Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο

Παρέμβαση του Γ. Κατσαρού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το ν/σ περί μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και... ελεύθερου ανταγωνισμού

"Οι συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας από την τυφλή προσαρμογή στις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των υπερεθνικών του πολιτικών αναφορών, θα είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας του, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φτώχεια, η υποαπασχόληση, η ανεργία, ο αφελληνισμός της παραγωγής και η υποανάπτυξη".Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορίου που τροποποιεί τον ν. 703/77 "Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού". Ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, τόσο στο ζήτημα της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου όσο και στο ζήτημα του ανταγωνισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά είναι ελεύθερος. Τόνισε επίσης ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίζονται στις αντιλήψεις και την πολιτική τους για το θέμα, αφού αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια Συνθήκη που επιτρέπει μόνο διαδικαστικές δευτερεύουσες παρεμβάσεις στο χώρο της λεγόμενης καπιταλιστικής - δήθεν ελεύθερης - αγοράς. Ενδεικτικό της ταύτισης των κομμάτων του δικομματισμού είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ είχε καταθέσει στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο πρόταση νόμου, για το θέμα, ιδίας φιλοσοφίας και κατεύθυνσης με το συζητούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στο βωμό της αγοράς

Το νομοσχέδιο εκτός από το ΚΚΕ καταψήφισε και η ΝΔ για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, αφού και το ΠΑΣΟΚ είχε απορρίψει τη δικιά της σχετική πρόταση νόμου με το... επιχείρημα ότι θα αντιμετώπιζε το ίδιο νομοθετικά - όπως και κάνει - το θέμα. Υπέρ του νομοσχέδιο ουσιαστικά, τάχθηκε η Πολιτική Ανοιξη, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τους ενδιαφερόμενους φορείς και να δει τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει σ' αυτό ο υπουργός ώστε να εκφέρει τελική γνώμη. Ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης πάντως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στην τοποθέτησή του για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αφού δήλωσε την υποταγή του στους όρους της λεγόμενης ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς και με φτηνά επιχειρήματα και λογοπαίγνια περί δήθεν αποκέντρωσης υπερασπίστηκε την εκχώρηση των αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς στα μονοπώλια,αναγορεύτηκε στη θέση ενός ακόμη νεκροθάφτη του κομμουνισμού, δηλώνοντας ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει. Δεν εξήγησε όμως για ποια αποκέντρωση μπορεί να γίνεται λόγος όταν λειτουργίες που είχε το κράτος παραχωρούνται συγκεντρωμένες στα χέρια ολίγων ντόπιων και υπερεθνικών καπιταλιστών που ελέγχουν ολόκληρη την αγορά. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ήταν το λιγότερο προκλητικός όταν δήλωνε ότι το υπουργείο του δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ