Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Σειρά" του Μ. Εβερτ
  • Εξασφάλισε και την εν λευκώ εξουσιοδότηση από την ΚΟ +ΜΒ "Ανοικτή" η υποψηφιότητα Μητσοτάκη

Με δεσμεύσεις όπως ότι η ΝΔ δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή, ότι θα προταθεί υποψήφιος "από τον ενεργό δικό μας χώρο", οΜ. Εβερτ εξασφάλισε χτες την εν λευκώ εξουσιοδότηση και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στο χειρισμό του θέματος της προεδρικής εκλογής.

Ο μόνος βουλευτής που διαφώνησε με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του προέδρου του κόμματος ήταν ο Σ. Χατζηγάκης,ο οποίος ζήτησε να έρθει προς επικύρωση στην ΚΟ, η όποια απόφαση του Μ. Εβερτ για τον υποψήφιο.

Μετά τη συλλογή των εξουσιοδοτήσεων ο Μ. Εβερτ θα αναμένει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης και θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του "κομματικού" υποψηφίου, μάλλον εντός της επόμενης βδομάδας.

Πάντως, χτες ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέφυγε την κριτική από ορισμένους βουλευτές, όπως Π. Χατζηνικολάου, Κ. Πυλαρινός,για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της προεδρικής εκλογής ιδιαίτερα, όσον αφορά τη δέσμευσή του για κομματικό υποψήφιο και τη θέση για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα οι ίδιοι βουλευτές δεν έκρυψαν τους φόβους τους ότι η ΝΔ μπορεί να χάσει τις πρόωρες εκλογές.

Στην εισήγησή του ο Μ. Εβερτ, υποστήριξε ότι δικαιώνεται η αρχική θέση του, σύμφωνα με την οποία το κύριο θέμα ενόψει της προεδρικής εκλογής δεν είναι το πρόσωπο του προέδρου αλλά ποιος κυβερνά. Επίσης χαρακτήρισε τραγικές τις τελευταίες εξελίξεις και επισήμανε ότι έχουν σωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα, γιατί η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει το δρόμο της αναβολής.Μετά τις ομιλίες των βουλευτών ο Μ. Εβερτ έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος που να προτείνει να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου. Ομόφωνα οι βουλευτές απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ συμφώνησαν και στην πρόταση να προταθεί υποψηφιότητα από "τον ενεργό δικό μας χώρο".

Παράλληλα, ανοιχτό έμεινε το θέμα της τακτικής του κόμματος όσον αφορά το πρόσωπο του υποψηφίου μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές. Το ζήτημα αυτό "κυριάρχησε" στη συνεδρίαση της ΚΟ, και δίχασε τους βουλευτές. Ορισμένοι φιλομητσοτακικοί βουλευτές (Κάκαλος, Πυλαρινός, Αντωνίου, Μαρκογιαννάκης) ζήτησαν να μη δεσμευτεί από τώρα το κόμμα ότι θα προτείνει το ίδιο πρόσωπο και μετά από πρόωρες εκλογές, εφόσον διεξαχθούν. Η στάση αυτή της φιλομητσοτακικής ομάδας, στην οποία πρέπει να προστεθεί η ανάλογη τοποθέτηση προχτές της Ντ. Μπακογιάννη, εκτιμάται ότι υποδηλώνει το ενδιαφέρον του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από τη διεξαγωγή εκλογών. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, από το Λονδίνο, δεν είχε αποκλείσει αυτή την προοπτική, επαναλαμβάνοντας ότι θα τον ενδιέφερε η υποψηφιότητά του για την προεδρία μόνο αν η εκλογή γινόταν απευθείας από το λαό. Υπενθύμισε όμως με σημασία ότι "το 1990 κατ' ουσία ο λαός είχε δυνατότητα να ψηφίσει και για κυβέρνηση και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης,μιλώντας χτες στον "9,84", κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ