- Στις παρακαταθήκες και νουθεσίες περί συναινετικών διαδικασιών, που περιείχε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,με τον... - 1995-01-26 00:00:00.0"/> - Στις παρακαταθήκες και νουθεσίες περί συναινετικών διαδικασιών, που περιείχε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,με τον... - 1995-01-26 00:00:00.0" /> Καραμανλής "νουθετεί", Εβερτ (υπ)ακούει | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καραμανλής "νουθετεί", Εβερτ (υπ)ακούει
  • Εξοδο από την κρίση, μέσω των συναινετικών διαδικασιών, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της ΝΔ
  • Μ. Εβερτ: "Πρέπει να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση για να βγεί ο τόπος από τα αδιέξοδα" (!)

Στις παρακαταθήκες και "νουθεσίες" περί συναινετικών διαδικασιών, που περιείχε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,με τον οποίο είχε χτες συνάντηση 45 λεπτών.

Οι προεδρικές νουθεσίες επηρέασαν εμφανώς τον Μ. Εβερτ, ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, εναπέθεσε τη λύση των προβλημάτων και την έξοδο από την κρίση στην αλλαγή πλεύσης της πορείας της κυβέρνησης (!). Δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ: "Πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση για να μπορέσει να βγει ο τόπος από τα μεγάλα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί" (!). Παρόλο που διαπίστωσε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, ο Μ. Εβερτ απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στην "ανίκανη και παράλυτη" κυβέρνηση και βέβαια "ξέχασε" να αναφέρει οτιδήποτε για πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, στον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Κ. Καραμανλής είχε παραπέμψει τον Μ. Εβερτ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ενώ φάνηκε μάλλον απρόθυμος να υποβοηθήσει τις δυνάμεις του δικομματισμού ενόψει της προεδρικής εκλογής, αποδεχόμενος "συστάσεις" για επίσπευση της αποχώρησής του από την προεδρία.

Απευθυνόμενος στον Μ. Εβερτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Ολοι λένε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Την εικόνα αυτής της κρίσης έδωσα και εγώ στο μήνυμά μου την πρωτοχρονιά και υπέδειξα εμμέσως τρόπους να βγούμε από την κρίση αυτή. Το θέμα μας, συμπλήρωσε, δεν είναι αν υπάρχει κρίση αλλά πώς βγαίνουμε από την κρίση και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας".

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κ. Καραμανλής είχε υποδείξει στα κόμματα εξουσίας να αναζητήσουν έξοδο από την κρίση μέσω των συναινετικών διαδικασιών. "Είναι καιρός, υπογραμμιζόταν στο μήνυμα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα σφάλματά μας και να αναζητήσουμε με συναινετικές διαδικασίες την εθνική εκείνη γραμμή που θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα".

Προσδιορίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το δικό του ρόλο στα πλαίσια αυτά, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: "Εγώ πέραν των συμβουλών, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο".

Επίθεση στα λόγια

Το βράδυ όμως, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ο Μ. Εβερτ, ανέβασε τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ προσδιόρισε τα "κριτήρια" με τα οποία αντιμετωπίζει το θέμα της προεδρικής εκλογής. "Η ΝΔ, είπε, αρνείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε κατά έμμεσο τρόπο σε μια ανίκανη κυβέρνηση, η ΝΔ σέβεται το Σύνταγμα και θα έχει το δικό της υποψήφιο και δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση στο παρασκήνιο ή συναλλαγή με κανένα".

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του πρωθυπουργού και παρόλο που επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι κυβέρνηση σε αναμονή, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επιχείρησε να "αποζημιώσει" τα στελέχη του λεκανοπεδίου Αττικής που τον άκουγαν, με τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν "τα θύματα των πολιτικών διώξεων, όταν θα βρεθεί εκ νέου και σύντομα η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας". Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι η ΝΔ "επιθυμεί τις εποικοδομητικές προτάσεις, επιθυμεί τη δημιουργική κριτική" και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "εκώφευσε" σε όλες τις προτάσεις νόμων του κόμματός του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη κόντρα για τη μοιρασιά της λείας (2004-04-30 00:00:00.0)
Αγωνία για τον επόμενο γύρο (2000-10-20 00:00:00.0)
Πρώτη κίνηση αμφισβήτησης των επιλογών του προέδρου (1997-06-03 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία εν μέσω αψιμαχιών (1997-03-14 00:00:00.0)
Θα συνεχιστεί το αδιέξοδο (1996-10-04 00:00:00.0)
"Σειρά" του Μ. Εβερτ (1995-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ