέες που δε συμβιβάζονται, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Κάνοντας τη νύχτα μέρα, και αξιοποιώντας μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, κάθε δυνατότητα γι' αυτό το σκοπό.

Ας σκεφτούμε έτσι. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, από τη ζωντανή σχέση με τους λαϊκούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος διάδοσης της πολιτικής μας από τη ζωντανή κουβέντα και το «Ριζοσπάστη». Και δεν έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από κανένα άνθρωπο του λαού, την επαφή, τη γνώση και τη σχέση με την πολιτική του ΚΚΕ. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο γι' αυτό το καθήκον της συζήτησης, στους τόπους δουλιάς, στο γιαπί, στη γειτονιά, στο χωριό και την πόλη, στο σχολειό και το πανεπιστήμιο με κάθε μορφή. Με τη σύσκεψη, που θα βγάλει και άλλες, με την οργανωμένη συζήτηση, και μ' όλα τα σφυριά σ' ένα στόχο.

Καμιά ψήφος χαμένη. Να απεγκλωβιστεί ο λαός από τα κάλπικα διλήμματα. Να μειωθούν όσο γίνεται και τα δυο κόμματα της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να ενισχυθεί ταυτόχρονα το ΚΚΕ και η πολιτική του λαϊκού μετώπου. Για να σηκώσει ο λαός το μπόι του ακόμη πιο ψηλά. Για να σηκώσουν κεφάλι οι κοινωνικοπολιτικοί αγώνες αντίστασης και αντεπίθεσης.

Δεν μπορεί ο λαός να νοιάζεται για το ποιο κόμμα θά 'ναι ο κυβερνητικός του δυνάστης. Και τα δυο το ίδιο είναι. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που θα βγάλει ανίσχυρη κυβέρνηση, και ανίσχυρο το άλλο κόμμα της πλουτοκρατίας. Εχει όμως να κερδίσει από ένα ενισχυμένο ΚΚΕ. Το ζωντάνεμα της ελπίδας για τη δική του πορεία, σαν η κάλπη ζεματίσει με τ' αποτέλεσμα τους πλουτοκράτες. Ναι έχει δύναμη ο λαός και η ψήφος. Μα χρειάζεται και τη δική μας συμβολή για να εκφραστεί. Χωρίς επανάπαυση λοιπόν, από τώρα ως την ώρα της κάλπης.


Σ.


«Τι Σημίτης, τι Καραμανλής» η απάντηση στην πόλωση

«Mα είναι δυνατόν να κατηγορούν εμάς ότι δε θέλουμε την ΟΝΕ, εμάς που είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές της ΟΝΕ;», αναρωτιόταν με δηκτική διάθεση πριν από λίγες μέρες ο Κ. Καραμανλής. Ηταν η «ρητορικώ τω τρόπω» απάντησή του στις εναντίον του κόμματός του αιτιάσεις, τις εκπορευόμενες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. 'Η μήπως - θα συνέχιζε ο αρχηγός της ΝΔ - δεν είμαστε εμείς εκείνοι που εκπροσωπούμε και υπηρετούμε καλύτερα από όλους τις δεσμεύσεις που συνιστά για την Ελλάδα η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ;

Αυτό, βέβαια δε χρειάστηκε να το πει, αφού ο κ.Σημίτης δεν την αμφισβήτησε την αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτόν τον τομέα. Εν πάση περιπτώσει τα λόγια του κ. Καραμανλή ήταν λόγια καθαρά και ειλικρινή. Πράγματι η ΝΔ είναι έτσι όπως την περιγράφει ο πρόεδρός της...

Μόνο που ο προεκλογικός συναγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένας συναγωνισμός για το ποιος είναι ο... καλύτερος διαχειριστής της λιτότητας και της εξάρτησης, εκτός του ότι... αδικεί το ΠΑΣΟΚ (γιατί και το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε επάξιος, αν όχι ικανότερος υπηρέτης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τη ΝΔ), έφτασε τα όριά του. Και έφτασε στα όριά του γιατί, δυο σχεδόν βδομάδες πριν από τις εκλογές, κανείς δεν αμφιβάλει ότι και οι δυο, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, τα ίδια πιστεύουν, την ίδια πολιτική προωθούν, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν.

***

Επομένως, αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στα δικομματικά στεγανά, αν θέλουν να μη βγει αλώβητος ο δικομματισμός από την ερχόμενη εκλογική διαδικασία, πρέπει ο μεταξύ τους «καυγάς» να αναπροσαρμοστεί. Πρέπει να διεξαχθεί πάνω σε πιο... απτά θέματα. Πρέπει ο ανούσιος δικομματικός ανταγωνισμός, για να καταφέρει να εγκλωβίσει λαϊκά στρώματα στη λογική και στην τακτική της «κοκορομαχίας», να γίνει πιο... προσωπικός.

Ετσι, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τον κ. Σημίτη να καταναλώνει το μισό σχεδόν χρόνο των προεκλογικών ομιλιών του για να επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ, ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις τα προεκλογικά σποτ της ΝΔ να ειρωνεύονται το πρόσωπο του πρωθυπουργού...

Με δυο λόγια, έχουμε πλέον εισέλθει στο δρόμο μιας τεχνητά καλλιεργούμενης πόλωσης, που βεβαίως δε σχετίζεται με θέματα όπως τι λέει το ένα ή το άλλο κόμμα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, η ανεργία, η λιτότητα, η διέλευση των ΝΑΤΟικών από την Ελλάδα (άλλωστε τα ίδια λένε και τα δυο), αλλά επικεντρώνεται στα πρόσωπα και στα... προσόντα των επικεφαλής των δυο κομμάτων. Στην ουσία, δηλαδή, οι διαφημιστές του πολιτικού μάρκετινγκ, που μέχρι τώρα πουλούσαν το «Σημίτης ή Καραμανλής» σαν βασικό (!) «διακύβευμα» των εκλογών, ήρθαν να... εμπλουτίσουν το «δίλημμα», ακυρώνοντας ακόμα και το όποιο πολιτικό προκάλυμμα μπορεί να είχε όταν το πρωτολανσάρισαν: Αραγε ποιος, ο κ.Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής είναι... ο εξυπνότερος, ο εμπειρότερος, ο «ανθρωπινότερος», είναι πλέον το ζητούμενο! Ιδού, τάχα, το «φλέγον» ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει στις 9 Απρίλη ο λαός...

***

Οταν βέβαια καταφεύγεις (αναφερόμαστε συνολικά στο δικομματισμό) σε τέτοιου είδους προεκλογική προπαγάνδα, όταν ο ένας αναζητά αποκούμπι στο να καταγγείλει τον άλλον σαν «άπειρο» και ο δεύτερος να τον ψέξει σαν «ανεπαρκή», τότε είναι αυτονόητο πως η προχτεσινή δήλωση Λαλιώτη, μόνο ως απειλή κατά της ευπρέπειας και του δημόσιου βίου ακούγεται: «Οταν μπω στον πειρασμό να (τους) απαντήσω θα είμαι πολύ αποτελεσματικός» προανήγγειλε ο επικεφαλής της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας έτσι να σχολιάσει την «γκρίζα», όπως είπε, προπαγάνδα της ΝΔ, αλλά και να... προϊδεάσει τι θα ακολουθήσει ως «αντίδοτο»...

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επιχείρησης πόλωσης του πολιτικού κλίματος, την οποία υπηρετούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στην προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους όχι για το τι λένε τα κόμματά τους, αλλά για το ποιος τα λέει πιο ωραία... Αφού οι δικομματικοί εταίροι τα έχουν βρει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα, αφού δε διανοούνται, ούτε καν για λόγους προεκλογικής ψηφοθηρίας (δεν τους το επιτρέπουν τα αφεντικά τους άλλωστε), να θίξουν θέματα για τα οποία ήδη έχει αποφασίσει η εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία - αντίθετα κάθε φορά που τα θίγουν το κάνουν για να δείξουν ποιος συμφωνεί περισσότερο με το ξεπούλημα ή με την απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου - βρήκαν άλλο λόγο για να «διαφωνήσουν». Τώρα «διαφωνούν» για το αν είναι ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής πιο... ευπαρουσίαστος, πιο... σοβαρός, πιο... φερέγγυος έναντι των Βρυξελλών, του ΣΕΒ και του Χρηματιστηρίου...

***

Αυτό το είδος «αντιπαράθεσης» οδηγεί - με μαθηματική ακρίβεια - σε καταστάσεις εξαχρείωσης. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όχι μόνο το γνωρίζουν ότι εκεί οδηγούν τα πράγματα, αλλά φαίνεται να επιδιώκουν η πορεία προς τις εκλογές να σηματοδοτηθεί από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Το ζήτημα, είναι να πάρουν την απάντηση από τον ελληνικό λαό. Ο λαός πρέπει να εκτιμήσει και την «εμπειρία» του κ. Σημίτη σε θέματα όπως τα Ιμια, οι «S-300», ο Οτσαλάν, η Γιουγκοσλαβία, το Ελσίνκι, η ανεργία, η τοποθέτηση στο «γύψο» εισοδημάτων, συντάξεων, αλλά και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο λαός πρέπει να εκτιμήσει και τις «δεξιότητες» που αναπτύσσει ο φέρελπις κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να γίνει ο ίδιος χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Εν κατακλείδι, οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν ψηφίζουν στις 9 Απρίλη για να βγάλουν την ολιγαρχία από το δίλημμα για το ποιος θα την εκπροσωπήσει καλύτερα τα επόμενα 4 χρόνια. Ψηφίζουν έχοντας - και πρέπει να έχουν - υπόψη τα δικά τους συμφέροντα. Τα οποία συνάδουν απόλυτα με την απόρριψη και του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή. Διότι, «τι Σημίτης, τι Καραμανλής». Κάτι που ισχύει αυτούσιο και για τις «κέντρο-αριστερο-δεξιές» παραφυάδες τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ