Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Βέτο μέχρι την εκλογή Προέδρου

Μόνο για όσο διάστημα το επιβάλλουν οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος, θα παραμείνει σε ισχύ το ελληνικό βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις έχει ήδη αναπροσαρμοστεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το μόνο που μένει είναι η εξεύρεση της κατάλληλης χρονικής στιγμής, που αυτός ο αναπροσανατολισμός θα παρουσιαστεί στο εσωτερικό.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Τύπου, Ε. Βενιζέλος, και χτες ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να επαναλάβει ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Στη βελτίωση των όρων της συμφωνίας αυτής, υποτίθεται ότι αποσκοπεί και η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου, προς τους ομολόγους του της ΕΕ. Βασικός, ωστόσο, στόχος όλων αυτών των κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής της επιστολής του Α. Παπανδρέου, είναι η "αγορά χρόνου", που κρίνεται απαραίτητος για την αντιμετώπιση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τις εσωτερικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίζεται να αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία, ας σημειωθεί, έσπευσε να πανηγυρίσει την περασμένη Δευτέρα με την υπογραφή τη συμφωνίας των Βρυξελλών.

Χτες ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος Θα διαδραματίσει και αυτή το ρόλο της στο πλαίσιο των ελληνικών προσπαθειών για τη βελτίωση της κατ' αρχήν συμφωνίας των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ