ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα δε θα γίνει μπανανία

Με αφορμή την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του Στρ. Κόρακα η γαλλική εταιρία, που λυμαίνεται τον κόλπο Καλλονής Λέσβου

Για την ασυδοσία που απολαμβάνει το πολυεθνικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, ουδέποτε είχαμε αμφιβολίες. Ουδέποτε, επίσης, αμφιβάλλαμε και για το θράσος που διακρίνει τους διάφορους, ντόπιους και ξένους, εκμεταλλευτές του τόπου μας. Μια τέτοια περίπτωση θράσους και ασυδοσίας αποτελεί και η εταιρία γαλλικών συμφερόντων ΚΑΛΛΟΝΗ ΣΗ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, που λυμαίνεται τον κόλπο Καλλονής της Λέσβου.

Η εν λόγω εταιρία έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο, αλλά και τη Βουλή, και απ' ό,τι φαίνεται, φιλοδοξεί να συνεχίσει να απασχολεί και στο μέλλον, αφού το θράσος που διακρίνει τους υπευθύνους της δε γνωρίζει όρια. Τελευταίο κρούσμα προκλητικότητας από την εταιρία αυτή είναι το γεγονός ότι μήνυσε το βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα,γιατί συμμετείχε σε κινητοποιήσεις του λαού της Λέσβου, που κατήγγειλαν τον ασύδοτο τρόπο λειτουργίας της. Μια λειτουργία που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη νομοθεσία της χώρας μας, που καταστρέφει το οικοσύστημα του κόλπου Καλλονής και που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής.

Σαθρές κατηγορίες

Το ιστορικό της υπόθεσης βάσει της οποίας η συγκεκριμένη γαλλική εταιρία προχώρησε σε μήνυση κατά του Στρ. Κόρακα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό των προθέσεων και στοχεύσεών της. Ο λαός της Λέσβου έχει κινητοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, καταγγέλλοντας τις παρανομίες αυτής της εταιρίας, τις οικολογικές καταστροφές που έχει προξενήσει, απαιτώντας την απομάκρυνσή της από τον κόλπο Καλλονής και τη μεταφορά της στην ανοιχτή θάλασσα. Μια τέτοια κινητοποίηση ήταν κι αυτή στις 5/7/1993, στην οποία παραβρισκόταν και ο Στρ. Κόρακας, όπου η εν λόγω εταιρία ισχυρίζεται ότι έπαθε ζημιές στις εγκαταστάσεις της από τους διαδηλωτές με παρότρυνση και συμμετοχή του κομμουνιστή βουλευτή. Επίσης, κατηγορεί το βουλευτή του ΚΚΕ ότι την έχει δυσφημήσει κατ' επανάληψη προξενώντας της ζημιά. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.

Απευθυνθήκαμε στον Στρ. Κόρακα με το ερώτημα, αν βεβαιώνεται και από πουθενά αλλού, δηλαδή από μάρτυρες, ότι στη συγκεκριμένη κινητοποίηση η εταιρία έπαθε ζημιές στις εγκαταστάσεις της από τους διαδηλωτές. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Οι λιμενικοί που καταθέτουν ως μάρτυρες, μας είπε, διαβεβαιώνουν ότι καμιά βλάβη δεν προξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας κατά την κινητοποίηση στις 5/7/93. Τον ισχυρισμό για ζημιές τον επικαλούνται τα αφεντικά της εταιρίας στη μήνυσή τους και οι υπάλληλοί τους που καταθέτουν ως μάρτυρες.

Σχετικά με τον ισχυρισμό της εταιρίας ότι... δυσφημίστηκε κατ' επανάληψη από το βουλευτή του ΚΚΕ, την καλύτερη απάντηση δίνουν διάφορα γεγονότα.

Καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και παρανομιών

Η εταιρία ΚΑΛΛΟΝΗ ΣΗ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ εγκαταστάθηκε στον κόλπο Καλλονής στις 14/2/91 με απόφαση του τότε νομάρχη Λέσβου Φωτεινόπουλου.Συγκεκριμένα, της εκχωρήθηκε θαλάσσια έκταση 30 στρεμμάτων, αυστηρώς οριοθετημένη, για ιχθυοκαλλιέργειες. Η εκχώρηση έβαζε και ορισμένους όρους, που αν δεν τηρούνταν η εκχωρηθείσα θαλάσσια περιοχή θα επέστρεφε στο ελληνικό δημόσιο. Από εκεί και μετά ξεκινάει από την εταιρία ένα όργιο παρανομιών και ασυδοσίας. Συγκεκριμένα:

- Η εταιρία άρχισε να λειτουργεί χωρίς να έχει άδεια.Κι αυτό γιατί δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η κοινή υπουργική απόφαση 69269/24 - 10 - 90 ΦΕΚ 678/β/ 25 - 10 - 90, η οποία προέβλεπε ως προϋπόθεση άδειας λειτουργίας την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

- Η εταιρία δεν αρκέστηκε στα 30 στρέμματα που της παραχωρήθηκαν, αλλά προχώρησε στην καταπάτηση εκατοντάδων στρεμμάτων αιγιαλού και θαλάσσης.

- Η λειτουργία της προξενεί σοβαρή βλάβη στο οικοσύστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές και επιστημονικούς φορείς. Στις παραλίες του κόλπου Καλλονής έχουν ξεβραστεί ψόφια ψάρια, κάτι που είναι διαπιστωμένο και βεβαιωμένο από τις κρατικές υπηρεσίες της Λέσβου. Αιτία θανάτου των ψαριών, όπως έχουν αποφανθεί κρατικές υπηρεσίες, ήταν το μικρόβιο "Παστερέλα", που εμφανίζεται σε περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας.

- Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με έγγραφό του, από 4/10/93, το οποίο υπογράφει ο δρ. Α. Κελεπετζής,καθηγητής Γεωχημείας, προτείνει την απομάκρυνση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από τον κόλπο Καλλονής,κι αυτό για οικολογικούς λόγους (καταστροφή ζωικών οργανισμών, μετατροπή του θαλάσσιου νερού σε ακατάλληλο για λουόμενους, λόγω του κινδύνου δερματικών ασθενειών κ.λπ.), αλλά και γιατί ο κόλπος είναι κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον, που με την πάροδο του χρόνου συνεχώς θα επιβαρύνεται. Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορεί και η διεθνής εμπειρία (π.χ. Δανία), όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες απομακρύνονται από κλειστές θάλασσες και εγκαθίστανται σε ανοιχτές.

Είναι προφανές ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Στρ. Κόρακα από την προαναφερόμενη εταιρία, δεν αποτελεί απλώς πρόκληση, αλλά και απροκάλυπτη ενέργεια εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος Λέσβου, για να υποστείλει τη σημαία του συγκεκριμένου αγώνα του και να δεχτεί δουλικά την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, να υποταχτεί στην αποικιοκρατική συμπεριφορά και δράση ορισμένων, που θεωρούν ότι μπορούν χωρίς αντιστάσεις να λυμαίνονται τη χώρα, να καταστρέφουν το φυσικό της πλούτο. Ομως, αξιοπερίεργη είναι και η στάση της Δικαιοσύνης, που αντί, έχοντας όλα τα στοιχεία στα χέρια της, να στείλει την υπόθεση στο αρχείο, την έστειλε στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ένα πρέπει να είναι καθαρό: Οι κομμουνιστές βουλευτές δεν πρόκειται να σιωπήσουν. Μέσα κι έξω από τη Βουλή θα υπερασπίζονται τα δίκαια του λαού και θα πρωτοστατούν στους αγώνες του. Η Ελλάδα δε θα είναι η εύκολη μπανανία για κανέναν.

Υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο

Παρέμβαση του Γ. Κατσαρού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το ν/σ περί μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και... ελεύθερου ανταγωνισμού

"Οι συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας από την τυφλή προσαρμογή στις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των υπερεθνικών του πολιτικών αναφορών, θα είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας του, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φτώχεια, η υποαπασχόληση, η ανεργία, ο αφελληνισμός της παραγωγής και η υποανάπτυξη".Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορίου που τροποποιεί τον ν. 703/77 "Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού". Ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, τόσο στο ζήτημα της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου όσο και στο ζήτημα του ανταγωνισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά είναι ελεύθερος. Τόνισε επίσης ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίζονται στις αντιλήψεις και την πολιτική τους για το θέμα, αφού αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια Συνθήκη που επιτρέπει μόνο διαδικαστικές δευτερεύουσες παρεμβάσεις στο χώρο της λεγόμενης καπιταλιστικής - δήθεν ελεύθερης - αγοράς. Ενδεικτικό της ταύτισης των κομμάτων του δικομματισμού είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ είχε καταθέσει στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο πρόταση νόμου, για το θέμα, ιδίας φιλοσοφίας και κατεύθυνσης με το συζητούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στο βωμό της αγοράς

Το νομοσχέδιο εκτός από το ΚΚΕ καταψήφισε και η ΝΔ για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, αφού και το ΠΑΣΟΚ είχε απορρίψει τη δικιά της σχετική πρόταση νόμου με το... επιχείρημα ότι θα αντιμετώπιζε το ίδιο νομοθετικά - όπως και κάνει - το θέμα. Υπέρ του νομοσχέδιο ουσιαστικά, τάχθηκε η Πολιτική Ανοιξη, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τους ενδιαφερόμενους φορείς και να δει τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει σ' αυτό ο υπουργός ώστε να εκφέρει τελική γνώμη. Ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης πάντως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στην τοποθέτησή του για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αφού δήλωσε την υποταγή του στους όρους της λεγόμενης ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς και με φτηνά επιχειρήματα και λογοπαίγνια περί δήθεν αποκέντρωσης υπερασπίστηκε την εκχώρηση των αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς στα μονοπώλια,αναγορεύτηκε στη θέση ενός ακόμη νεκροθάφτη του κομμουνισμού, δηλώνοντας ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει. Δεν εξήγησε όμως για ποια αποκέντρωση μπορεί να γίνεται λόγος όταν λειτουργίες που είχε το κράτος παραχωρούνται συγκεντρωμένες στα χέρια ολίγων ντόπιων και υπερεθνικών καπιταλιστών που ελέγχουν ολόκληρη την αγορά. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ήταν το λιγότερο προκλητικός όταν δήλωνε ότι το υπουργείο του δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ